Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Brutální, provokativní, realistické. Dokonalá ukázka tématiky neonacismu, jeho závažnosti, moci a následků. Jak na její vlastní stoupence, "nečisté" rasy, tak na okolí a lidi v něm. Bez všemožných příkras, klišé a happyendů tento film ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni, pokud až fanaticky věří v to, že jejich ideologie, názory a postoje jsou správné. Russell Crowe je jako neonacistický zmrd Hando maximálně (ne)uvěřitelný, realistický a mrazivý. Ten násilnický, agresivní a potetovaný maník s nenávistným pohledem je nehorázně odporný bastard, kterého můžete nenávidět, bude Vás znechucovat a šokovat, a přesto zároveň v podání excelujícího a charizmatického Russella jistým způsobem přitahovat, a možná i fascinovat. Kdyby se setkali Hando a Derek Vinyard, zajímalo by mě, jaký postoj by k sobě tito dva, pro mě asi nejdokonaleji ztvárnění filmoví extrémisté, zaujali... "This is NOT YOUR COUNTRY!" ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Crowe ešte ako náckovské ucho budujúce si svoju povesť a nebrániaci sa ísť až za hranice únosnosti. Jeden z tých lepších filmov s touto tématikou. Síce sa to celý čas rýpe v bahne, ale Russellovi úloha poriadne sadla. Aj spätne si spomínam na silný pocit, ktorý som z filmu mal. Taká trochu low budget záležitosť, tentoraz bez výrazného morálneho posolstva aký mal napríklad Kult hákového kríža. ()

Reklama

Caelos 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, mnohem víc. Film je prostě úplně obyčejný a místo skinheadů by tam mohla být jakákoliv jiná skupina, třeba i ti vietnamci. Žádná hlubší myšlenka jako v Kultu hákového kříže, prostě jen příběh o partičce pozérů, která dostane do držky a pak se schovává. Navíc je zde něco, co mi vadilo i u Kultu hákového kříže, ale až tady mi to plně docvaklo, když pořád provolávali, že tady je to jejich. Je to naprosto nepochopitelné, mluvit o nějakém (bílém) původu a že je tato země moje, když mí předkové byli přistěhovalci (USA, Austrálie). Působí to prostě směšně. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Po x-tý krát na téma rasizmus aj keď ku konci to nieje až také horúce. Bez nejakého prudkého filozofovania sa film snaží nahliadnúť pod pokličku živoda jednej nazi bunky v Austrálii, ktorá je hlavne pod prívalom aziatov. Hlave začiatok je dosť maso, neskôr prim preberá téma večné nad večné: láska. Myslím, že to vážne stojí za pozretie. Crowe je výborný, ale ešte lepší je (žiaľ nebohý) Daniel Pollock, ktorý sa s holou hlavou musel narodiť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nuž, ten kto je zaslepený nenávisťou, obyčajne postráda aj zdravý rozum... Síce to nebolo tak šokujúce, ako je ospevované v obsahu k filmu, no nemôžem ani tvrdiť, že by ma snímok nezasiahol, a to i napriek veľmi jednoduchému príbehu. Je totiž plný brutality a všeobecnej špinavosti, ktoré dopĺňa depresívne predmestské prostredie a najmä fantastický výkon R. Crowe. Slabšia dušička by pred ním určite pustila do gatí, vidno, že sa do svojej postavy nenávistného holohlavca naplno vžil. Ale to ma neprekvapuje, je to dobrý herec, a tu dokázal, že ním bol aj v samotných začiatkoch jeho kariéry. Všetko tu stojí a padá na ňom. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Předobrazem Handa (Russell Crowe) byl vůdce Melbournských skinheadů Dane Sweetman, který si v době natáčení odpykával ve věznici Pentridge doživotní trest za vraždu. (ČSFD)
  • Russell Crowe, aby získal roli ve filmu, přečetl Mein Kampf. (morgos)
  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)

Reklama

Reklama