Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (151)

  • Odvoz Harryho Pottera (Daniel Radcliffe) Záchranným autobusem do Děravého kotle byl natočen pomocí techniky známé pod termínem "bullet time", proslavené sérií Matrix. Díky tomu se všichni v Záchranném autobusu – Harry, Stan Silnička (Lee Ingleby) a Ernie Bourák (Jimmy Gardner) – pohybují v reálném čase, zatímco mudlovský svět kolem nich sviští rychlostí kulky. (HappySmile)
  • Režisér Alfonso Cuarón dostal od autorky předlohy J. K. Rowlingové svolení k některým změnám oproti knize, ovšem za podmínky zachování ducha příběhu. Dovolila mu třeba umístit na bradavické pozemky sluneční hodiny, avšak zakázala mu přidat hřbitov, protože jeho velká role měla přijít až v tehdy ještě nevydané šesté knize. Později se autorka vyjádřila, že když viděla některé momenty ve filmu, dostala husí kůži díky tomu, jak bezděčně odkazovaly na události v posledních dvou knihách. Obávala se, že když se lidé na film zpětně podívají, budou si myslet, že tam ony změny byly záměrně přidány jako vodítka. (HappySmile)
  • Natáčelo se od 17. února do 28. listopadu 2003. (HappySmile)
  • Během závěrečných titulků lze na Pobertově plánku vidět šlápoty měnící se v otisky rukou; stopy prohánějící jiné stopy; kočičí otisky následující ťápoty sovy; obrovské šlápoty u jména Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane); dvoje stopy ve skandálním postavení v rohu ve věži; šlápoty, které utečou pryč, když je odkryje stránka na nich položená. Další ťapky uvíznou v přístěnku; stopy kráčející na místo označené "Grindolyna laguna", kam následně klesnou. Je tu i místo označené jako Prasinky, včetně opravny knihy „Obludné obludárium“ a obchodu s bombami hnojůvkami. Ke konci hrají šlápoty hru „Nebe, peklo, ráj“ a u jména supervizora vizuálních efektů jdou šlápoty pozpátku. (HappySmile)
  • Zápletka s lotroskopem a pokus o útok na Rona Weasleyho (Rupert Grint) ve spánku byly natočeny, ale nakonec z konečné verze filmu odstraněny. Atak na Rona je k vidění jako bonus na některých verzích DVD a narážky Harryho Pottera (Daniel Radcliffe), že měl šanci chytit Siriuse Blacka (Gary Oldman), se objevují ve většině trailerů. (HappySmile)
  • Ian Brown, bývalý zpěvák kapely The Stone Roses, si měl ve filmu zahrát hospodského, ale jeho role byla z časových důvodů vystřižena. Nicméně se na kratičkou chvíli objeví ve scéně v Děravém kotli, kde si čte knihu „Stručná historie času“ od Stephena Hawkinga. (HappySmile)
  • K Medovému ráji byl pro natáčení postaven i sklep. Ve filmu nebyl použit, ale lze si ho prohlédnout v bonusových materiálech na DVD, stejně jako celý obchod. (HappySmile)
  • Na plakátu je Sirius Black (Gary Oldman) označen jako hledaná osoba a pod jeho jménem se nacházejí symboly znamenající "víceméně člověk". (HappySmile)
  • Při natáčení ve Skotsku se vyskytlo několik potíží. Jednou z nich byl déšť, kvůli kterému se muselo přerušit natáčení. Vrtulníky mezitím doručily velké pytle štěrku, které měly zabránit, aby se voda dostala na plac. Hodně filmařů si říkalo, jaký to asi bude mít efekt na vzhled filmu, přesto režisér Alfonso Cuarón a kameraman Michael Seresin trvali na tom, že jde o nejlepší řešení, s jakým mohli přijít. (HappySmile)
  • Většina scén se natáčela ve Skotsku, takže filmaři počítali s tím, že se v nějakém záběru objeví zde chovaná horská kráva. Ron (Rupert Grint) s Hermionou (Emma Watson) hledají v Prasinkách Harryho (Daniel Radcliffe), jenž vyběhl z hospody a před obchodem skutečně můžeme vidět velké chlupaté stvoření s obrovskými rohy. (HappySmile)
  • Křivonožku si zahrály dvě zrzavé perské kočky: Crackerjack a Pumpkin. (HappySmile)
  • Při natáčení scény ve spacích pytlích si režisér Alfonso Cuarón a Alan Rickman (profesor Severus Snape) vymysleli vtípek na Daniela Radcliffea (Harry) – do spacáku mu schovali prdící polštářek na dálkové ovládání. Přestože se všichni strašně smáli, Daniel se skutečně vehementně pokoušel nevypadnout z role. (HappySmile)
  • Film byl natočen na širokoúhlý objektiv. Délka objektivu se pohybovala mezi 14-24 mm. Trval na tom režisér Alfonso Cuarón, aby publikum dobře vidělo popředí i pozadí. (HappySmile)
  • Profesor Albus Brumbál (Michael Gambon) zdrží kata tím, že musí podepsat popravčí list a má velmi dlouhé jméno. Až ve filmu Harry Potter a Fénixův řád je odhaleno profesorovo jméno v plném znění: Albus Percival Wulfric Brian Brumbál. (HappySmile)
  • Před vydáním filmu byl materiál s ním spojený označován kódovým názvem "Radiator Blues". (HappySmile)
  • Pro natáčení byly postaveny dva Záchranné autobusy – jeden pro externí záběry a druhý pro interiéry. První jmenovaný byl běžný londýnský dvoupatrový autobusu, k němuž se přidalo jedno patro a někdejší doubledecker dostal fialový nátěr. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama