Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (178)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě volný, na sebe nenavazující sled národopisných obrázků ze života jedné slovácké vesnice, pospojovaný osobami dvou staříčků, je ve skutečnosti kritickým pohledem na "malé" lidské vlastnosti. Dobré, místy špičkové herecké obsazení jen násobí tuto přehlídku krojované autorovy přesvědčivosti a nesmlouvavosti. Za smíchem, který se nám prakticky bez přestání dere na rty, cítíme mnohdy potlačenou slzu, bolestný vzdech, křivdu, která nepřebolí. Ale i smích a výskot těch, kteří dokázali odolat tlaku místní malosti a malichernosti. Zvláštní ocenění zaslouží Kysučan Króner, jehož Pagáč nabývá až sanchopanchovských rysů. Z tváře slovácké vesnice na přelomu 19. a 20. století, kterou SLOVÁCKO zachycuje, ledacos přežívá i dnes. A nejenom na Slovácku. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem měl rád už do puberty. Kroje, dialekt a velmi zajímavé charaktery jednotlivých postav, které souvisí i s probléme, jež Pagáč a Klásek řeší. Mnohdy velmi svérázně. Jako by na slováckou vesnici ani nedorazila moderní doba. V seriálu si zahrálo i mnoho známých herců. A aby té atmosféry nebylo málo, tak je vše ještě doplněno studiovými prostřihy s orámovaným zdobením. V naší historii je tento seriál velmi ojedinělý úkaz dodnes. ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Som Záhorák a Moravské Slovácko je ako múj druhý domov. Oblast kde sa natáčal tento seriál je mi velmi dobré známá. Jura Klásek a Matúš Pagáč tu zažívajú samé dobrodružstvá a dokonalo nás bavjá. Tak neváhajte a podívajte sa na tento podla mňa kultový seriál, kerý má stále tú neopakovatelnú atmosféru. Fírnajs kurník. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Tak první řada naprosto super. Sice víc cimbosongů než bylo třeba ale ty povídky jsou dost krátké. Mistr Galuška sám i něco namluvil, doporučuji, a zfilmování se hodně povedlo. Druhá řada už je podstatně slabší, ale v celku je to rozhodně skvost československé filmografie a něco takové se ani už potom neopakovalo. Ono to tady na Jihu tak opravdu fungovalo :) Kdo neví, tak většina je ze života. Je ale fakt že to osloví už jen starší diváky co pamatují něco málo. Dnes kdy i nářečí vymizelo už to bude spíš opravdu pro pamětníky. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Vtipně podaná a vyložená knížka spisovatele Zdeňka Galušky přesně tak, jak jsem si to představoval a jak by to mělo vypadat. Pagáč a Klásek jsou takový, jací v mých představách byly. Jozef Kroner přímo exceluje a předvádí pravé divy. Jen škoda, že jen dvanáct dílů. Zasloužilo by více. Tady se sešla správná parta lidí a pod vedením režiséra dokázala vytvořit kumšt. Smekám klobouk. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Stařeček Pagáč (Jozef Kroner) říká nad rozpitým demižonem slivovice, že mu ho dala jeho žena ke zlaté svatbě, což je 50. výročí sňatku. Později při scéně na hřbitově je vidět, že se stařenka Pagáčová, která nedávno zemřela, dožila 59 let. Svatbu by tak mohli mít nejpozději v jejích 9 letech. (cundak)
  • V seriálu hraje manželku Jozefovi Kronerovi jeho skutečná žena Terezia Hurbanová-Kronerová. (M.B)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama