Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bráno z historického hlediska, dalo by se k tomuhle snímku shromáždit pár výhrad, nicméně atmosféra vzniku nacismu a jeho vzestup jsou zobrazeny hodnověrně a casting je povedený. Televizní podoba filmu neumožnila žádnou velkolepou podívanou, ale tady jde především o příběh a herecké výkony. Robert Carlyle se hlavní role zhostil na jedničku, dozrál v charakterního herce první třídy. Celkový dojem: 80 %. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Na televizny film je to bravurne natocene dielo a potesila ma i pritomnost par znamych hercov. Filmov z druhej svetovej vojny som videl dost, ale nikdy som nevidel zivotopisny film cloveka, ktory bol za vojnu zodpovedny. Nevedel som trebars, ze Hitler bojoval v prvej svetovej vojne a uz tam bol zfanatizovany, ze sa chcel dostat ilegalne k moci uz davno predtym, ako sa mu to podarilo a preto sa dostal aj do väzenia, to su vsetko okolnosti, ktore som sa dozvedel az v tomto filme a dufam, ze su fakty v tomto filme pravdive. Myslim si, ze ako tresnicku na dortu by sa po tomto filme oplatilo vidiet PAD TRETEJ RISE (2004) a mohol by to byt dokonaly pohlad na Hitlerov zivot az po jeho smrt, pretoze Hitler: Vzostup zla konci prave vo chvili, ked sa Hitler dostane k moci... 22.09.2009 _____ Robert Carlyle - (Adolf Hitler) +++ Stockard Channing - (Klara Hitler) +++ Jena Malone - (Geli Raubal) +++ Matthew Modine - (Fritz Gerlich) +++ Liev Schreiber - (Ernst Hanfstängl) +++ Julianna Margulies - (Helen Hanfstängl) +++ Peter Stormare - (Ernst Röhm) +++ Friedrich von Thun - (Generál Erich Ludendorff) +++ Peter O´Toole - (Prezident Paul von Hindenburg) +++ Marek Vašut - (Max Amann) +++ Jiří Novotný - (Von Lossow) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Vzestup zla..? Historie je velkou iluzí. To, co jsme dostali o Hitlerovi, Německu a 2.sv válce, to jsou zprávy vítězů. Vítězové píší dějiny. Kdyby tu valku vyhráli Němci, hrdina a nehrdina by byl úplně nekdo jiný. Lidé se ptají, co udělali Němci Židům, ale už se nikdo neptá, co udělali Židé Němcům. Dnešní pohled je pouze jednostranný. Lidé věří tomu, co jim média naservírují a už je nezajímá druhá strana mince. Věříme jen tomu, čemu tento systém chce abychom věřili. Skutečnosti, pravda, fakta jsou zahozeny a byly zahozeny, aby se tu pravdu nikdo nedozvěděl. Tak jako křesťané pálili knihy, prosazovali jen svou pravdu, tak kapitalismus prosazuje tu pravdu svou. Pokud si myslíte něco jiného, nebo máte byť jen malé jiné tušení a mínění, jste automaticky označen za blázna, co to nemá v hlavě v pořádku, jste neonacista, xenofob a rasista.  To, co jsme viděli je jen ubohá propaganda kapitalismu a to co tu vsichni píší, co vědí a jak si myslí, že znají dějiny, jen jen chabé papouškování příběhu vymyšleného a zpracovaného lháři. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jedna věc na mysli mi tane - naše přešlechtěná generace by měla mít již dostatečný odstup na to, abychom si přestali lhát do kapsy a jukli na život Adolfka bez nutnosti parodovat či dehonestovat za každou cenu. Pochopitelný odpor vůči dopadům jeho činů vede poměrně logicky k touze vyčlenit jmenovaného jedince z lidského druhu, ostatně stejně tak, jako se on snažil dehumanizovat kupříkladu Izraelity. Pokud však podlehneme (jako podlehl zatím snad každý), těžko někdy skutečně pochopíme, jak mohla bestie v něm uchopit a manipulovat nejen německým národem, ale prakticky celým světem. Komentovaný počin klouže po povrchu, občas taktně zmírní nějakou z příčin, díky kterým byl krpatec pro soukmenovce tak sexy, ale do živého tne jen výjimečně. Carlyle určitě proseděl nějakou hodinku před záběry parádemaršů z Norimberku, gesta okoukal a zvládl tak na dvojku s hvězdičkou, no - Trojan to není. Dejme tomu za čtyři, ale ukojen zdaleka nejsem. Mimojiné - propaguji nezávislé zkoumání Hitlera, oproštěné od osobních pocitů, a sám mu nedokáži říci jinak, než Adolfek, bestie či krpatec. Já tedy asi nebudu oním nezaujatým výzkumníčkem, po němž tu volám. Abych to malinko napravil - mýtus o tom, že rakouský patlal byl sralbotkou a mizerným vojákem, není pravdivý. Naopak, jeho odvaha byla příkladná. Za bližší průzkum by stál onen moment, kdy si slávu za Hitlerovy skutky z první linie přisvojili dva jeho nadřízení, shodou okolností židovského původu.... Do toho, Stando Motlů! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Jako kulisa filmu posloužila i Praha. V jednom záběru je i vidět část Pražského hradu, nacistický průvod také stoupá k Národnímu muzeu. (JerryPilsen)
  • Adolf Hitler bol vegetarián a zďaleka sa vyhýbal alkoholu. Aj to bol jeden z následkov tyranií, ktoré na ňom prejavoval otec počas jeho detstva, keď si pod vplyvom alkoholu vybíjal zlosť práve na malom Adolfovi. (vander19)

Reklama

Reklama