Reklama

Reklama

Problém tří těles

(seriál)
  • USA 3 Body Problem (více)
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osudové rozhodnutí, které padlo v šedesátých letech 20. století v Číně, rezonuje v časoprostoru a ohrožuje celé lidstvo. Podaří se skupině vědců tohle nebezpečí odvrátit? (Netflix)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (7)

Odpočet (2024) (S01E01) 

Číňani adaptovali první knihu ve třiceti epizodách a dle mnohých reakcí se diváci nenudili. Amíci si s předlohou vytřeli mezipůlčí, zato ale udělali klasicky humbuk....točili to tvůrci GoT, obří rozpočet, bude to událost roku....bla, bla, bla, takže čísla bude mit Netflix jistě krásná. Povzbuzovali totiž velmi vysoká očekáváni nejen SF fandů. V tomto kontextu spokojený určitě nejsem. I když vyšlo všech 8 epizod najednou, tak po této úvodní si nemyslím, že bych je sjel najednou. Ne, že by to bylo nezajímavé, ale není to vtahující. Ale dost možná to není jen chyba tvůrců. Výroky jako: věda se nám rozbila, apod. ....je to laciné. Čekal jsem trochu intelektuálnější pojetí...spíš hard SF. Jenže dialogy i většina výjevů cílí spíš na matky u žehlících prken, nebo lidi, kteří u sledování civí do mobilu. Určitě mě neláká přečíst si knihu. Což jsem asi před půlrokem chtěl ... a napadlo mě to třeba v případě Expanze, hned po první řadě. Zatím zklamání. A to jsem z těch, kterým roztahanost seriálů, jako třeba byla Invaze, nevadí. ()

Rudé pobřeží (2024) (S01E02) 

Pořád jsou tam věci, které se mi moc nezamlouvají, jako třeba výlety do virtuálna, nebo Saul, postava rádobygénia, ze kterého padá jedna blbost za druhou. Deepfake??! Navíc ten herec působí spíš jako prodavač hotdogů, než fyzik. Naštěstí tyhle slabé momenty vynahrazuje linka s Číňandou....tzn. flahback do sedmdesátých let. Její postava má srozumitelné motivy a jen díky ní se rýsuje zajímavý příběh o megazradě, resp. o volbě mezi čertem a ďáblem. Tohle už mě k zapnutí další epky stimuluje víc. ()

Ničitel světů (2024) (S01E03) 

Tak tentokrát je toho času ve virtuálu mnohem víc s tím, že se v závěru koná vysvětlování co a proč, jako pro blbý. V tomto ohledu jsem hodně zklamaný. Třeba seriál Peripheral s podobnou tématikou, byl za úplně jiné peníze a přesto byl jak vizuálně, tak dějově podstatně napínavější a výživnější. Autor Problému tří těles, se evidentně nechal inspirovat sérií knih o Enderovi, od O. Carda(zfilmovala se jen první kniha), kde se komunikace s emzáky, odehrává úplně stejným způsobem. Zatím tedy nemám důvod pro nějaké nadšení a evidentně v tom nejsem sám. Nedivím se, že to vypustili najednou. Úbytek diváků by byl týden od týdne větší. ()

Soudný den (2024) (S01E05) 

Kdyby nic jiného, tak tato epizoda disponuje velmi drsnou scénou likvidace lodi. Jenže i když je to likvidace efektní, naprosto postrádá smysl. Stejně tak je velmi diskutabilní závěr epky....pokud disponuju tak velkou mocí, tak proč se zdržovat záškodnickými akcemi? Zatímco mnozí tvůrci si při likvidaci světa vystačí s UI, kterou jsme sami stvořili, v tomto seriálu se na to jde poněkud krkolomně. Jaký smysl mělo všechno vyzradit? Rozpačitý mix solidních a smyslnedávajících momentů. ()

Vzhůru ke hvězdám (2024) (S01E06) 

