Reklama

Reklama

Věrný pes Čiko

  • Česko Hačikó (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film pojednává o neskutečném přátelství člověka a jeho čtyřnohého společníka - Čika. O lásce tak čisté, že ostatní členové rodiny ani vesnice nejsou s to pochopit a o starém profesorovi si zkrátka myslí své. Jednoho dne se však profesor nevrátí z práce a Čiko čeká a čeká… (oficiální text distributora)

Recenze (30)

whack 

všechny recenze uživatele

Čiko neprejavil za celý film jediný náznak radosti, je vidno, že hercov nepoznal a nemal k nim vytvorené žiadne puto. V porovnaní s americkým remake-om je to veľké mínus, plusom je zas počínanie profesora. Šokujúca bola reakcia dcérušky, ktorá sa na Čika po smrti otca jednoducho vysrala. Vďaka takýmto kvietkom sú útulky preplnené milujúcimi psíkmi, ktoré márne čakajú - tak ako Čiko, že raz sa po nich pán vráti a zoberie ich domov. Pozitívne hodnotenie výrazne ovplyvnil silný, dojímavý príbeh z pohľadu Čika. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ako skutočný príbeh v autentických kulisách neskonale blažený zážitok. Perfektná atmosféra a výborný Nakadai v značne netypickej a v rámci jeho hereckej kariéry ojedinelej roli. Príjemné tempo a vyváženú atmosféru miestami naštrbuje nie úplne dokonalá práca so psím hrdinom - i tak však zostáva jedným z mojich najobľúbenejších japonských filmov pre svoje jemné tónovanie príbehu za pomoci hudby, prostredia a hercov, okúzľujúci jednoduchý scenár a pôsobivý záver. Jeden z najkrajších filmov s neprehnaným citovým vyjadrovaním. Nemôžem hodnotiť inak, ako plným počtom. Edit: Prvý raz videné v kine s anglickými titulkami (Comics Salón a IstroCon 2012). V súčasnosti už vlastním aj originálne DVD. 90% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát 4*, ale za tn konec dávám 3* fakt se mi nelíbil... Možný spoiler: Celý to začíná jako klasická pohádka o pejsku a jeho přihodách, ale po tom co psovi umře oblíbený páníček to jde z kopce a atmosféra celého filmu jde do smutného hávu a pes se snaží najít někoho jako je jeho pán a nejlíp kdyby našel svýho mrtvého pána, a on ho na konci najde...Konec je děsnej doják kde jsem byl upřímně dost smutnej.... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Původně jsem měl strach, že to bude "Lassie se vrací" na japonský způsob. Mé obavy se nepotvrdily, dostalo se mi silného příběhu o síle pouta (nejen) pána a psa, podaného typicky decentním japonským způsobem. Je obtížné snímek hodnotit a nezklouznout do spoilerů - budu tedy jen konstatovat, že neobsahuje žádné přehnaně srdceryvné, sladkobolné či patetické scény, i když na city se chvílemi pochopitelně hraje. Mám pocit, že je film natočený podle skutečné události, nemám teď ale čas to ověřit, možná časem doplním. Za zmínku určitě stojí Tatsuya Nakadai v roli zesnulého pána - role agroinženýra a milovníka psů pro něj vskutku není příliš typická (což neznamená, že by se jí nezhostil výtečně). Byť nejde o film mé krevní skupiny, nemám vlastně co vytknout... ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Aj ja som sa k tomuto japonskému originálu dostal skrz jeho americký remake. Je pravda, že americká verzia je vo veľa ohľadoch údernejšia, ale i tu sa dajú nájsť scény ktoré vtlačia nejakú tu slzu do oka. Chvíľku síce bude trvať, kým si divák zvykne na japonský štýl natáčania a vedenia dialógov, no časom sa do príbehu dostane a čo bude pokračovať netreba pripomínať. Chybu, sme spravili hneď na začiatku, že som si snímok zohnali s mierne povedaným otrasným dabingom. Preto musím film zhliadnuť ešte raz a v pôvodnom znení. Potom rozšírim aj koment. ()

hunty 

všechny recenze uživatele

Profesor Ueno si snad rozumí se psy lépe než se svými lidskými protějšky a ve filmu je to moc pěkně předvedeno. *** Film je natočen podle skutečné události a mapuje život velmi známého japonského psa jménem Hachikô. *** Na Hachikovu počest byla roku 1934 odhalena jeho bronzová socha přímo před východem vlakové stanice Shibuya v Tokyu, který je po něm dnes pojmenován. Během 2. světové války socha byla roztavena, ale roku 1948 syn autora roztavené sochy vytvořil její kopii, která na místě stojí dodnes. *** Roku 2009 se film dočkal i svého amerického remaku HACHIKO: A DOG'S STORY ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Film mne nevtáhl...působil na mne odtažitě a nevřele, což zrovna u takového příběhu není moc dobrá zpráva. Chování postav a vztah psa a jeho pána mi přišel umělý. A taky dost podstatná věc - o psech něco vím...a nemohl jsem přejít fakt, že ten pes svého pána moc neposlouchal. Pes, který tahá člověka na vodítku, k němu nechová takový respekt, aby ho hledal dalších 10 let:-) ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Mám rád zviřátka, kočičky a pejsánci vedou. A právě proto jsem se dlouho docela obával si Hachiho pustit - bál jsem se, že u toho budu brečet. A spletl jsem se. Řval jsem u toho totiž jako želva :-) Je obdivuhodné jak dokáží Japonci s tímto tématem pracovat, naprosto se vyvarovali jakýmkoli delším roztomilým scénkám s hrajícím si psíkem, celý příběh má víceméně neustále vážnou tvář (mimo pár výjimek - např. blešky a koupel :-)) a i samotná část od štěňátka po onu nešťastnou událost je docela dost krátká. Ovšem tím rozhodně proud slz nekončí, děj pokračuje ještě dlouho dál a nápor na emoce je tu prakticky nepřetržitý. Kvalitní hudba celkový dojem jen zvýrazňuje. Osobně tu cítím snahu o dojem z celého snímku se vším všudy, včetně všech vedlejších postav i ostatních událostí, dětinské scénky hrající na dojem z roztomilého pejska tu téměř nenajdeme a to je jen dobře - tohle nemá být hravý kousek pro děti, nýbrž vážnější spíše pro dospělé. Mínusem je akorát lehce apatický vztah Hachiho k hercům. Je očividné, že tohle se nepodařilo zrealizovat, žádné radostné vítání se nekoná, Hachi prostě odehrál co musel a víc do toho dát nemohl, zkrátka tohle nebyl jeho pravý páníček. P.S. Dabing nezkoušejte ani náhodou, absolutní tragédie - vřele tedy doporučuji originální znění + české titulky, DVD se dá sehnat a stojí pár kaček :-) Tenhle krásný snímek by si ale rozhodně zasloužil mnohem lepší obrazovou kvalitu než jaká je nabídnuta, nicméně na netu lze najít lepší verze. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Remake je lepší. A to ze dvou prostých důvodů. Zaprvé má výraznou osobnost Richarda Gera, který zastíní svůj japonský protějšek. Zadruhé nabízí větší emoční dopad, kdy tato starší verze nemůže kvůli zevšeobecnění a nevyváženému rozvržení příběhu poskytnout patřičnou katarzi (což je přinejmenším zarážející, protože Hallströmova verze je o dobrých deset minut kratší). I tak si ale tahle slzopudná (i když to je v tomto případě vlastně protimluv) podívaná nezaslouží ten cukrkandlově kýčovitý obal. 50% ()

vendysek 

všechny recenze uživatele

V první části trapná strojenost způsobuje výbuchy smíchu, v druhé části pak návaly vzteku. Poznámka jedné z figur je docela výstižná: "Jenom se na to dívat je agónie." ()

