Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hodně nepodařenej snímek, kterej si hraje na soudce mezi vědou a vírou a omílá jednoduchý běžný fráze. Ano, je to sci-fi, ale hodně fantasmagorická. McConaughey je klasická postava, není na ní vůbec nic...Fosterová to samé, nebojácná Američanka, která nejprve nedosáhla uznání se střemhlav vrhá do "nebezpečí"... no všem sorry ale tuhle blbost si příště odpustím. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že trilógia 'Back to the Future' nebola odvážnym pokusom, zároveň aj Zemeckisov top, ale toto bolo oveľa odvážnejšie. Úvodné rodinné načrtávania ma iritovalo až dovtedy, kým som pochopil, ak má s tým Robert zamierené a práve ten úvod spravil z filmu takú lahôdku. A nutno podotknúť, že mrazivých scén od začiatku objavu podivných signálov až do konca bolo chválihodne dosť. 80%. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režisér si dává záležet a každý záběr je promyšlený do sebemenšího detailu. A pokud mají tvůrci v zásobě taková herecká esa, jakými jsou Jodie Foster, William Fichtner, nebo James Woods, pak je úspěch už z půli zaručen. Zemeckis se svým stylem filmování k projektu náramně hodil, neboť z něj neudělal velkohubou scifi plnou vesmírných oblud a tun vizuálních efektů, ale chytrou a inteligentní jízdu, kladoucí spoustu otázek a nedávající jednoznačných odpovědí. Sladká linie o otci sem pasovala krásně a Jodie Foster předvádí strhující herecký výkon. Film o mimozemské inteligenci jde natočit zajímavým a poutavým způsobem i bez přímého fyzického (střílení, vraždění, bombardování) kontaktu s ní. A i když Zemeckise nemám rád kvůli jeho přespřílišné politické korektnosti a vlezdoprdelkářství akademikům, tohle dílo je pecka. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jakmile stopáž snímku přesáhne 2 hodiny, mám velký obavy, že mě zachvátí nuda a budu se jen silou vůle držet, aby můj prst nestiskl šipku doprava. Kontakt je jeden z mála filmů, kde jsem tenhle stav vůbec neměla. A to i přes fakt, že většina snímku je ve stylu: dlouho se bádá a poslouchá šustění z radarů, pak se ještě chvíli bádá, další šustění, pár dialogů o víře a vědě, bádání, šustění, další dialog, další bádání, jinej druh šustění a podobně. Jistě je to i zásluhou neskutečně do role zažraný Jodie Foster, že si Kontakt udrží pozornost od začátku do konce. Pak je tu taky docela zajímavá myšlenka, nebo aspoň jak jsem jí pochopila, jestli se dá na vědu pohlížet jako na druh víry. Do toho si připočtěte pár pěknejch hereckejch výkonů a krásně udělanej konec v rotující kouli a máte tu netypickou, zajímavou a inteligentní sci-fi, co má hodně co nabídnout. A na konec jednu hlášku, co mi utkvěla v paměti... (Po nalezení několika tisíc papírů s mimozemskými daty. "Co je to?" "Může to být cokoliv. První vydání Encyklopedie Galactica." "Instrukce pro nás ohledně kolonizačních procesů." "Mojžíš a jeho bilion dalších přikázání.") ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mám velmi smíšené pocity. Prvních asi 40 minut sem se málem ukousal nudou. Poté se tedy začalo něco konečně dít, spousta věcí o bohu mě opět totálně usadila v nudě. Děj začne být zajímavý až když hlavní hrdinka konečně cestuje vesmírem, ale to přece není důvod natočit na tohle téma 150 minut dlouhou vatu. Můj názor je, že Robert Zemeckis po dokončení svého posledního dobrého filmu (Forrest Gump) by se měl již odebrat na odpočinek. Tahle látka mu rozhodně nesluší. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (40)

  • Teleskop na začátku filmu se nazýval Arecibo a nacházel se v Portoriku. Měl průměr 304 m, poloměr křivosti 265, a při ploše 70 000 m2 obsahoval 40 000 hliníkových segmentů. Fungoval od roku 1963. V září 2017 byl poničen hurikánem Maria a o tři roky později se začala nosná konstrukce plošiny rozpadat a způsobila zásadní poškození reflektoru. 1. prosince 2020 pak došlo ke zřícení celé plošiny do plochy reflektoru a k nevratné destrukci přístroje. (San Miguel)
  • Podľa amerického astrofyzika Neila deGrasse Tysona obsahuje film nehorázny astronomický blud. Eleanor Arroway (Jodie Foster) v jednej z najdôležitejších scén hovorí, že keby v našej galaxii bolo 40 miliárd hviezd a len jedna z milióna by mala planéty a len na jednej z milióna planetárnych sústav by bol život a ten by bol v jednom prípade z milióna inteligentný, stále ostanú milióny planét, ktorým bysme mali venovať pozornosť. Lenže podľa tohto výpočtu by ostalo 0,0000004 planéty, čo je podstatne menej než milióny.
    (krasomama)
  • Právní zástupci Bílého domu vytkli filmařům, že ve svém příběhu zcela mimo kontext použili digitálně zmanipulované záběry prezidenta Billa Clintona - s čímž měl Robert Zemeckis zkušenosti už z Forresta Gumpa (1994). Režisér na to reagoval slovy, že "prezident Spojených států je veřejným majetkem. Pracuje pro nás." (NIRO)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama