Reklama

Reklama

Panství Downton: Nová éra

  • Velká Británie Downton Abbey: A New Era (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Za dobu své filmové a seriálové existence už Panství Downton zažilo ledacos, ovšem asi nikoho by nenapadlo, že se v minulosti babičky Violet (Maggie Smith) ukrývá tajemství, které může otřást základy celého šlechtického rodu Crawleyů. Vše odstartuje šokující zpráva, že se Violet stala dědičkou zámku v jižní Francii, který jí odkázal muž, s nímž se setkala v mládí. Co se mezi těmi dvěma mohlo odehrát, že si na ni po tolika letech vzpomněl ve své závěti a odkázal jí takové bohatství? Část rodiny nadšeně vyráží na Francouzskou riviéru, aby nově nabytou nemovitost prozkoumala, skeptický Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má však podezření, že se za dědictvím zámku může skrývat příběh, který by raději neslyšel. Vlády na Downtonem se po dobu Robertovy nepřítomnosti ujala jeho nejstarší dcera Mary (Michelle Dockery), která se musí vypořádat s invazí amerických filmařů, kteří v kulisách nádherného zámku hodlají natočit pravý hollywoodský biják. Střet upjatých britských tradic s americkou bezstarostností a rovnoprávností by mohl mít jen těžko zábavnější podobu, zvlášť když se do filmového natáčení aktivně zapojí i obyvatelé a zaměstnanci panství. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (60)

novoten 

všechny recenze uživatele

Řada šťastných příhod. Díky nové lokaci ještě optimističtější podívaná, která možná první film nepřekonává měřítkem, ale nějakým zázrakem dokáže epizodky mnoha a mnoha postav poskládat do dvou samostatně funkčních mile hořkosladkých linek, překlenout (divácké) generace a v duchu britštějším než britském nejspíš i definitivně uzavřít osudy dnes již legendárního klanu. Přes slzy jsem neviděl na plátno a stejně mi úsměv neslezl z tváře. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasický Downton. Opět nádherná elegantní dobová podívaná, kterou je tak ohromná radost sledovat. Po dvou předchozích happy endech přinášejí tvůrci další happy end, a tentokrát to vypadá, že je opravdu definitivní. A i tahle návštěva u Crawleyových se prostě povedla. Linka s natáčením filmu je zábavná, ta s Francií zase správně osudová. Obě samozřejmě fungují přesně tak, jak mají, tzn. skvěle. A závěr je pak ukázkový doják, přestože v tomto filmu již očekávaný. Ovšem není se co divit, Maggie Smith je jako hraběnka Violet prostě naprosto fantastická. Bez znalosti seriálu a postav to asi nemá moc cenu sledovat, ale fandové budou naprosto spokojení. Kéž by takové hezké filmy vznikaly častěji. 75%. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

A tím se uzavřela kapitola Panství Downton, nebo alespoň doufám. Za mě už tenhle film byl asi zbytečný. Nelituji, že jsem ho viděla, ráda jsem se zase vrátila na své oblíbené panství, ale kdyby nevznikl, tak by mi to srdce netrhalo. Jako nostalgie dobrý, ale jinak je to hodně průměrný film s docela slabou zápletkou a spíše se snaží hrát na dojetí a emoce. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jestli předchozí film působill jako vybraná epizoda ze seriálu, a nenabízel vesměs moc posun v charakterech či ději jako takovém, tak filmová dvojka působí spíš jako děj celé jedná řady nahuštěný do dvou hodin. Díky tomu tak film působí tak, že je větší, osudovější, důležitější a i lepší, než filmová jednička. Některé postavy se loučí, ať už s Downtonem, nebo definitivně, a vypadá to, že jsme definitivně na konci. Tam kde vlastně seriál začal, tedy u generačních změn spojených s dobou, tak tam film končí, doba se opět posouvá dále, a spolu s tím i některé osudy postav, které jsme po celé ty roky sledovali. Zápletka jinak není komplikovaná, opět se podařilo sehnat několik solidních jmen do vedlejších rolí, a pokud vás bavily zápletky v seriálu, tak vás bude bavit i film. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Panství Downton: Nová éra není žádnou novou érou, ale spíše takové milé a důstojné rozloučení s tou érou starou. Po předchozím filmu Panství Downton z roku 2019, jde o další příjemné setkání s původní partou ze seriálu. Tvůrci znovu dokázali sehnat všechny hlavní postavy seriálu (a že jich je), za což jim patří uznání. Příběh vlastně při tomto setkání nebyl důležitý. Pro mě šlo znovu o krásnou výpravu a atmosféru z meziválečného, radostného a prakticky bezstarostného období. Pro fanoušky seriálu to jsou čtyři hvězdy. Pro ostatní spíš jen tři. Přeci jenom orientace v mnoha postavách je bez znalosti jejich charakterů a historie obtížná. Film může tak působit jako povrchní výpravná zábava. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Problémy nástupu zvukového filmu v Anglii jsou inspirovány reáliemi z natáčení filmu Její zpověď (1929), ve kterém se první dabovanou herečkou stala Anny Ondráková. (NinadeL)
  • Imelda Staunton a Jim Carter (Carson) sú manželmi od roku 1983, tú majú spoločnú scénku, keď si v obchode skúšajú a kupujú klobúky. Takisto aj Laura Carmichael (Edith) a Michael Fox (Andrew) sú v skutočnosti partnermi, herečka bola počas nakrúcania niektorých častí filmu tehotná. V marci 2021 sa im narodil syn. (vydumnica)

Reklama

Reklama