Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 251)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mám rád gotický horror a má ho rád i T.Burton. Nádherný temný les s ještě nádhernějším stromem uprostřed je mistrovským dílem. A to prosím doslova! Burton ho nechal celý vystavět....A jak sám přiznal, architektům se tak povedl, že při rozebírání objevovali hnízdící ptáky, zabydlené veverky, ubytované králíky, o hmyzu snad ani nemluvě...Když J.Depp vytáhne svá udělátka, hned si vzpomenu na J.Švankmajera a Tajemný hrad v Karpatech či Adélu...A pak ty rozkošně létající hlavy - prostě nemaj chybu! O bezhlavém rytíři jsem viděl několik filmů, včetně sovětské verze, která mě jako malého strašila, ovšem Burton je naprostá jednička. Vydejte se na tajemnou výpravu do mlhou zahaleného hvozdu, jen při tom dávejte pozor na hlavu!!! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Manieristický režisérov štýl sa opäť prejavil v kostýmovom spracovaní legendy o bezhlavom vraždiacom jazdcovi. Mestský vyšetrovateľ, predstavujúci racionalistu, s neomedzenou vierou vo výdobytky vedy je konfrontovaný so svetom kúziel, znamení a nevysvetliteľných javov. Príbeh samotný, najmä v druhej polovici, nie je veľmi originálny ale zároveň ani príliš dôležitý. Podstatné je omračujúce výtvarné riešenie a desivo-komická atmosféra počas celého filmu podporená napudrovanými tvárami skvelých hercov. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám jeden problém; vzhledem k tomu, že jsem zde nebo na imdb v profilu filmu nikde nenašel žánr "fantasy" nebo "sci-fi", stavěl jsem se k dění v Ospalé díře stejně jako její hlavní hrdina-tedy racionálně a také jsem (naivně) předpokládal, že bude stejného rázu nakonec i závěrečná pointa (tedy, že to vše má ve skutečnosti podstatu rozumem vysvětlitelnou). Místo toho jsem ale dostal něco jiného a nadšení to ve mně zrovna moc nevyvolalo (btw, co měla ta scéna s čarodejnicí sakra znamenat?!). Což mě docela mrzí, protože atmosféra byla úžasná (společně s výbornou hudbou), nechybělo napětí a herecké osazenstvo věru nebylo špatné; hlavně Depp se sem moc hodil a jeho role dodala filmu špetku humoru (kterého jsem se v dostatečné míře dočkal na konci, který mi přišel vcelku směšný, ale to asi záměrem tvůrců tak úplně nebylo). Lepší 3*, jsem asi příliš racionální a přízemní nato, abych dokázal Sleepy Hollow plně docenit. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Z vlny kostýmních velkofilmů, která horroru vládla v úpadkových 90. letech (Bram Stoker's Dracula, Mary Shelley's Frankenstein, Interview s upírem) se mi Sleepy Hollow líbí nejvíce. Tim Burton vsadil stejně jako ostatní hlavně na vizuální stránku věci, a dopřál divákovi skutečnou pastvu pro oči. (Tohle už jsou přímo vizuální orgie.) Ale na rozdíl od Coppolova Draculy, jehož jednotlivé obrazy jsou sice dokonalé, ale pohromadě už tak dobře nedrží, Burtonovi se podařilo bravurně sladit všechny ingredience do jednoho celku. Otěže mu vypadnou z rukou jen v závěrečné, zbytečně přehnané akční sekvenci, nad kterou se ale vzhledem ke všem těm úžasným předchozím dojmům dá přimhouřit oko. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolega z práce se nedávno ženil. Když nám pak ukazoval svatební fotky, kde stojí vedle sedící nevěsty, na všech neměl hlavu (ne, že bychom o něco přišli). Bezhlavý jezdec Christopher Walken, byl tím prvním, co mi přišlo na mysl. A tahle vymazlená Burtonovka mi teď naopak pokaždé připomene jednu jistou svatební fotografii. A jen tak mimochodem - je to pěkný film... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (51)

  • Model pokrouceného mrtvého stromu v měřítku 1:1 byl k vidění v Praze coby součást výstavy "Tim Burton a jeho svět". (MatyM)
  • Kulisy městečka Sleepy Hollow byly postaveny za tři měsíce. V době natáčení to byly největší kulisy postavené pro film v Británii. (Morien)

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Reklama

Reklama