Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (30)

Riverin 

všechny recenze uživatele

Už nejaký čas sa snažím prísť nato čo napísať k tomuto filmu ale akosi nič neprichádzalo. A to isté môžem povedať aj o Vopred vinní. Nemastný neslaný. De Niro zle hrať nedokáže a dokonca sa tu ukázal ako dobrý herec i Martin Scorsese ale keď má scenár a réžia diery tak nepomôžu ani herci a zaujímavá téma. A ešte by som mala výtky k výprave, ktorá mohla byť omnoho pestrejšia a vypracovanejšia. Záver znie: Ak nemáte nič lepšie na práci a máte radi De Nira tak smelo do toho:) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obecně přijatelná omluva a pokus o odčinění jedné z temnějších stránek americké historie 20. století. Mírné odsouzení maccarthyovského honu na čarodějnice a především jeho, tak známých a prodiskutovaných, přesahů do světa kultury, zde konkrétně filmu a Hollywoodu. V hlavní roli pronásledovaného režiséra Davida Merilla exceluje přesvědčivý Robert De Niro, který tu příliš prostoru ostatním nenechává. Jako dobrý herec se každopádně předvedl i Martin Scorsese. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Méně známý De Nirův film (podívejte se, jaké skvosty na přelomu osmdesátých a devadesátých let natočil, a bude vám jasné, že něco prostě muselo ze světla poodstoupit), ale stále velmi dobrý film, který byl v době vzniku podle všeho mnohem důležitější než dnes. Kdyby šla atmosféra strachu více do hloubky, bylo by to ještě lepší, ale ani tak se rozhodně nejedná o ztracený čas, protože výkon Roberta De Nira je bezchybný a finále v soudní síni strhující. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dostať sa na čiernu listinu Hollywoodu, zvlášť ako cenený režisér či scenárista, by asi nikto nechcel. Znamená to totiž, že si už ani neškrtnete a vaša kariéra je mŕtva. Byť neprávom obvinený z členstva v komunistickej strane prináša opovrhovanie nielen vašimi známymi a blízkymi, ale i celou spoločnosťou. Je to hon...Na tento film s DeNirom som nikdy nemal šťastie, no o to väčšiu radosť mám, že ho stv odvysielala. Bolo to ešte obdobie, keď DeNiro čítal scenáre a neprikývol na každú hovadinu ako dnes. Tieto vykonštruované obvinenia zo spolupráce s komunistami zničilo životy mnohým ľuďom a na rehabilitáciu čakali dlhé roky...Áno, tento film je o niečom a celkovo mám z neho dobrý pocit a hodnotenie 70% mu neprináleží, pretože neodráža jeho skutočnú kvalitu. Je to samozrejme dané malým počtom hodnotení, čo sa časom hádam zmení. U mňa 80%. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne zabudnutý počin nielen u nás, ale aj vo svojej domovskej krajine. Dosť na pováženie berúc do úvahy, že v hl. rolách sú De Niro & Bening a sám Marty Scorsese tu má normálnu dialógovú postavu, nie nejaké jednovetové cameo. Rež. debut Irwina Winklera je príbehom o jednej etape pokrytectva Ameriky, rozumej o mccarthizme. Reflektuje turbulentné dianie v Hollywoode na začiatku 50. rokov a vykresľuje, ako rapídne rýchlo a prudko sa niekoho život zmenil po ocitnutí sa na tzv. čiernej listine. Snímka má vysoké produkčné hodnoty, perfektnú scénografiu a ešte lepšiu atmosféru; z prvej hodiny priam sálal film noir (pocitovo, vizuálne, nie obsahovo) a je taktiež aj pekným mementom do čias vytvárania filmov skrz štúdiový systém, kedy bol režisér v lepšom prípade na druhej koľaji za producentom a/alebo hlavou štúdia (i keď roky tu trochu nesedia). A De Niro ťahá naozaj solídne, finálna scéna potvrdzuje a pritakáva aj saxofón počas záverečných titulkov. Dám opäť znova už čoskoro, naozaj zamrzí len relatívne nízke číslo miestnych hodnotení... ♪♫ (23.12.2021) (x) (28.9.2023) ♪♫ "This isn't some big-screen drama. Just think of yourself. Don't confuse it with one of your movies." ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve východním bloku honili komunisté imperialistické špiony, buržoázní nacionalisty, trockisticko-sionistické spiklence a všechny další typy třídních nepřátel, tak ve Spojených státech se přesně tím samým stylem pronásledovali komunisti a organizovaly se s nimi monstrprocesy. Tento snímek docela hezky vykresluje atmosféru oné děsivé doby počátku 50. let. Příběh mě bavil, ale na to o jaké se jedná téma a jaký potenciál toto téma skrývá, tak mohl být ještě silnější a dramatičtější. Závěrečné slyšení před HUACem nemělo chybu. Celkově vzato bych dal tři hvězdičky, ale za DeNira a skvělou dobovou atmosféru musím ještě jednu přidat. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Totéž jako Rittův film Na černé listině (1976), jen bez allenovského humoru. Co se týká samotného závěrečného slyšení před Senátním výborem pro neamerickou činnost, je De Niro jako vždy skvělý, Woody Allen to ovšem ve zmíněném snímku pojal ještě úderněji. A ten western, na nějž byla De Nirova postava ostrakizovaného režiséra najata, nápadně připomínal V pravé poledne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Irwin Winkler natociol len taky znesitelny priemerny film o tom, ako sa isty reziser /DeNiro/ dostane na Ciernu Listinu Hollywoodu v 50. rokoch. 52 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

McCarthyovské padesátky byly očividně podobně bezvadné jako padesátky všude jinde, leda tak bez poprav. Celou dobu mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, závěrečný soud to posouvá výše, nicméně obsahově v podstatě identický Trumbo je minimálně o level lepší. 70% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Politické procesy s komunistami v Amerike čiastočne pripomínajú procesy s protikomunistickými silami u nás. Akurát ich neposielali do uránových baní, ale normálny život im znemožnili dostatočne, v tom si môžu ŠtB a FBI podať ruky. České a slovenské filmy o tomto období točené u nás po revolúcii mi pripadajú oveľa silnejšie a údernejšie. Aj napriek prítomnosti Roberta De Nira, ktorý je v obraze bez prestávky, je tento film pomerne nudný a iba niekoľko zaujímavých scén a silnejší záver ho vyťahujú aspoň do priemeru. –––– Oni tě zabijí, tati? To komunistům dělají. –––– Monogram mi nechce zaplatit, bojí se, že kina nebudou promítat film, který natočil komouš. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Americký hon na komunistické čarodějnice. V 50. letech to bylo v celém světě, západ štval proti komunistům, východ proti zápaďákům a studená válka v plném proudu. Přehnaný svinstva na obou stranách. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEPLEŤTE SI REALITU S NĚKTERÝM ZE SVÝCH FILMŮ." Jedna z těch méně hezkých kapitol z americké historie, na druhou stranu povedený film o ní pojednávající. A zase to táhne ten De Niro, jemuž si krátce herecky zasekunduje také spřízněná duše, převážně režisér, Martin Scorsese (a ostudu mu věru nedělá - povedené)... I když film vlastně není o příjemných věcech, dívá se na něj dobře, je pěkně obstaraný, výpravu má povedenou, není špatně napsaný a i ve vypjatých situacích působí střídmě. 85% ()

Reklama

Reklama