Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Recenze (448)

francy 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl poprvé, když jej ČT uvedla v colorované verzi a s dabingem asi před patnácti lety. Když jsem v pozdější době viděl originální DVD v originále s černobílým obrazem a zvukem, tak musím říct, že barevná verze tento nádherný film ještě více vyšperkovala. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Život je krásný a tento film také. I když se jedná o tak starý snímek - doporučuji ho každému, kdo má nějaké pochybnosti o své existenci, jelikož při závěrečné scéně si může uvědomit hodnotu svého života :) Takové téma, taková lehkost, s jakou je to natočené, ukázka života jednoho "mladíka", který moc něco chce, ale vždy se mu tam objeví něco dalšího...Ten film je prostě top a herecky je to pro mě skvělé hlavně díky Jamesu Stewartovi. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Přání se plní o Vánocích. Bohužel jen někomu, jsou tací, kteří obětují veškeré své sny a touhy ku prospěchu ostatních. A jak to občas končívá? Depresemi a pokusem o sebevraždu... protože jak jednou řekl jeden klasik, opustíš-li svoje sny, budeš možná dál existovat, ale přestaneš žít. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Krásny príbeh o dobre v ľudoch, teplý radostný záver by roztopil snáď každé srdce či vianočný sneh. 3,5* ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Sice se jedná o klasický hollywoodský slaďák s předvídatelným happyendem, ale tady to opravdu funguje. A atmosféra vánoc filmu přidává na kvalitě. Plné hodnocení bohužel nemůžu dát, protože kvalita filmu se v průběhu poměrně dlouhé stopáže docela zásadně proměňuje. Prvních patnáct minut je výtečných, stejně tak i závěrečné půlhodinka - ale někde uprostřed filmu se divák začíná nudit, ekonomické nesnáze Goerge jsou vylíčeny zbytečně podrobně a ta pravá zábava vlastně nastává až tehdy, když se na scéně objeví anděl strážný. Jinak dějově se to někdy začíná letmo podobat "Vánoční koledě" od Dickense, s tím rozdílem, že se starý hamoun (zřejmě) nepolepší. Ovšem závěrečné pobíhání po městě, které hlavní hrdina nepoznává je tím největším zadostiučiněním a tvoří z dobrého snímku ten více než dobrý. P.S.: Malou nadějí pro všechny případné diváky tohoto snímku je fakt, že zjistíte, že bez každého jednotlivce by svět byl docela, ale docela odlišný. A za to přece stojí žít! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Skvělá klasika, která má stálo co říci, a její poselství je stále silné a morálně nezlomné. Konec mě dojal k slzám a závěrečná čtvrtina je skvělá. James Stewart a Donna Reed jsou srdcem celé filmu. Frank Capra uměl výborně režírovat a Život je krásný je toho důkazem. ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Thiller umí natočit snad každý. Krása se ale vyjedřuje mnohem obtížněji tak, aby z toho nevyšlo nějaké klišé nebo kýč.Proto si takovýchto chytrých a nadějí nabíjejících filmů moc cením....líbila se mi rošťárna hlavního hrdiny s županem nebo vánoční scéna rozčíleného tatínka.. Donna Reedová byla nádherná a možná až moc svatá. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nemal pri sledovaní filmu v očiach slzy šťastia. Nikdy až doteraz. Nikdy som sa na Vianoce netešil na začiatku októbra. Nikdy až doteraz. Život je, za každých okolností, cennejší než čokoľvek. Odteraz sa pri každom začutí zvončeka len priblblo usmejem a spomeniem, aký je život krásny. Vďaka Frank. Vďaka James. Vďaka Donna. 95% ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se nedá popsat, ten se musí vidět. Frank Capra udělal ten nejúžasnější snímek tehdejší doby. Až vám bude mizerně, pusťte si ho. Tady opravdu nemám slov, ještě teď jsem dojmut, jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že tenhle film je trochu zvláštní pro mne. Užil jsem si jeho zhlédnutí, ale necítil jsem se, že by to bylo něco extrémně úžasného. Film se nám snaží ukázat jaký život pan Bailey žil, ale mne se asi nejvíc líbila poslední půlhodina s Clarencem. Tohle je taková Vánoční koleda naruby. Tenhle film je hold americká verze Tří oříšků pro Popelku. A bohužel už to je asi v Americe stejná odvařenina jako ta Popelka. Ale nám Čechům a jiným to asi nevadí. My se na to podíváme rádi, kdy budeme chtít. Úžasný film. Sice ne takový to, co si budete pamatovat na smrtelné posteli, ale jinak skvělý film. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľa sa toho za celý dlhý čas trvania filmu teda nestalo. Veľmi ma nebavil. A zvyšovať hodnotenie len preto, že je vianočný alebo plný pozitívnej energie? ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Kvôli pomerne nudnému začiatku bol film na odpis. Po vykradnutí banky ale sa to celkom slušne rozbehlo. Ale čakal som viac. Ako už je zvykom na nový rok prvým filmom je čiernobiely film. Po skvelom psychu prišiel na rad ešte starší film. Life is beautiful ale nieje najlepším filmom a tak verím že rok 2019 bude na dobré pozreté filmy o čosi bohatší ako bol minulý. Hlavne sa teším na návštevy skvelých filmov v kine. Uvidíme, čo nový rok prinesie. 3* ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Ďalší komentár už tento film naozaj nepotrebuje. Som rada, že som ho videla, lebo je krásny. A v čase Vianoc, by bol ešte krajší, ale viac hviezdičiek sa aj tak prideliť nedá, takže je to v poriadku. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Zajímavé - čekal jsem něco docela jiného. Především se vůbec nejedná o komedii, spíše o lehčí drama s občasnými komediálními prvky. A přestože je konec nesoucí jednoduché poselství, že by si člověk měl vážit to co má (což je myslím v dnešní době aktuálnější než kdy jindy) velmi pozitivní, celkově je to poměrně smutný film. Škoda, že se dost pomalu rozjíždí (a některé pasáže by šli natočit určitě lépe), protože poslední třetina je úžasná. Donna Reed moc hezká. Lepší 4. ()

Lennyanka 

všechny recenze uživatele

Skvělé vypravěčské umění, které se dnes už jen tak nevidí. Báječní herci. Vánoční atmosféra, která v letním vedru krásně osvěžila večer. Jestli překousnete trochu toho amerického snu, dostane se vám opravdového filmového klenotu. "Strange, isn't it? Each man's life touches so many other lives. When he isn't around he leaves an awful hole, doesn't he?" ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

až budete mít pocit že je fakt všechno na... tak si vemte tu dvouhodinovku a dejte si to. Hezká metodika přerámování. Protože nemáme strážné anděly, udělejme si je z tohohle filmu ()

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama