Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Raketa na Měsíc (1958) měla svoji premiéru necelý rok před tím, než na přirozeném satelitu naší planety přistála první lidská sonda, a necelých jedenáct roků před prvním krokem lidské nohy na jeho povrchu. Snímek vypráví o nechtěné výpravě na Měsíc, jejíž protagonisté se tam setkávají v podzemním království se spoustou spoře oděných mladých žen v botách s vysokými podpatky (dle titulků byla mezi jejich představitelkami řada tehdejších královen krásy), vedených slepou Lido (hraje ji K. T. Stevensová, dcera známého hollywoodského režiséra Sama Wooda). Vesmírní cestovatelé (vědec, jeho přítelkyně a dva uprchlí trestanci!!) tu narazí na zvláštní kamenné bytosti (skalníky), hrozivého obrovského pavouka, ale většinu času se potýkají se záludnostmi lunárních krasavic. Film, jehož rozpočet 65 000 dolarů nebyl ani v 50. letech příliš štědrou sumou, se natáčel ve známé westernové lokaci, Státním parku Red Rock Canyon v Kalifornii (asi 150 km severovýchodně od L.A.), a je remakem plastického (3-D) filmu Cat-Women of the Moon (1953). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

kitano 

všechny recenze uživatele

Jednoduchy a naivny dej, avsak prave v onej naivite spociva iste caro vtedajsich filmov. Isteze, nejde o ziadnu klasiku, ale o lacny beckovy sci-fi film. 99 % filmu sa odohrava v nudnych interieroch a jedinym osviezenim je niekolko, vcelku peknych, dobovych efektov (obria tarantula bliziaca sa k vrieskajucej bezmocnej kraske pripevnenej retazmi :))). Ak sci-fi z 50-tych rokov tak urcite War of the worlds, alebo este lepsi Earth vs Flying sausers. (4/10) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $65,000║ No toto sa dá brať len ako taký úlet nič viac, ten príbeh je fakt otras a niektoré scény vrcholovo brakové, skalové príšery a veľký pavúk sú len bonbónik tvorcovskej beznádaje. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je to tak hrozně hloupé... Sci-fi výprava béčkového filmu zlatých padesátek raketou na Měsíc za (dle kolorované verze) modrými ženami s telepatickými schopnostmi. Úsměvné od první do poslední minuty stejně tak i zvráceně zábavné (dnes je to doslova komedie:)). Jednou za čas ochutnat podobné víno není na škodu, člověk ocení, jak daleko a jakým směrem se sci-fi za ty roky pohla, ale ta odvaha tvůrcům točit v podstatě cokoliv je úctihodná. Ten pavouk má však dokonalé oči... Pro Karlos80: ten filmem je Frankensteinova dcera, ne nevěsta:) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Doslova nemožný, naivní, primitivní a nudný (typická B-sci-fi 50 léta po všesch stránkách, kdy došlo v tomto žánru, díky vzestupu literatury na daném téma, doslova k boomu), leč místy zábavný B-scifi remake, divím se že nás ČT krmí takovýmhle materiálem z dnešního pohledu jednoznačně odpad! Určitě by se dalo vyštrachat něco lepšího a zajímavějšího ale zároveň bych zas upozornil že v té době tedy v roce 58' ještě nikdo nevěděl jak to na Měsíci ve skutečnosti vypadá (první v průzkumu, byla až sovětská sonda Luna 2, vypuštěná roku 59') o pilotovném letu s lidskou osádkou se tedy hovořit taky nedalo, v tý době byl ve vesmíru zatím jen pes (Lajka ve Sputniku 2) rok před natočením tohodle filmu. Hodnocení na IMDb 26% ostatně mluví za vše. Zajímavý komentář : p6qwre znalec těchto filmů. A jak napsal ddf76, ocení leda tak člověk co se zajímá o filmovou sci-fi historii, takže Limo nástup:-) Zapomenuté scifi od jednoho zcela zapomenutého režiséra, jehož největším úspěchem je zřejmě film "Frankensteinova nevěsta", vydaný před časem společností Řitka Video... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

To je tak hrozné, nelogické a plné nesmyslů, až je to vlastně hodně zábavné. A ty měsíčňanky měly fakt pěkné trenýrky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Výplod chorého mozku scénaristova, předpokládám že nejspíš zrovna spadlého z Měsíce či pod vlivem postižení nějakou tou >lu(n)etickou< chorobou, že... . . . Formou pak neskutečně toporné neumětelské mrhání filmovým materiálem s hereckými kreacemi rakchetického typu - a pozor prosím - to vše made in U.S.A. MODEL58! To už jářku lítal v kosmu třetí Sputnik a první americký Explorer!!! . . . Jedna hvězdička tedy velikosti zrnka měsíčního prachu, snad jen pro těch pár patafyzicky bizarních momentů s kouzlem naprosto nechtěného. Jo, fakt jsem se párkrát dokonce od srdce zasmál, například když ta vypelichaná mnohonožka zovoucí se temník sápala se v jeskyni na kvičící lunoženku, jako by ji chtěla rovnou ošoustat... Ve výsledku je ovšem tenhle opus čuň(h)árna první kategorie, přičemž onoho v kategorizaci deklarovaného "SCI" (sic!) je v něm naprosto NIC - žánr nežánr... .-[ - - - - - (Poprvé viděno 28.1.2010 na >luetickém prostoru< , hodnocení 50., komentář zde náměsíčně patnáctý - 29.1.2010) ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem výsledek očekával, jen mě překvapilo, že se podobná záležitost objeví ve filmovém klubu ČT2 a tajně jsem doufal v překvapení. Chápu, že je obtížné nabídnout snímek, který uspokojí všechny, a tak je celkem logické, že to zkusím pro změnu s filmem, který neuspokojí takřka nikoho, zvlášť když je pravděpodobně téměř zadarmo. Veřejnoprávní televize musí vyhovět i menšinám, které si libují v masochistických seancích u televizní obrazovky s brakovými vykopávkami, které patřily do suterénu filmové produkce už v době svého vzniku. Raketa na Měsíc může uspokojit leda ty, co mají dlouhodobou představu o sci-fi jako brakovém žánru pro dementy a potřebují se ujistit, že se nemýlili. Celkový dojem: 0 %. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ochotnictví na hranici bolesti :-( Ze zhruba 120 scifi béček z padesátých let, co jsem viděl, v pořadí někde dost za stovkou :,( S původními cat-women se vůbec nedá srovnat. I když, nebýt strašného Tommyho Cooka, byla by to prostě jen destilovaná bezbarvá nicota. Věrohodnost nebo vědeckost vůbec nehodnotím, to není z našeho vesmíru. || "-- I think... " "-- Don't think, baby, just be beautiful." ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Možno sa neviem vžiť do doby pred šesťdesiatimi rokmi, ale mám pocit, že už vtedy musel byť tento film vnímaný skôr ako nevydarený vtip než seriózny pokus o sci-fi. Kartónová raketa vedľa hercov pri pristátí na Mesiaci je hádam lepšia než plyšový pavúk s vypleštenými očiskami. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Raketa na Měsíc připomíná tak trochu Wellsův román První lidé na Měsíci. Konstruktér rakety, kolega se snoubenkou a dva uprchlí trestanci se vydají na dobrodružnou pouť k naší oběžnici. Bohužel Dirk Green, který raketu postavil a vše naplánoval, během cesty tragicky zahyne. Na Měsíci čekají na dobrodruhy kamenní lidé, obří pavouk a modravé krásky se svojí vládkyní Lido. Ty žijí v hluboké jeskyni mající kyslík, který však rychle ubývá. Chtějí se tedy zmocnit pozemské rakety a najít si jinou planetu. Pozemšťané naštěstí najdou mezi dívkami spojence. Laciné, barvotiskové, legrační. Jeskynní lidé k popukání, pavouk místo hrůzy způsobí záchvaty smíchu, i když se s chutí zakousne do krčku ječící krásky. Nejefektnější je spálení sluncem až na kost. Oddechová záležitost pokud víte, do čeho jdete. 2,5* ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Wow... no jukněte, ale netěšte se moc..hlavně se nezděste! Jinak klasika "B" filmů padesátých let typu "Mistra" Wooda... pro mtu anivitu dávám hvězdu. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Vesmírné drama za zvuků thereminu! Skalníci! Temníci! Lepé děvy! Kyslík na měsíci! A konečně taky vím, kde vzal inspiraci tvůrce těch příšerných oblečků ke spartakiádní skladbě Poupata. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Typický příklad žánru, který byl 50. letech na vzestupu. Bohužel milovníci braku si jej neužijí tak, jako v případě Robot Monster nebo Plan 9 from the Outer Space. Scénář je jeden špatný vtip a technické zpracování na úrovni začátku minulého století. Herecké výkony neexistují a režie jakbysmet. Ovšem ten obří pavouk byl zábavný. Odula proti němu nemá šanci! :-) ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Úsmevný trash z mesiaca, ktorý mi po sklamaní z jedného z najnudnejších a najmenej zábavných brakov v dejinách kinematografie (Plan 9), konečne poskytol starosvetskú trashovú oddychovku. Rozkošne naivné, hlúpučké a ten pavúk bol vymakaný! V závere ešte prevratná myšlienka, že hnať sa za bohatstvom nedopadá dobre .. Celkom odvaha v tej dobe. Aký to hlboký podtext :) ()

Anderton odpad!

všechny recenze uživatele

Prekvapilo ma pomerne vysoké tunajšie hodnotenie, samozrejme to nie je dôsledkom nejakých skrytých kvalít, ale nechcenou brakovou zábavnosťou. Určite sú ešte omnoho horšie béčka, s podstatne prihlúplejším a nepochopiteľnejším dejom, ale maximum, kam som ochotný ako divák zájsť a pobaviť sa na úkor tvorcov v minulosti sú filmy typu Raketa na mesiac, alebo tvorba Eda Wooda. Možno je odpad trochu prísnym hodnotením, ale keď si tvorcovia neoveria, koľko očí má pavúk, tak nech sa na mňa nehnevajú :). A odpad samozrejme znamená vyššiu mieru zábavnosti ako jedna hviezdička a Raketa na mesiac zábavným filmom určite je! ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Tohle by se mohlo líbit obdivovatelům tvorby Ed Wooda. Podobnej styl, včetně hereckejch výkonů a filmovejch dekorací. Jen triky má Cunha o něco lepší než božský Edward D. Wood Jr. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Raketa na Měsíc je typickým zástupcem béčkového sci-fi filmu z 50. let minulého století. Děj (nepříliš komplikovaný, velmi předvídatelný, ale neskutečně roztomile naivní) obsahuje všechny tehdejší klišé žánru, máme zde „pološíleného“ vědce, co si doma na dvorku montuje raketu, aby s ní při nejbližší příležitosti odfrčel na Měsíc, jeho, z větší části nedobrovolnou, posádku tvoří inteligentní drsňák, sličná snoubenka a dokonce dva kriminálníci. Naši chrabří astronauti, naleznou na zemském trabantu, nepřekvapivě, zbytky humanoidní feminní civilizace, přičemž se jim budou pod nohy plést i měsíční monstra skalníci a temníci (zarážející podobnost s lidským pavoukem, je čistě náhodná). V první řadě musím složit hlubokou poklonu ČT, za odvahu zařadit podobný film do programu. Nestává se příliš často, aby veřejnoprávní televize vysílala nízko-rozpočtové, polozapomenuté sci-fi snímky, které dnešního diváka drtí svou naprostou nevědeckostí (rozuměj nesmyslností), na druhé straně jej okouzlují dokonalou naivitou. Je toho spousta co filmu vytknout, od náboru posádky, až po chůzí pozemšťanů na měsíci. Nutno však podotknout, že Raketa na Měsíc vznikla jako výplň do dvojprogramu autokin, které z valné většiny navštěvují tokající puberťáci o jejichž znalosti astrofyziky, lze úspěšně pochybovat. Před režisérem Richardem Cunhou nestál zrovna lehký úkol, jak s minimem prostředků natočit (za 65 tisíc dolarů žádný velký zázrak nepořídíte, byť v 50. letech se jednalo o standardní rozpočet podobných výtvorů), navíc s nepříliš sofistikovaným scénářem (několik styčných bodů s Flash Gordonem) v ruce, natočit alespoň trochu koukatelný a zábavný snímek. Dle mého názoru, nikomu jej nevnucuji, se mu to podařilo, i přes nepříliš kvalitní herecký ansámbl, pronášející stupidní dialogy a lekající se hadrového pavouka na špagátech, které jsou navíc ještě k tomu vidět. Na druhou stranu snímek nepostrádá tempo a solidní hudbu Nicholase Carrase. ()

Reklama

Reklama