Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charles Bronson v roli, jež jej vynesla ke slávě: zabiják z podsvětí, který vraždu povýšil na umění. V dalších rolích se objevují Jan-Michael Vincent a Jill Ireland.  V akčním snímku, za jehož scénářem stojí Lewis John Carlino, spolupracoval Charles Bronson již podruhé s režisérem Michaelem Winnerem. Jejich prvním společným projektem byl nedoceněný western Chatova země, o dva roky později pak spolu natočili akční drama Přání smrti. Bronson zde ztvárnil Arthura Bishopa, „mechanika“ neboli nájemného vraha, schopného zabijáka pověstného svým chladným přístupem k „práci“. S Bishopem se seznámí mladý a dychtivý Steve McKenna (Jan-Michael Vincent), který doufá, že jej Bishop naučí řemeslu. Ten se tomu nebrání, se Stevem absolvuje nejednu akci a mezi jeho učitelská moudra patří věty typu „vražda je jenom zabíjení bez povolení, a zabíjejí všichni – vojáci, policajti...“. Mezi akčními scénami se ve snímku objeví také Bronsonova manželka Jill Ireland, a to v roli atraktivní prostitutky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Film o nájemném vrahovi, který svou živnost ale nemá zapotřebí provozovat, protože peněz má dost. Je to jen jakýsi osobní postoj života dle vlastních pravidel a železné disciplíny. Poté, co zabije jednu ze svých obětí, rozhodne se vzít do "učení" jeho syna, který je mu díky svému životnímu stylu hodně sympatický. Po pár společných akcích ale zjistí, že ten dostal jako další práci zlikvidovat právě jeho. Film klasické americké filmové školy s charismatickým hrdinou, film, ve kterém se začne mluvit až po asi deseti minutách, film, který staví vyloženě na poctivých hereckých výkonech. Film, ve kterém nemusí nic dramaticky bouchat a přesto je k vidění perfektní honička na motorkách. Film, který i po takřka čtyřiceti letech v pohodě strčí do kapsy i současné akční thrillery. PS: Diváka musí dostat promyšlenost zabijáckých operací hlavního hrdiny stejně jako to, že své oběti nezabíjí přímo ranou z pistole. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 7/10/// +Charles Bronson a Jan-Michael Vincent, slušná akce, napětí -vadí pomalejší tempo/// Rok vzniku je na filmu velice znát, především na jeho tempu, které se s dnešními akčňáky nedá vůbec srovnávat, proto budu hodnotit s přihlédnutím k tomuto faktu. Charles Bronson hraje zápornou postavu nájemného zabijáka, který se s ničím nemaže a ke všemu přistupuje s chladnou hlavou, prostě na všechno má času dost. Přesto za výsledky které za sebou nechává by se nemusel stydět ani ten největší zabiják z největších. Potěší závěrečná akční sekvence v Itálii, takhle nějak měl vypadat celý film. I tak dobrá zkušenost, protože se chystá remake, tak alespoň budu mít s čím srovnávat./// Celkem 71%/// ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Úvodních 15 minut a posledních 15 minut filmu rozhodně stojí za vidění. Je tam atmosféra, akce, napětí, prostě všechno, co u takovýho filmu nemůže chybět. Jenže těch dalších cca 70 minut uprostřed tohle všechno nějak postrádá. Některý filmy s každym rokem zrajou jako kořalka, ale tady mam dojem, že film prostě zestárnul. Jinak Charles Bronson v jedný z řady typickejch rolí drsoně je celkem uvěřitelnej a sympatickej. Jan-Michael Vincent naopak působil ve filmu jako pěst na oko a připadal mi, že tam omylem zabloudil cestou ke kadeřníkovi. Dávám slabý 3 hvězdy a tu třetí snad jen kvůli tomu, že honičku s poměrně vzácnym Fiatem 130 jsem v žádnym jinym filmu ještě neviděl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pro mě zbytečně dlouhý, nudný a vlastně předvídatelný film. Čekal jsem, že Bronson bude chytřejší, ne že se jenom pojistí. Vlastně i dějově je to slabé - úvod trvá skoro půl hodiny, pak zaučování, dvacet minut před koncem výhrůžka, posledních devět minut akce a očekávaný zvrat. Kdo byl větší psychopat? A kdo je větší vrah a budou z vrahů hrdinové? Ne, tohle mi prostě nesedlo. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Herecká kombinace Charles Bronson a Jan-Michael Vincent se mi moc líbila. Prakticky už tyto dvě jména v titulcích mě navnadila se na film mrknout. Jakmile ale film spustil přišlo pár "vtipných momentů" které mě rázem nutili si "překalibrovat" měřítko hodnocení filmu na "nebrat tolik vážně". Přece jen pokud hned na začátku (v rámci ukázky co je "pan Mechanik" za machra) když se vycapí celý z okna, aby ho bylo vidět všude okolo + tak trochu naivní předpoklad že se nepřijde na to kde požár začal mě hodně zklamal a táhlo se to celým filmem. Takže mrzí mě to opravdu moc, ale tady jde logika stranou až příliš :(. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (16)

  • Po scenáristických úpravách redukujících homosexuální linku mezi Arthurem Bishopem (Charles Bronson) a Stevem McKennou (Jan-Michael Vincent) přibyla ve filmu postava prostitutky, pro kterou si Bronson prosadil přes odpor producenta Irwina Winklera svou manželku Jill Ireland. Winkler neměl na výběr, protože bez Bronsona by film nevznikl. Producent říkal, že by musel do role prostitutky obsadit i hercova otce, kdyby ho o to požádal. (Komiks)
  • V závěrečné scéně, kdy k domu Artura Bishopa (Charles Bronson) přijíždí Steve (Jan-Michael Vincent) v taxíku, je před domem zaparkován jeho Ford Mustang Mach 1. Z dálky je vidět, že ve voze není žádný vzkaz, ale když se Steve vrátí z domu, aby ve svém voze odjel, u vnitřního zpětného zrcátka je vzkaz o uložení bomby. (DruidKarel)

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Slyovo krveprolévání neskončilo

Slyovo krveprolévání neskončilo

08.02.2008

Kolem nového Ramba je pořádně rušno. Nebude z toho sice superhit (přece jen, to maso je pouze pro silné žaludky), ale 50-milionová produkce se v pohodě zaplatí a DVD prodeje budou nepochybně vysoké.… (více)

Reklama

Reklama