Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studená válka je možná u svého konce, ale nové světové pořádky dávají vzniknout skupině tajných nájemných žoldáků zaměstnaných lákavou nabídkou. Tito lidé, známí jako Ronin, se setkávají ve Francii u tajemného klienta kvůli zdánlivě rutinní práci - krádeži aktovky. Jednoduchá mise se ale stane velmi nebezpečnou, když i ostatní organizace z podsvětí začnou usilovat o stejný cíl..., a aby skupina Ronin mohla zdárně dokončit svou práci, musí udělat něco, co dosud bylo jejím členům cizí...začít si důvěřovat! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (498)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V roce 1971 vznikl film Francouzská spojka s pravděpodobně nejlepší automobilovou honičkou všech dob. Druhý díl dostal v roce 1975 na starosti jistý John Frankenheimer. Nevím co jej vedlo k tomu, že o nějakých 23 let později natočil snímek Ronin, ale opatřil jej hned dvěma skvělými honičkami, o kterých se vyučuje dodnes :) Jakoby ten člověk cítil nějaký dávný dluh a chtěl se Friedkinovi něčím vyrovat. Nevím. Každopádně De Niro podle mě od té doby nehrál v lepším filmu. 80% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem spřízněným divákem akčních filmů. Ve filmech Johna Frankenheimera ze 60./70. let jsem oceňoval mimo jiné, že zručně natočené a často nezapomenutelné akční scény nikdy nevyznívaly jako prvoplánová seznace, ale tvořily pevnou součást příběhu, jemuž stejně tak nescházel hlubší rozměr. Novší Ronin od "Frankieho" již ale do této řady nespadá, příběh je trochu vytržen z kontextu, nevíme mnoho o minulosti a životě postav, neznáme a nikdy se nedozvíme obsah osudového kufříka, za nímž se celý čas nekompromisně žene hrstka nejrůznějších osob... svým způsobem po obsahové stránce ryzí akční béčko. Připouštím, že jde o takzvanou hru na diváka, kterému zůstane zásadní tajemství nadále utajeno, přesto mě to nesmírně zaujalo svým "old schoolovým" stylem a musím prásknout na sebe, že jsem od Ronina nemohl odtrnout oči. Pokud neřeším mírně odfláklý scénář, na starší kriminálky ve stylu již zde mnohokrát zmiňované Francouzské spojky se povedlo funkčně navázat minimálně poctivým odvedením drsných akčních scén bez triků a pečlivě vybudovanou atmosférou. Ta mě pohltila už od úvodní noční sekvence, pomalé (ale přesto nenudící) tempo pro seznámení se s hlavními postavami postupně krásně nabírá na obrátkách, dramatické napětí pravidelně vhodně odlehčuje zejména hláškující Robert De Niro a malé setkání s Janem Třískou (který si ty tři minuty epizodní roličky ukradl komplet pro sebe) mne výjimečně potěšilo. Nejsou to z mojí strany úplně "čisté" čtyři hvězdičky, ale tři by mi vzhledem ke všem kladům připadaly málo. "...a teď s dovolením omdlím." :-)) 70% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Troufám si furiantsky říct, že minimálně za posledních 20 let nevzniklo mnoho žánrových filmů, které by se Roninovi vyrovnali. Atmosféra je dokonale oldschoolová (John Frankenheimer se nezapře) včetně Melvillovského samurajského prologu, přes pomalejší tempo má neuvěřitelný spád, akce je dynamická a nekorektní a zvratů je rovnou několik a každý rozhodně předvídatelný není. Co se týče obsazení - co jméno, to perla. Robert De Niro zde vypadá jako Lino Ventura (!) a stejně tak i hraje, Jean Reno jde ve šlépějích francouzských drsňáků ze staré školy, Natascha McElhone je stejně krásná jako přesvědčivá, Stellan Skarsgård je slizoun par excellance a Jonathan Pryce hraje padoucha ještě lépe než v Zítřku, který nikdy neumírá. Potěší i cameo Jana Třísky (nejen díky patriotismu) a Michaela Lonsdalea. Bezchybný akční nářez, čistý a průzračný jak křišťál. 100%. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Výborný, i keď premisou nie práve najoriginálnejší kriminálny thriller (povedzme si to na rovinu, schéma "zbaľ kufrík a vypadni" nie je nič objavné), ale so solídnou technickou formou, veľkodušným obsadením a skvelými akčnými scénami. De Niro ako vždy vynikajúci, Reno vo svojej pravdepodobne najvážnejšej roli a aj zvyšok obsadenia (McElhone, Skarsgard, Bean a Pryce) triafa do čierneho. 80% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tenhle akčňák s De Nirem a Renem mi dlouho utíkal. Najdeme tu samozřejmě víc skvělých heců. Ve filmu se dost cestuje a postavy se neustále podráží. Celou dobu se všichni honí za stříbrným kufříkem a nikdo neví, co v něm je. Ve filmu jsou dost povedené honičky, které vás doslova vtáhnou. Akce je tu taky hodně. Kdo nakonec získá kufřík a komu se podaří dožít se finále? A hraje tam i Tříska. "Chodil jsem s ním do školy." ()

Galerie (59)

Zajímavosti (30)

  • Režisér filmu John Frankenheimer řekl před natáčením poslední automobilové honičky kaskadérovi Skippu Sudduthovi: "Nechci vidět žádná brzdová světla." (Caaslav)
  • Automobil, v němž titulní hrdinové absolvují divokou honičku, je Audi S8. (rainman93)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Samuraj Keanu

Samuraj Keanu

10.12.2008

Marketingová kampaň k remaku scifárny Den, kdy se zastavila Země stojí především na konceptu „zdůrazněme divákům, že hlavní roli hraje kdysi tak hvězdný a milovaný Keanu Reeves“. Na internetu to… (více)

Reklama

Reklama