Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (647)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opět film, kde jsem skoro pouze viděl jen Keiru, .... a myslím, že v tom nejsem sám. Ne, že by to bylo špatné, čekal jsem trošku více akce, trošku více bojů s více než jen jednou družinou, ale uznávám že tvůrci filmu se pokoušeli o historičtější přesnost než byl První rytíř. Každopádně se mi líbili všechny pasáže s Keirou, taky ta bytva na zamrzlém jezeře a popravdě konec mě trošku překvapil, asi jsem byl ovlivněn Prvním rytířem, holt strany se prohodily (( :: jednou Artuš a jednou Lancelot ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ale fujtajbl! Takhle se točí artušovská legenda vy balíci (amíci)? Proč mají všichni poslední dobou potřebu vyprávět příběhy, založené na mýtech a kouzlech "dospěle nebo dokonce - podle skutečných událostí-grrrrRRR!"? Trója zabila kouzlo Homérova eposu, ale měla alespoň hvězdný ansámbl dobrých herců a jednu geniální scénu k tomu. Excalibur má charizmatického Owena a... kulové. Artuš jako Říman? Proč?! A dobrá tedy, když už to musí být, proč do toho násilně montovat Merlina jako druida, který mu jde po krku a Guinevru jako zablácenou keltskou válečnici, která se do něj šmahem zamiluje a pak už vesele kosí jeho protivníky? Seru na vás, jdu domů, hmmm, kam jsem dal to DVD s Excaliburem? 20% ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Deti sa hrajú na pieskovisku a ja sa k nim rád pridávam. Pretože im tam stále niečo efektne dymí a hrá im do toho hrdinskejšia zimmerovština než v Skale. A pretože sú medzi nimi Keira Knightley a Clive Owen, na ktorých je radosť pohladieť, aj keby s šašovskými guľami na nosoch recitovali Shakespeara. Najroztomilejší špatný film minimálne za posledný rok. Vrelo odporúčam Director's Cut. Je podstatne krvavejší. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Hans Zimmer už dokázal mnoho dobrých filmů povýšit na nezapomenutelné a mnoho podprůměrných na solidní. A žádný snímek mu nemůže být vděčen tak moc jako Král Artuš, který by bez jeho geniálního hudebního doprovodu zůstal jen od magie okleštěnou báchorkou s historickým podtextem. Takhle se z něj místo toho stala solidní historická podívaná, které herecky jednoznačně vévodí Clive Owen, jehož Artuš je i v civilní formě důstojným a statečným vůdcem. 70% - sice rozkývaných, ale jinak docela pozitivních. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Keby tvorcovia tento nestastny zlepenec mysleli aspon trocha parodicky, isiel by som s hviezdickami ovela vyssie. Zial faktom je, ze cele je to myslene smrtelne vazne. Z tohto uhla pohladu tak jedinym pozitivom filmu je vyprava (i ked aj tu ten pupendekel miestami az moc bije do oci). Ostatne kompozicne prvky (vratane hereckych vykonov - ale na obranu hercov treba povedat, ze v tak nezmyselnom a odflaknutom pribehu ani velmi nemali co hrat) vobec nefunguju - ci uz je to do oka bijuce pouzivanie FX v sekvencii na lade, zmateny strih, naduzivanie podhladovych rakurzov ako aj Zimmerova hudba, ktora nielen ze je absolutnou vykradackou jeho Gladiatora + ostatnych jeho akcnych vypalovaciek, ale navyse ten hrdinsko-patosovy hudbony podmaz je divakovi razantne podsuvany takmer po cely film, co Vam zacne liezt na nervy este dlho pred koncom. Druhu hviezdicku ma film u mna za tych par "skvostov" v pribehu, kedy som uz naozaj nevladal a isiel "do kolien" od smiechu nad tym, ake je to cele stupidne... ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Údery blesku během sekvence s Excaliburem se nápadně podobají animaci v logu Bruckheimerovy produkční společnosti. (imro)
  • Když tlupa Sasů vyráží zlikvidovat Artušovy (Clive Owen) rytíře, vytáhne králův syn meč. Krátce na to, když se dá skupina do pochodu, má však měč opět v pochvě. (Terva)
  • Vylodění Saského vojska na sever od Hadriánova valu je z hlediska historie nesmyslné. Příchozí Anglosasové se dle archeologických nálezů vyloďovali na východním pobřeží ostrova, nicméně ne severněji než v okolí města Scarborough, což je jižně od valu. Pravděpodobně z důvodu dramatizace byl použit model vyloďování Dánů, kteří se vylodili mimo jiné i za valem na území Piktů (ve filmu modří). (ajaxx)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama