Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Matty 

všechny recenze uživatele

Úderný název skutečně vypovídá o podstatě celého filmu. Hned na začátku vidíme oběť prchající z místa činu a následuje postupné pátrání po všech vinících zakončené neodvratným soudním líčením, kde taky uvidíme v názvu zmíněný čin v celé své hrůznosti. Znásilnění je neobvykle působivým psychologickým dramatem předně díky naší vlastní nevědomosti. Až téměř do samého závěru nás režisér nechává na pochybách, zda byla Sarah v celé kauze skutečně zcela nevinně. A i po spatření samotného znásilnění lze mít určité námitky. Nicméně výkon Jodie Fosterové a titulek o počtu znásilněných žen na konci filmu působí velmi, velmi reálně. 80% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Když psovi máváte kusem masa před nosem a on si ho vezme i s částí vaší ruky, každý vám řekne, že jste si to zavinili sami, když jste ho provokovali. Ale aplikovat tuto logiku v lidské společnosti a současné době? Ačkoli dotyční viníci skutečně vypadají jako spojující článek mezi humusem a slizem, ačkoli byla Jodie Foster hodně sexy a hodně sjetá, a ačkoli nejsem právník, myslím si, že provokace nedává právo ubližovat. Howgh. ()

Reklama

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Pokaždé. když vidím Jodie Foster s tou její půvabnou pusinkou, tak si říkám jaká obrovská to je škoda, že nenašla toho správného chlapa, který by v ní vybudoval pozitivní vztah k mužům. Jaké ta by mohla mít krásné děti ... . Ale jinak klobouk dolů, je to PANI herečka, což dokázala i v tomto filmu, který je obžalobou především nevšímavosti lidí a brutality některých mužů, kteří by se neměli nechat vyprovokovat k něčemu takovému, co tento film popisuje. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Hele, moje oblíbená Jodie, tak se schválně kouknu, jak hraje v tomhle..." Na konci filmu jsem měl podezření, že se mi ten výkon líbil tak hodně jen proto, že mám Jodie Foster rád. Naštěstí mě uklidnila informace, že za tuto roli obdržela Oscara, takže úplně subjektivní dojem jsem z toho zjevně neměl. Jodie tady totiž hraje něco naprosto odlišného od svých ostatních rolí a krásně se tu ukazuje, že je schopna zahrát snad cokoli. A jak správně podotýkají ostatní hodnotící - hrát to místo Jodie nějaká neznámá tuctová herečka, film leží v zapomnění mezi dvouhvězdičkovou šedí. Jako malá perlička mě příjemně překvapila epizodní účast hned dvou známých tváří ze seriálu Hvězdná brána - Carmen "Selmak" Argenziano a Tom "Maybourne" McBeath. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Celému filmu dominuje brilantná Jodie Foster, určite si Oscara zaslúžila. Nie žeby bol film nejaký strhujúci, ale rozhodne je mimoriadne realistický a nenudí. Hlavne moja obľúbená Jodie Foster ma prinútila aby som si to pozrel a urobil som dobre. Skoro som zabudol spomenúť výborný výkon Kelly McGillisovej. Kvalitná dráma... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Aby se lépe připravila na roli Sarah, navštěvovala Jodie Foster kluby napomáhající obětem znásilnění, a také četla výpovědi z některých případů. (D3VIL)

Reklama

Reklama