Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studená válka je možná u svého konce, ale nové světové pořádky dávají vzniknout skupině tajných nájemných žoldáků zaměstnaných lákavou nabídkou. Tito lidé, známí jako Ronin, se setkávají ve Francii u tajemného klienta kvůli zdánlivě rutinní práci - krádeži aktovky. Jednoduchá mise se ale stane velmi nebezpečnou, když i ostatní organizace z podsvětí začnou usilovat o stejný cíl..., a aby skupina Ronin mohla zdárně dokončit svou práci, musí udělat něco, co dosud bylo jejím členům cizí...začít si důvěřovat! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (497)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V roce 1971 vznikl film Francouzská spojka s pravděpodobně nejlepší automobilovou honičkou všech dob. Druhý díl dostal v roce 1975 na starosti jistý John Frankenheimer. Nevím co jej vedlo k tomu, že o nějakých 23 let později natočil snímek Ronin, ale opatřil jej hned dvěma skvělými honičkami, o kterých se vyučuje dodnes :) Jakoby ten člověk cítil nějaký dávný dluh a chtěl se Friedkinovi něčím vyrovat. Nevím. Každopádně De Niro podle mě od té doby nehrál v lepším filmu. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Akční krimithriller ze staré školy, v němž je pečlivé budování atmosféry dlouhými bezeslovnými scénami, svědčícími o dokonalém ovládnutí mizanscény, přinejmenším stejně důležité jako následná akce (stejně jako u Hitchcocka přitom vůbec nevadí, že o objektech, které ono napětí generují, zde konkrétně o kufříku, nezvíme v zásadě nic podstatného). Ta rovněž po evropsku sází více na realismus a práci s prostorem než na rychlé střihy. Automobilové honičky patřily minimálně do druhého Bournea k tomu nejlepšímu od Francouzské spojky. Frankenheimer neodbývá ani psychologické prokreslení postav, takže nesledujeme jenom ploché figurky, jak bývá u heist movies časté. V druhém plánu Ronin funguje jako melancholické zamyšlení nad údělem novodobých samurajů, kteří jsou pouhými pěšáky v neprůhledných hrád jejich pánů, čím je také opodstatněné výrazné zvolnění tempa v druhé polovině filmu. Ronina po druhém zhlédnutí řadím mezi cinefilní slasti, jejichž výskyt v současné kinematografii je kromobyčejně vzácný - film velmi zábavný, velmi chytrý, řemeslně precizní. 85% Zajímavé komentáře: Isherwood, tron, Adman, Indy ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Solídna akčná naháňačka, výborní herci v dejovo štandartnej krimi dráme. Je pomerne škoda, že takto premakane dobre vystavané filmy s áčkovým rozpočtom i hercami trpia zuniformizovaným scénaristickým riešením , ktoré je (zrejme neraz i producentami), ušité na mieru väčšej predajnosti a úspešnosti filmu. Ronin je však predsa len o trošíčku lepší, minimálne v tom, ako vytrel zrak rôznym experimentátorom s formou v oblasti krimi či thrilleru. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem spřízněným divákem akčních filmů. Ve filmech Johna Frankenheimera ze 60./70. let jsem oceňoval mimo jiné, že zručně natočené a často nezapomenutelné akční scény nikdy nevyznívaly jako prvoplánová seznace, ale tvořily pevnou součást příběhu, jemuž stejně tak nescházel hlubší rozměr. Novší Ronin od "Frankieho" již ale do této řady nespadá, příběh je trochu vytržen z kontextu, nevíme mnoho o minulosti a životě postav, neznáme a nikdy se nedozvíme obsah osudového kufříka, za nímž se celý čas nekompromisně žene hrstka nejrůznějších osob... svým způsobem po obsahové stránce ryzí akční béčko. Připouštím, že jde o takzvanou hru na diváka, kterému zůstane zásadní tajemství nadále utajeno, přesto mě to nesmírně zaujalo svým "old schoolovým" stylem a musím prásknout na sebe, že jsem od Ronina nemohl odtrnout oči. Pokud neřeším mírně odfláklý scénář, na starší kriminálky ve stylu již zde mnohokrát zmiňované Francouzské spojky se povedlo funkčně navázat minimálně poctivým odvedením drsných akčních scén bez triků a pečlivě vybudovanou atmosférou. Ta mě pohltila už od úvodní noční sekvence, pomalé (ale přesto nenudící) tempo pro seznámení se s hlavními postavami postupně krásně nabírá na obrátkách, dramatické napětí pravidelně vhodně odlehčuje zejména hláškující Robert De Niro a malé setkání s Janem Třískou (který si ty tři minuty epizodní roličky ukradl komplet pro sebe) mne výjimečně potěšilo. Nejsou to z mojí strany úplně "čisté" čtyři hvězdičky, ale tři by mi vzhledem ke všem kladům připadaly málo. "...a teď s dovolením omdlím." :-)) 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Už jsem operoval apendix čajovou lžičkou." Tak s tím nemám zkušenosti, ale auto už jsem řídil, občas si zastřílím a záda si taky celkem umím krýt. Jen to neumím udělat všechno najednou a v tak zběsilým tempu jako roninové Sam s Vincentem. Mě to s nimi vždycky bavilo, protože tady jde o přátelství, princip a adrenalin, což jsou ingredience, který mi vždycky chutnaly. Jen už jsem zapomněl, co jsem to vlastně strčil do toho kufru, že se o něj všichni tak perou. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (29)

  • Scéna, kdy je Samovi (Robert De Niro) vytažena kulka a říká, že kulka prošla vestou, protože byla potažená teflonem, měla v USA dopad na obchod s těmito náboji. Kulky potažené teflonem dostaly reputaci "zabijáků policajtů" a byly proto dočasně staženy z prodeje. Teflonem jsou náboje potahovány proto, aby docházelo k menšímu opotřebování hlavně zbraně. (Caaslav)
  • Kvůli vytvoření ponuré atmosféry filmu nenosí žádní herci ani komparz žádné výrazné oblečení ani doplňky. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Samuraj Keanu

Samuraj Keanu

10.12.2008

Marketingová kampaň k remaku scifárny Den, kdy se zastavila Země stojí především na konceptu „zdůrazněme divákům, že hlavní roli hraje kdysi tak hvězdný a milovaný Keanu Reeves“. Na internetu to… (více)

Reklama

Reklama