Imrwere odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel musím hodnotit odpadem. Za štěstí mohu pokládat fakt, že jsem jako americkou adaptaci tohoto snímku objevil dříve, než tento originál. V opačném případě bych se jej totiž po tomto neúspěchu neopovážil pustit, což by rozhodně byla chyba. Ano, jedná se o dojemný a srdcervoucí příběh, ale co je to platné, když zpracování nestojí za nic? Je možná pravda, že se mnou mnozí budou nesouhlasit, vždyť se na výsledku jasně může podepsat i rok jeho vydání, kdy v tomto případě na tom nebyl rok 87 tak dobře jako je to v této branži teď, ale spousra jiných děl z tohoto období, ale i starších, jasně strčí toto dílo do kapsy. Jak už jsem řekl, tohle se opravdu nepovedlo. 5% ()

krvavamera 

všechny recenze uživatele

I když bych často za provedení dala i tři hvězdičky, i když to často balancovalo na hranici kýče, námět byl opravdu silný a tvůrcům se to ošemetné kýčem a srdcerivným laciným dojákem zavánějící téma podařilo tak nějak dobře vybalancovat, že film nelze v podstatě hanit. Pířvlastky "pěkný, hezký, kráásný" filmu sluší lépe než "dobrý, skvělý či výborný". Přesto si zaslouží pět hvězd. Divácký zážitek, který budu vstřebávat ještě hodně dlouho. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Není to úplně dokonalé zpracování, ale pobrečel jsem si. Láska profesora ke psovi je krásně udělaná. Profesor Čika (v překladu osmička) opravdu miluje, chodí s ním na procházky, v noci za bouřky kvůli němu vstává z postele a rozehřívá mu topení, aby nenastydl, dokonce se s ním koupe (moje nejoblíbenější scéna). Další plus je, že profesora hraje sympatický Tacuja Nakadai. Akorát ten pes moc nehrál, ani jednou snad nezavrtěl ocasem. Ale stejně myslím, že vykreslení vlídnosti profesora k Čikovi bylo to nejdůležitější, tak mi to zase tolik nevadilo. Hudba mohla být lepší a po smrti profesora je to trochu utahané, neškodilo by něco prostříhat, ale na konci si člověk zase musí vytáhnout pár kapesníčků, když vidí starého opelichaného bezvládně ležícího do smrti věrného Čika. Těším se i na verzi s Richardem Gerem. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Verím, že to bol výnimočný pes, ale ten film je bohužiaľ ďaleko za ním. Keby sa ten pes aspoň raz v zábere vyčúral, dám namiesto dvoch hviezd tri... ()

avril4234 

všechny recenze uživatele

U mňa je tento film oproti remaku sklamaním nie kvôli Hachikovi (s ktorým tu mnohí vyjadrujú nespokojnosť), ale kvôli ľudským postavám. Kým v remaku boli všetci voči Hachimu prívetiví a láskyplní, tu sa žiaľ k nemu všetci (okrem jeho pána) chovali ako tyrani, urážali ho a pohadzovali si ho, ako vodový balón. Všetci boli otvorene takí vášniví odporcovia psov, takže to kľudne pôsobilo, akoby chudák pes utekal čakať svojho pána, lebo bol všetkými traumatizovaný, opovrhovaný a týraný, než z dôvodu jeho vernosti. A to je dojem, aký som z celého snímku mala a základ toho, kde tento film a jeho námet na celej čiare zlyhal. Nečakala som, že pes bude radostnejší, keď ľudia k nemu neprejavovali žiadnu lásku a súcit. Celú dobu sa mi lámalo srdce a bola som v agónii len z toho, ako s ním bolo zaobchádzané, než samotný zámer filmu.. Záver tejto verzie bol však dokonca EŠTE o niečo srdcervúcejší, než v americkej, keďže v tejto *SPOILER* bol dlhý záber na bezvládneho umierajúceho Hachiho, čo ma položilo... 4* dávam len "z nutnosti" u takýchto príbehov -3 za Hachiho a1 za námet a to, že sa jedná o legendárny skutočný príbeh a pre tie ja mám naozaj slabosť, nech sú spracované akokoľvek. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Tohle je natolik silný příběh, že dokáže přebít i klasické asijské přehrávání a trapné pokusy o prehistorické vtípky. I když americká verze se mi líbila víc, tomuto krásnému příběhu nemůžu dát méně než 4 hvězdičky. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Ve srování s remakem filmově slabší, ale citově poutavější. Osud v originále Čikovi rozhodně nepřál, ale pokud budu hodnotit film jako film, tak se mi ten japonský styl filmařiny tehdejší doby nelíbí. Je to neosobní, plitké, částečně dokumentární, bez špetky emoce. A že Čiko těch emocí mohl mít miliardu, emocionálně mě líznul jen úplný závěr, nic plačtivého ale. ()

Reklama

Reklama