Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šimpanz Virgil nikdy nepoznal svobodu, umí mluvit znakovou řečí a za přítelkyni má Helen Hunt. Potká ho osud pokusného zvířete, nebo se ho podaří zachránit?  Mladá stipendistka Terri pracuje na katedře psychologie univerzity ve Wisconsinu s mladým šimpanzem Virgilem, kterého s úspěchem učí posunkovou řeč. V důsledku ukončení stipendia však musí Terri práci přerušit a Virgil je odvezen do výzkumného střediska strategických zbraní na Floridě. Sem přichází jako instruktor také mladý pilot Jimmy Garrett, který je sem převelen za porušení kázně. Oba nováčci se brzy spřátelí, Virgil se sice pokouší komunikovat posunkovou řečí, Jimmy ovšem nechápe. Stejně tak nechápe účel výcviku opic, které se tu na trenažérech trénují k létání. Obojí se však časem vysvětlí. Když Jimmy náhodou zahlédne v televizi relaci pro hluchoněmé, pochopí, že Virgil se s ním pokouší komunikovat a prosí ho o pomoc.
Zanedlouho je povýšen a v nové funkci se stane svědkem krutého experimentu, při kterém je starý šimpanz v leteckém trenažéru ozářen smrtící dávkou záření. Cílem pokusu je zjistit výkonnost válečného pilota po smrtící dávce ozáření. Šokovaný Jimmy vyhledá Terri a setká se s ní, odmítne jí však sdělit podrobnosti výzkumu, protože je vázán vojenským tajemstvím. Když vojenskou základnu navštíví vládní komise, je pro demonstraci výzkumu vybrán Virgil, Jimmy však odmítne odvést sympatického opičáka na jistou smrt. Poslušnost vypoví také Jimmyho kolega, odmítající kruté experimenty. Jimmymu se podaří v poslední chvíli experimentu zabránit. Je však propuštěn a jediným výsledkem je odložení pokusu na druhý den. Jimmy se opět spojí s Terri a pokusí se Virgila osvobodit. Než se však dostanou do objektu, podaří se opicím uniknout z klecí a pokouší se uniknout na svobodu a ničí přitom vše, co jim přijde do cesty. Proniknou až k reaktoru, který poškodí tak, že hrozí jeho přehřátí a exploze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a naivní zároveň. Jonathan Kaplan však dokázal k výše zmíněnému přidat sympatického talenta Matthew Brodericka, Helen Hunt a Williama Sadlera a výsledek je slušný průměr. Příběh sám o sobě je hodně naivní, přestože testy ohledně šimpanzů nemají ke skutečnosti zase tak daleko. Na druhou stranu, je lepší zkoušet tyto pokusy na lidech než na opicích? Ochránci práv zvířat tento film mají možná povinně ve své domácí filmotéce... ()

whack 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl prvýkrát keď som mal asi 10 rokov a bol som z neho vtedy zhrozený. Bol to asi môj prvý kontakt s pokusmi na zvieratách. Keď som videl tie opice v klietkach a najmä na tom stroji, kde ich ožarovali, utiekol som od telky. Vrátil som sa, až keď opice rozbíjali laboratórium a z toho som bol nadšený. Je to naivný, ale milý film, ktorý končí oveľa pozitívnejšie, ako väčšina opíc v skutočných pokusných zariadeniach. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dětská tvářička Brodericka, uslzené oči Hunt a dojemná hudba Hornera jako nostalgická připomínka toho, že dřív než byli zachráněni vojín Ryan a kosatka Willy, byl tu s podobným požadavkem šimpanz Virgil. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie musim dat 4 hviezdicky, pretoze je to moj oblubeny film zo zaciatku 90-tych rokoch, aj ked dnes uz nie je pre sucasnych detskych divakov taky atraktivny. Pamätam si na vynikajucu napinavu hudbu a na to, ako som Broderickovi, Huntovej a simpanzom drzal palce, aby nezomreli iba kvoli pokusom na nich. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělý plakát! Sice ta znalost posunkové řeči trochu vyšuměla bez užitku, ale Broderick zachraňující s Helen Hunt šimpanze letícího na smrt, to prostě musíte vidět! Ivan Trojan v barrandovském dabingu! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmeček mám rád ještě z mladí. Jako již trošku odrostlejší děcka jsme si ho často pouštěli na VHS. Mám rád šimpanze i Helen Hunt a zároveň pro obojí mám i docela velkou slabost. Kdysi u těch tajných testů ukápla i nějaká ta slza, teď už jsem jaksi jakékoliv emoce potlačil. Ač scénář rozhodně asi moc lidí neokouzlí, není to špatný příběh. Jasně, je dost nadsazený – zvláště pak ten závěr je dost ujetý, ale i po tak dlouhé době jsem si dokázal sledování tohoto filmu užít, tak jako před léty. Takže i v tomto případě dám prostě průměrné ohodnocení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já mám pocit, že jsme na tom byli v kině snad ještě za komunistů. nejspíš aby nám ukázali, jak imperialisté ze západu trápěj nevinná zvířata. Tenkrát jsem z toho byl hodně vykulenej a Broderickovi s opicemi jsem fandil skoro stejně, jak Vinetouovi s Old Sahtterhandem. Utrápené opice jsem pochopitelně řádně oslzel. Nostalgických 80% ()

5150 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zábavný, dojemný i napínavý film.. Roztomilý Virgil a další šimpanzi, mladí herci Matthew Broderick s Helen Hunt, hudba (James Horner), písňička "Shock The Monkey" (Peter Gabriel), to všechno bylo fajn.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Videl som to ako maly niekolkokrat v kine a stale to funguje dokonale. Je to nadherny film v ktorom su armádni vedci za hnusne svine, ktore robia krute pokusy na nevinnych opiciach. No a mlady rosták Broderick sa s nimi skamarati az mu to neda a pokusi sa ich oslobodit. Scena v ktorej opica Goliáš vytiahne zaseknuty hasiaci pristroj a nasledne ho caka smrt ma dojme viac jak nejaka oscarova drama a chudobnych cernoskoch v slumoch. Proste aj po rokoch stále moja srdcovka. 8/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný snímok, ktorý mi v dávnejšej minulosti sprostredkoval jeden z najkrajších kino zážitkov. Sympatické postavy ( jednoznačne vyhrávajú opičí predstavitelia ) a dojímavý príbeh, dve z ingrediencií ktoré definujú skvelý rodinný film. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pro děcka ideální(poučné) a i s odstupem doby je to poměrně slušně koukatelná záležitost. Možná, že kdyby bylo víc takových "pohádek" a děcka by místo těch slaboduchých konin víc čučela na filmy jako tenhle-byli by jsme časem trošku někde jinde.... Možná. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jako malá holka jsem seděla při sledování filmu jako přibitá a teď, když už jsem dospělá, tak na mě působí úplně stejně. Prostě za tu dobu neztratil nic z toho, co může divákovi nabídnout i dnes. Jednu dobu jsem se filmu bála. Nechtěla jsem si ho pouštět, protože mi bylo líto těch chytrých opic a já se u toho strašně dojímala. Už z něho strach nemám, i když mě dojímá pořád stejně. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Hodnotené na základe spomienky z detstva, ako sa spomína v jednom z komentárov ako dieťaťu mi bolo ľúto opičky a ihneď potom ako som zbadal názov filmu a plagát vedel som že ma dojal...rozhodne nie však až tak aby som ho pozrel znova. Možno raz... ()

Reklama

Reklama