Reklama

Reklama

Manchurianský kandidát

  • Česko Mandžuský kandidát (více)
Trailer

Obsahy(1)

Někdo se nám dostal do hlavy, ale jinak je všechno pod kontrolou. Napínavý snímek Mandžuský kandidát režiséra Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek, Philadelphia) představuje aktualizovaný remake stejnojmenného snímku z roku 1962. Ten byl natočen podle slavné knižní předlohy Richarda Condona a pojednával o americké vojenské jednotce, která byla během svého zajetí v Koreji naprogramována ruskými tajnými službami jako zbraň k zabíjení. V novém filmovém zpracování Mandžuského kandidáta z roku 2004 je děj snímku zasazen do Kuvajtu v období války v Perském zálivu. Během nezdařené vojenské operace velící kapitán Ben Marco (Denzel Washington) upadne do bezvědomí a celou jeho jednotku zachrání seržant Raymond Shaw (Liev Schreiber). Tak zní alespoň oficiální výklad celé vojenské akce. Pověst válečného hrdiny Raymondovi výrazně pomáhá v jeho politické kariéře a díky úsilí své ambiciózní matky Eleanor Shawové (Meryl Streepová) se stává jedním z hlavních kandidátů na post viceprezidenta Spojených států amerických. Kapitána Marca ovšem pronásledují podivné sny o tom, že ve skutečnosti došlo k únosu celé vojenské jednotky a jeho muži se stali oběťmi systematického vymývání mozků. Zdá se, že vlastním vzpomínkám nelze věřit a politické spiknutí nabývá stále větších rozměrů. Tento politický thriller představuje velmi vydařený příspěvek v kategorii konspiračních filmů a vyniká hvězdným hereckým obsazením. Meryl Streepová byla za svůj výkon ve vedlejší roli dokonce nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stepfordští vojáčci na hraní špinavých, politicko-mocenských her jakožto ústřední postavy mírně uzívaného thrilleru Jonathana Demmeho - uznávaného očního lékaře, jenž tentokrát po drobných kapičkách prokapává divácké oči mysterióznem, aniž by si za čas všimnul, že víčka jsou již zavřená a medicína napínavosti volně stéká po lícní kosti mimo místo určení. A trojlístek L.Schreiber, Streep, Washington se pak může usnažit k smrti.. Mít na české politické scéně vlastního manchurianského kandidáta zase není až tak složité a už vůbec k tomu nepotřebujete mozkový implantát, ostatně, kam by jste ho taky dali.. Dotyčného jedince stačí stimulovat kreditními obraty na zahraničních kontech, hrozbou otevření skříní narvaných kostlivci a vidinou udržení místa u dřevěného žlabu naplněného pomejemi moci - pak už bude moc dobře vědět, kdy má zvedat ruku.. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Průzkumná jednotka Bena Marca (Denzel Washington) je ve válce v Perském zálivu napadena nepřítelem. Ben Marco je při útoku omráčen, ale celou jednotku zachrání do té doby nevýrazný seržant RaymondShaw (Liev Schreiber). *blik* o pár let později ... Raymond Shaw na přání své matky kandiduje na víceprezidenta Spojených států, a jako jediný ze ztracené jednotky je v pořádku - ostatní trpí různými typu psychických chorob, a hlavně zlými sny, ve kterých se jim zdá, že celá akce skončila úplně jinak než se o ní mluví. Jde jen o náhodu nebo jsou všichni součástí nějakého spiknutí? ... Trochu mi to celé připomínalo starší Odvahu pod palbou, i když hlavní zásluhu na tom má Denzel Washington v takřka totožné roli. Proti Odvaze pod palbou je zde ale mnohem hlouběji rozpracována zápletka, i když částečně (možná? snad?) jen v rámci sci-fi (ale člověk nikdy neví co mají různé nadnárodní společnosti za lubem). Kromě výborného Denzela Washingtona bych zmínil i Lieva Shreibera v roli kandidáta na víceprezidenta a jeho (super výkon!) dominantní matku v podání Meryl Streepové. Až na ten konec výbornej film... ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý remake původního Manchurian Candidate (česky Mandžuský kandidát) s trochu upravenou historickou souvislostí a jinou válkou. S hvězdným obsazením zkouší Jonathan Demme zavzpomínat na svou zašlou slávu z let dávno minulých. Daří se mu to velmi dobře, protože Denzel Waschington odvádí svůj velký standard s několika jeho oblíbenými drsnými pohledy. Vedle něj mě opět potěšil můj oblíbený Liev Schreiber, který jako zmanipulovaný syn své dominantní matky Meryl Streep předvádí co se naučil na prknech, která znamenají svět. Děj je působivý, i když trochu podobný (ne ve "faktech", ale celkovým pohledem na zmanipulovaní skutečnosti a vojáků) výbornému jakubově žebříku od Adriana Lynea s výborným Timem Robbinsem v hlavní roli. Celá mysteriózní linie, která není ve výsledku tak tajemná, jak se z počátku zdá, působí velmi dobře a určitě zabaví každého milovníka konspiračních teorií a nejen jich. Díky velmi dobrému hereckému obsazení a režisérovi, který po pár letech opět předvádí výborný výkon, lze Manchurianského kandidáta pouze doporučit ovšem milovníkům klasických válečným snímků se jistě moc líbit nebude. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Dosť chladný a málo záživný politický thriller s prvkami ľahkého sci-fi, ktorý mal možno väčšie ambície vďaka výbornému obsadeniu, ale samotný príbeh sa tvorcom ani trochu nepodarilo zrealizovať bez hluchých miest a tiež bez nelogických vysvetlení. Proste som tomu neuveril a to bola jednoznačne najväčšia "mucha" celého filmu. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Bohužel se mi nepodařilo shlédnout originál i remake v jediném dni, na tuto verzi se dostalo až o den později. V tomto případě se nedá říct, že by bylo vítězství jednoznačně na straně původního či nového snímku. Klad tohoto spočívá především v barvě a také ve sloučení rolí rodičů Shawa do postavy zahrané (znamenitě, ať mi nikdo netvrdí, že jí to nesedlo) Meryl Streep - holt začátkem šedesátých let se ještě moc neemancipovalo a matka se musela spokojit s rolí loutkáře, který tahá za provázky obou mužských členů své rodiny. Originál ovšem silně vede v zobrazení konkrétního výcviku/vymývání mozků a motivací jednotlivých postav - posílená je i romantická linka mezi Shawem a dcerou zavražděného senátora (originál je strukturován ještě postaru a romantická a pracovní linie klasického hollywoodského filmu je tam mnohem silnější). Co se konce týče, zde se nemohu rozhodnout, který je lepší. Rada na závěr: budete-li mít možnost, zkuste shlédnout oba filmy. Originál je klasičtější, remake realističtější (a doslovnější). ()

Galerie (57)

Zajímavosti (9)

  • Film produkovala Tina Sinatra, dcera Franka Sinatry, představitele kapitána Bena Marca v původním zpracování z roku 1962. (monolog)
  • Meryl Streep v jednom z rozhovorů uvedla, že původní film z roku 1962 viděla až po dokončení tohoto filmu. (jezurka42)

Reklama

Reklama