Konečně epizoda, která má úroveň odpovídající vysokým očekáváním. Ovšem tahle pochvala v sobě má i osten naštvanosti. Pokud se tvůrci chtěli zbavit nálepky przničů závěru GoT, tudy cesta nevede. Společně s režisérkou ukazují, že adaptace silných předloh svépomocí...moc nezvládají. Tato epizoda je pravděpodobně tak dobrá prostě proto, že je dobře napsaná v knize. Přečetl jsem stovky SF knih, takže si umím představit, co by kvalitní spisovatel s takovým námětem a postavami svedl. A protože jsem viděl i desítky seriálů a filmů, které své knižní předobrazy vysloveně znectily, umím si představit i to, jak tvůrci tohoto seriálu, dílo autora pokroutili, osekali a zprimitivněli na americký způsob. Když už takhle prznili, měli být důslední a měli předchozích pět epizod zredukovat na dvě. Tato šestá, by pak krásně zapadla jako trojka a nevyčnívala by tolik nad tu dosavadní rozpačitost. Je to vlastně důkaz, že jde o výborný námět...ve špatných rukách. ()

Jedině pokrok (2024) (S01E07) 

Pokud bych měl dělat scénář podle rozsáhlé knižní předlohy, vybral bych si z ní důležitá místa s ohledem na zachování základní linky a pointy. V druhé vlně bych vypíchl místa s ohledem na vykreslení postav a vztahů mezi nimi a v té poslední silná místa ...bez ohledu na cokoliv. To bych smysluplně provázal, případně doplnil. Složitý proces plný kompromisů. Stejně jako u stavby domů...lepší začít od nuly, než rekonstruovat. V této epce se tvůrci zbytečně zaměřovali na efekt. Na filmařsky vděčná místa, kde se hraje na emoce...na ta silná místa. A ten čas strávený fňukáním, jde na úkor děje, který je zajímavý. Tohle mi nevyhovuje. Byl bych raději za invazivní SF s filosofickým přesahem, než za další space operu. Z trailerů a velebení knihy, jsem doufal v podobně složitou, ale současně chytrou a precizní záležitost, jako byl Atlas mraků. Taky původně nezfilmovatelný. Ale zatím je to bída. Ten mix SF a telenovely mi chvilku chutná, ale pak delší chvilku křiví hubu. Je zřejmé, že řadu utne něco, co má diváky navnadit, aby se za dva roky zase napojili na pokračování. Hůl nad tímto seriálem nelámu, ale fanda rozhodně nejsem. Takže uvidíme, jestli si tvůrci šetří něco opravdu návratuhodného aspoň na závěr řady. ()

Meditátor (2024) (S01E08) 

Nahazování existencionálních otázek, když lidstvo čelí vyhlazení je fajn, zato logika dostává fakt na frak. Co to má být? To je napsané pro patnáctiletá filosofátka? Způsob likvidace vědců neodpovídá ani inteligenci béčkového padoucha, natožpak mimozemské UI. Saul se neustále hloupě ptá... vlastně to byla celých sedm epizod vcelku zbytečná postava a najednou má být jeden ze spasitelů lidstva? Nápad jak čelit všudypřítomné UI se mi moc líbí, ale zase je to tak ucmrndaně podané... . Namalovat třem lidem na záda terč...to chce trochu lepší legendu. I když...vlastně je tady pořád ta divná neschopnost všemocné UI. Která nedokáže... nebo nechce překazit plány lidstva, ani zlikvidovat klíčové protivníky, přestože by sama mohla zničit celé lidstvo. Stačilo by projet archiv filmů a seriálů ... návodů by našla mrak. Nemám tak úplně důvěru, že je to chtěné, chytré a zapadne to do pečlivě vymyšlené mozaiky. Takže nejenže nejsem nijak zvlášť natěšený na druhou řadu, uvažuju o přeběhnutí ke konkurenci...mrknu na čínskou verzi, případně si přečtu knihu. Aspoň uvidím, jestli tvůrcům křivdím, když tento seriál hodnotím jako další zpackanou...vyhypovanou adaptaci. Moje pocity se vcelku podobají těm, které jsem měl u sledování Vychováni vlky. Kvalitní tvůrci i předloha, zajímavý vizuál a vcelku dobré nápady, ale vůbec mi nechutnaly logické faily a tvůrčí pojetí. ()

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Reklama

Reklama