Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedenáctiletý Dominik je u vytržení, když na turnaji století v Naganu naši poráží Kanadu a míří do finále. Přestože i on je trochu outsider, rozhodne se koupit hokejku a s kamarády hrát hokej, jak to jen jde. Hlavně s tenisákem na plácku za domem. Sestaví tým a plánují si zahrát svůj vlastní velký zápas proti klukům z vedlejší vesnice. Vedle toho chce Dominik vyhrát i srdce, úsměv a pusu od Katky ze třídy. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (167)

ondraondra 

všechny recenze uživatele

Děti Nagana je film, který kromě svého názvu ničím nevyčnívá z klasického českého průměru. Příběh je předvídatelný, a z hereckých výkonů se budete svíjet ukrutnou bolestí, ale i přesto se jedná o příjemnou oddychovku, u které se zasmějete a třeba si i zavzpomínáte na dětství. Není to mistrovské dílo, ale lepší než pukem do zubů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná rodinná záležitost, která svojí atmosférou hodně zvolňuje a nutí diváka odpočívat. Zároveň ale notně přidává na nostalgickou tóninu, protože už dle názvu všichni, kteří Nagano zažili, prožili a užili, musí vědět, co takový příběh znamená. Pokud Vám bylo osm jako mě, tak pochopíte prakticky vše, co se zde děje. A jelikož se to tvůrcům povedlo na výbornou, tak nemůžu jinak, než jim poděkovat za hezký exkurz do minulosti a do doby, kdy bylo divoce, ale v jeden moment pro národ velice hezky. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

V roce 1998 fandil Dominik českým hokejistům, když hráli v Naganu o zlato. A chtěl být jako oni. Alespoň trochu, takže se spokojil s tenisákem a hraním na plácku. Jenže zápas proti týmu starších kluků může být v očích fanouška Dominika Haška stejně důležitý jako Nagano. Dan Pánek natočil fajn rodinnou podívanou, která hodně spoléhá na nostalgii a očividně odžité zážitky. A dovede díky tomu být natolik zábavná, že člověk celkem ochotně přehlédne slabší herecké výkony i nedotaženost některých podzápletek. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Nad nostalgickým nádechem (parta dětí ala Stranger Things po Česku) a problémy školní party se člověk rychle najde (po Naganu mi bylo 15 let), humorných scén je také několik, ale ten příběh. Furt si říkám, snad to nebude jen tak jednoduchoučké, jak by mohlo. Bohužel je to přesně tak jednoduché, prosté a přímočaré, že to nakonec nedojme. A vedlejší zápletky jsou jen zkratkovité. Hašek na Hrad. Bejvávalo. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

O Naganu, ale bez skutečného hokeje. O dětech a jejich snech pro dospělé pamětníky, kteří zažili otevírání zlaté brány a přepisování dějin českého sportu. Pánek se snažil, z vlaku ukázal domácí násilí, křečovitě obsadil i Haška, ale funguje mu tam pouze nostalgie. Bohužel je to hrozně amatérské a nedotažené. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Děti Nagana reagují na nostalgii po devadesátkách a jako takové určitě neselhávají. Kupodivu neselhávají ani jako klasický rodinný film, který jsme tu po revoluci zapomněli rozvíjet. Autentické v emocích i detailech. Prakticky překvapení roku. #kinobus ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velmi mě v takovém filmu překvapil ten cit pro ty vzpomínky z dětství a lásku k tomu sportu. Hynek Čermák je dokonalý mentor dětí a hnací motor celého filmu a skupina těch hokejistů je vybraná velmi dobře a u nikoho nebolí jejich herectví, což je velký problém českých filmů i seriálů. Tvůrce Dan Pánek to měl lehčí v tom, že ho Nagano přesně trefilo ve správném věku a těžší naopak v tom zhmotnění vzpomínek na plátno (dobové reálie naprosto přesné, co si pamatuji ze svého dětství, ne tolik vzdáleného od děje filmu, jen ta Angličtina pro samouky ve škole mě trošku trkla), ale dle mého se to povedlo výborně a pětikvalt uděluji za perfektní režii a neokoukanou kameru hlavně v druhé polovině. Nyní jen budu doufat, že postupně film vyhoupne do červené, kam bezpochyby patří i kdyby to byla pro většinu lidí jen pohodová sedmička. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden si přidřepne a za zády rozhodí hokejky… to byly časy. K tomu Jardova žvejka, Zárubův ječák, dvacetikorunová bankovka, Tamagotchi, devadesátkové káry, móda, nostalgie a „specifický“ výchovný styl. Ale taky skrz naskrz průměrný a průhledný příběh. Nemá to dynamiku, nemá to tah na bránu, nemá to ani moc humoru. Kluci (a nej holka ze třídy) dostanou na plácku u hospody klepec od party z druhého stupně, ujme se jich bývalý extraligový hokejista, kromě tréninků padne i pár „životních“ rad, takže odveta bude jiné kafe. Nic víc, nic míň. Nagano (hlavně ten dopad na společnost), které bylo minimálně pro jednu generaci zásadní událostí, se už nikdy nezopakuje. Dané době docela rozumím, příběhu méně. Dan Pánek totiž otevírá řadu témat, která nezvládá, neumí s nimi pracovat a vlastně je ani nedokáže nějak solidně uzavřít. A asi ani nechce. Takže pokud něco funguje, tak právě nostalgie. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nagano byl náš největší hokejový svátek a možná nejkrásnější událost v naší společnosti za posledních 30 let. Film sice přímo s Naganem nesouvisí, ale zato se mu daří přenášet lásku k milovanému sportu, dětské zaujetí a vrací nás do doby, kdy ještě děti nefungovaly skrze mobilní telefony, ale chodily zkrátka ven něco dělat. PS: Pod Hynkem Čermákem bych nechal na hřišti poslední zbytky sil. 60% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Na amatérský domácí video dobrý. Ale v kině něco takového fakt nemá co dělat. Ale rozhodčí super, jeho postava ten finální zápas zachraňuje nejvíc. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Stačilo by napsat, že je to příjemný film pro děti a mládež. Už to vypadalo, že přes skvělou tradici se u nás takové filmy přestaly točit. Jedním z důvodů může být i to, co ukazuje i tento snímek, tedy problém s dětskými herci. Zkrátka chybí režiséři, kteří by dokázali kvalitně s neherci pracovat, tedy přesněji vůbec pracovat s herci. Obsazení dospělých rolí není nikterak špatné, v roli maminky je ta lepší z Issových, v roli dědečka horší z Brousků. Že špatně zahraje Hašek, to se dalo předpokládat. U Brouska je to trošku větší ostuda, ale vzhledem k tomu, že takto afektovaně se v jiných rolích neprojevuje, přičítám to na vrub Pánka. Z dětských herců stojí za zmínku pouze pokračovatel Holého a Kotka Brenton, který je přirozený a naprosto uvěřitelný. Z uctivé vzdálenosti mu na záda dýchá Johana Racková, ostatní dětští herci nepředvádí nic zajímavého. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Čirá nostalgie. Do liduprázdného kinosálu jsem nešel s příliš velkým očekáváním a to dost možná pomohlo mému hodnocení. Takovýchto českých filmových počinů, zasazené dějové do 90. let příliš mnoho není. Když už se u nás něco takového natočí, jde zejména o životopisné dramata nebo kriminálku. Děti Nagana jsou tak příjemnou změnou, plnou vtipu a notné dávky nostalgie. Jelikož jsem se narodil též na konci minulého století, je tenhle počin přímo určený přímo pro moje filmové očko. Po filmové stránce by se dalo samozřejmě vytknout všelicos. Zejména tak casting dětských herců, na kterých by se dalo trošku zapracovat. Zároveň chápu, že asi nebylo z dnešního "tiktokerského" arsenálu kde brát. Jak jsem již zmiňoval, mé hodnocení je spíše ovlivněno nostalgií, kterou tenhle počin pana Pánka otevřel. Zavzpomínal jsem na mé hokejové dětství (měl to štěstí ho strávit i na ledě). Zavzpomínal jsem si díky tomu i na benďák na ulici. Na hokejku Lion, zakoupenou v papírnictví. Na brankářské sítě ze záclon ušité od mamči. Na věčně zastřelenej tenisák za sousedovic plot. Na kšiltovku místo lapačky. Na sběratelství hokejových kartiček. Na "Í-EJ-SPORT-C-N-GÉJM". A spoustu dalšího. Kdo chce, tak se v tom najde, zejména ti, co devadesátky prožili jako caparti. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako film pro děti do 10 let to ujde. Výborná je především Johana Racková, uvěřitelně hraje Brenton. Akorát bych nezval ke spolupráci Haška, to je dost špatný vzor pro děti, borec který vyhrál všechno co šlo, ale zlej člověk co dokáže ve hře kde o nic nejde, ublížit jinému. Hašek je zmetek a to už všichni vědí. Pro dospělé tu má zajímavou roli Ťulda, sympatie získá Issová, svoje si odehraje roztomile šišlající Hynek. Naopak vyženěný tatínek schytal od scénáristy hroznou postavu, až mi bylo stydno za něj. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Takový malý rodinný film na pozadí s jednou z nejzásadnějších událostí ČR konce 90. let. Hezké na pohled, slušně zahrané, ničím překvapivé ani zásadní a nakonec vyšumí do prázdna. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nagano znie v českom pohľade majestátne, mám rád Hyneka Čermáka, oči puči Issovej už menej, ale príbehovo ma film vôbec nezaujal. A tie deti fakt nevedia hrať a príde mi to, ako keby u nás aj v ČR brali len nejakých potomkov známych ľudí alebo cez nejakú tlačenku. Nie je možné mať tak netalentované ksichty a medzi nimi ani jeden, čo by bol schopný. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V Detech Nagana uvidite misto hokejovych hvezd generaci skolaku se spolecnymi vypravami na kolech a v zaveru kdy dej mu graduje i zapas ve stylu Okresni prebor, kde se outsideri postavi starsim frajerum ve stylu Kokosi na snehu. Filmu se me podarilo vtahnout. Je to typ snimku o lehce oblecenim uvalenych tymech s trenery za zenitem, kteri to vsem nandaji. Trochu mi chybelo vic vypjatych chvil a vubec napadu i hlubsi zaber socialniho tematu. A take uveritelnejsi postavy a lepsi herecke vykony detskych hercu. Ale uprimnost zapletky a atmosfera pusobi zdarile. Cilove publikum bude spise prevazovat misto deti pametnici s nostalgii. Na par vterin uvidite skutecneho Dominika Haska, ktery se ale do deje nezapoji. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Věřím, že pokud bych byl hokejový fanoušek a zažil bych řádně vítězství v Naganu (tehdy mi bylo jen šest let), určitě bych vnímal Pánkův film jako splněný sen. Jako sportem nepolíbený divák jsem si přesto projekci vcelku užil - zejména díky veskrze civilním hereckým výkonům a dobové atmosféře. Vedle přípravy na velký mač, což mi připomínalo Vybíjenou, která byla ale o dost ulítlejší, se film soustředí i na mezilidské vztahy a má tak širší záběr. Tvůrci mohli klidně zapojit více humoru, ale i tak - lepší tři hvězdičky. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle styl vyprávění je pro Čechy nezvyklý. Parta outsiderů jde za svým snem a díky týmovosti a nadšeni si zkusí splnit sny. Tohle člověk zná spíš z US filmů. Současně je tu dost věcí zas typicky českých, přesněji 90s českých. Docela věřím, že to bylo psané podle vlastního dětství autora někde na malém městě. Řekl bych, že film trvá o něco déle, než je potřeba (místo 100 bych radši viděl tak 80). Což souvisí s tím, že se tu nakousne hodně linií (zejména vztahy v rodinách hlavních hrdinů). Některé se rozjedou víc, některé (ta holka) zase relativně málo. Určitě bych pochválil kameru a střih, i té hře na plácku to dává slušnou dynamiku. ()

Reklama

Reklama