Reklama

Reklama

Již od dob úspěchu prvního vydání fantasy ságy J.R.R. Tolkiena Pán prstenů uvažovala hollywoodská studia o adaptaci románové trilogie pro stříbrné plátno. Práva na zfilmování nejprve vlastnil Walt Disney a v roce 1968 přešla pod společnost United Artists, kde se uvažovalo o hrané adaptaci, jíž se případně měli zhostit Stanley Kubrick či John Boorman, ale kvůli nákladnosti a náročnosti produkce k natáčení nedošlo. Projekt byl nakonec přiřknut režisérovi animovaných snímků Ralphu Bakshimu, jenž svými celovečerními snímky Fritz the Cat a Heavy Traffic a Coonskin de facto ustanovil kategorii animovaných filmů pro dospělé publikum. Podobně jako ve svém předchozím futuristickém eposu Wizards použil Bakshi i při tvorbě Pána prstenů kombinaci tradiční animace, rotoskopie a postprodukčního filtrování hraných záběrů, díky čemuž docílil reálnějšího pohybu animovaných postav, ale také dokázal vytvořit epické sekvence bitev bez nutnosti nadměrného rozpočtu. Projekt původně plánovaný jako trojdílná série, věrná dělení příběhu v Tolkienově předloze, měl nakonec být realizovaný coby dva celovečerní filmy. Jenže navzdory kasovnímu úspěchu prvního filmu, druhý nebyl natočen. Z hlediska dějové osy Tolkienovy ságy tak diváci uvidí postupné zformování společenstva prstenu, které vedle hobitů Froda, Sama, Smíška a Pipina tvoří kouzelník Gandalf, hraničář Aragorn, trpaslík Gimli, elf Legolas a válečník Boromir. Společně se vydávají zničit Jeden prsten, v němž se skrývá moc Temného pána, jenž si touží podrobit celou Středozem. Jejich cesta vede před trpasličí doly Morie, kde je čekají mnohá nebezpečí, i elfí hvozdy. Film obsahuje také události z druhého dílu knižní trilogie jako je rozdělení společenstva, vrtkavé spojenectví Froda a Sama s nevyzpytatelným otrokem prstenu Glumem i bitvu u Helmova žlebu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (9)

Dračí princ (2018) (seriál)

  • Odkaz na Pán prstenů (1978): V diskusii o vzatí Dračieho princa do Xadie Callum hovorí „Človek jednoducho nejde do Xadie,“ parafrázujúc známu Boromirovu vetu „Človek jednoducho nejde do Mordoru.“ (priness)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

  • Práva na zfilmování knih J.R.R. Tolkiena několik desetiletí vlastnil slavný producent Saul Zaentz, který mimo jiné pomohl na svět slavným filmům Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) či Amadeus (1984). Přestože je jeho jméno v titulcích, nakonec se na produkci tohoto filmu ani jeho pokračování (2002, 2003) v praxi nepodílel. Řekl k tomu: "V sedmdesátých letech jsem produkoval verzi první knihy a s výsledkem jsem nebyl spokojený. Tehdy ještě nebyla žádná computerová animace, víc se toho tedy dělat nedalo. Už v osmdesátých letech jsem potkal Petera Jacksona a okamžitě jsem ho nechal smluvně stanovit jako režiséra potenciálního hraného filmu, protože Tolkienovy knihy nikdo nechápe lépe než on. Ale protože my nejsme na produkce takového rozsahu zařízení, moje firma potom postoupila práva společnosti New Line, která se pak jen řídila dohodou. A já jsem tak na Jacksonově trilogii vydělal víc než na svých jiných filmech. Přitom jsem, bohužel, na plac na Novém Zélandu nikdy nevkročil." (NIRO)

Alexandr Něvský (1938)

  • Neobvyklou technikou rotoskopie, kterou vynalezl roku 1915 Max Fleischer, byly některé bitevní scény z filmu překresleny a následně recyklovány do snímku Pán prstenů (1978). (mr.filo)

Reklama

Reklama