Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
TV spot
Drama / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Režie:

Ludvík Ráža

Scénář:

Markéta Zinnerová

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele LachtanShows k tomuto seriálu (13)

První zvonění (1984) (E01) 

Náhodný článek na internetu mi vnukl myšlenku zkusit jeden z nejpopulárnějších českých seriálů z dob, kdy moji rodiče chodili na základku a už jen pro hromadu známých tváří, u nichž je pro mě až úsměvná velká změna způsobená rozdílem 38 let, si seriál rád zkouknu. ()

Rovnýma nohama (1984) (E02) 

Tohle musí svým způsobem ocenit i kdokoli v mém současném věku, kdo má rád kultovní Troškovinu Bota jménem Melichar nebo třeba novácký seriál Gympl. Dobrá odpočinkovka. ()

Výbuch (1984) (E03) 

Vladyka mi vždycky přišel trochu jako prkenný herec a i do současnosti na mě působí jako takový uťáplý jelimán. Tady mu ta role ale tak nesmírně sedne, že jsem rád za každý jeho screentime. ()

Podnájem (1984) (E04) 

Nečekal bych, že mě bude ve 22 a hlavně v roce 2022 tolik bavit seriál o české základce z peaku komunismu na našem území. ()

Spor (1984) (E05) 

Vlastně každá z postav by si v tomhle díle zasloužila trochu proplesknout, aby se přestala chovat iracionálně, o čem by ale seriál potom mohl být že jo. ()

Rozchod (1984) (E06) 

Škoda, že děcka nepobyla v přírodě delší dobu. S těmi dvěma potvorami by se kluci spolužáci mohli pořádně vyřádit a trošku jim tím srazit hřebínek. Až chápu, že Jana Janatová po takhle nechvalně sviňácké roli už nedostala příliš mnoho dalších. Mrzí mi to jen ohledně toho, že ve svých 20-25 musela být fakt kočka. ()

Třídní učitel (1984) (E07) 

Pořád si ještě tak trochu zvykám, jak je pro mě úsměvné sledovat na seriálovém poli herce a herečky, které mám z dnešní doby zafixované díky věku k už absolutně jiným rolím. A to jsem samozřejmě některé z nich viděl v podobně starých filmech. ()

Rozsudek (1984) (E08) 

Tentokrát poprvé ubírám hvězdu, trochu mi přijde, že se vlivem 13 epizod točíme, minimálně na chvíli, na místě. ()

Dárek k Vánocům (1984) (E09) 

Ten vánoční a zimní vibe mi ke starším českým kouskům sedí naprosto nejvíc. Jsem zvědav, jak se nakonec vyvrbí zdejší nekalé úmysly. ()

Svátky klidu a míru (1984) (E10) 

Je to fakt rozhodně víc drama než komedie a to já na tom cením především. Koncentrace na děti místo dospělých mi taky přijde jako lepší tah na branku. ()

Viníci (1984) (E11) 

Už se točíme v kruhu a já vyčkávám blížící se konec. Přeci jen z dnešního pohledu je 13 epizod dost a těžko se dají v nějakém seriálu využít rovnoměrně na 100 %. ()

Návrat (1984) (E12) 

Tenhle díl přináší spoustu tragikomických situacích, se kterými se často potýká v životě člověk sám. Takže tentokrát poměrně spokojenost. ()

Zvonění na časy (1984) (E13) 

Žádné super emotivní ukončení se nekonalo, vlastně to spíš působí, jak kdyby tehdy tvůrci nechtěli dát definitivní sbohem. Ovšem natahovat to do dalších, zbytečných řad je naštěstí fenomén až současné éry. ()

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama