Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (879)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mendes to opet dokazal a natocil dalsi masakr. Jeden z nejlepsich filmu roku. Tohle se fakt musi videt v kine, hlavne diky dokonalymu zvuku, kterej je nejvostrejsi kdyz vojaci sledujou Apokalypsu a pak kdyz prileti stihacky. Pribeh je hodne dobrej a i kdyz tu neni nejakej zasadni zlom mezi komedii v prvni polovine a dramatem v druhy, ale vse de hezky plynule, ja to proste musim delit na dve poloviny. A ta prvni se mi libila vic. Precejen vetsina tech forku byla naprosto dokonala. A druha pulka je zase hodne nadprumerny drama, kdy sem nakonec litoval Jakea, ze si nevystrelil. Co se hercu tyce, ty byli perfektni, jen Cooper moh dostat vic prostoru, ale to je jen detail. Taky je tu naprosto paradni kamera. Mendes me opet nezklamal, natocil originalni valecnej film a uz se tesim na jeho dalsi film. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nemám s čím porovnávat, žádný takovýhle snímek jsem neviděl (ani často zde zmiňovanou Full Metal Jacket). Trochu s obtížemi jsem vstřebával humor z první půlky filmu (ale pár hlodů by se tu našlo, včetně trefně zařazené Don't Worry Be Happy), naštěstí v té druhé šlo už o čisté drama. Nikomu neberu názor, že si snímek třeba jenom hrál, že má navíc, ale já si myslím, že ne. Jak jsem to pochopil já (což netvrdím, že dobře), Mendesovi šlo o to, ukázat válku jako neuvěřitelný zmar (buzerace, výcvik, nuda, ztráta iluzí, blízkých lidí a to vše jen proto, aby na konci voják zjistil, že bojoval pro nic, nevystřelil ani na 1 nepřítele a ještě k tomu, že se s ním vzpomínky budou táhnout celý život); a tohle se mu podle mě zatraceně podařilo. Herci, hudba, kamera; nemám co vytknout. Viděl bych to na 4* (ten humor mi zde prostě moc nesedí), ale třeba nato ještě někdy kouknu a svůj názor poupravím. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Filmům o válčení se obvykle snažím vyhýbat, ale Mendese mám celkem v oblibě, tak proč Jarhead nedát šanci..Bohužel se z tohoto filmu vyklubala rozvleklá nuda ještě ke všemu o nudě, postrádající jakoukoli hloubku a sílu American beauty nebo Revolutionary Road. Mendes chtěl dokázat, že striktně nemusí být zaškatulkován jako režisér jednoho žánru, ale podle mě by se měl vážně držet spíše těch vztahovek. Každopádně zajímavě zvolená hudba (alespoň Nirvana potěšila, i když ta scéna k tomu byla vážně nevhodná) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes si stanovil mnohem obtížnější úkol, než by se na první pohled mohlo zdát - jak zábavně vykreslit nudu, aby byla zachována obsahová hodnota a nebyla z toho fraška? Zprvu je Mariňák svižný a místy i černohumorně vtipný, ale pak se za klukovskou zábavou nevyužitých vojáků a častou masturbací začne rýsovat dosti trefný pohled do nitra charakterů a autentické vykreslování jejich pocitů. Člověk nemusí ani jednou vystřelit pro to, aby pochopil o čem je válka a byl jí nadosmrti poznamenán. Zejména díky tomuto originálnímu, neakčnímu pojetí si Mariňák vynutí i nějaké přemýšlení a nedá se tak snadno označkovat jako "hůře natočená Olověná vesta". PS: K modernímu pojetí moderní války patří také moderní herci - Gyllenhall a Foxx zvládli své na jedničku. 8/10 ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film o akci, bez akce - a mně to vůbec nevadí. Nemám nejmenší problém představit si, že takhle nějak to mohlo být a o to přece šlo, ukázat nám pohled na válku z očí mariňáka, který se do akce prostě nedostane. Ještě navíc touhle formou, to si pak prostě nejde stěžovat, protože Mendes to všechno vypráví tak "lehce" a s takovou jistotou, že máte pocit jako by to ani nebyl film o válce. Po polovině se to však stejně zhoupne a výjevy z války skutečně příjdou.. a nejsou pěkné. Film jako takový má všechno a já jen musím počkat až ve mě pořádně dozraje, protože jsem si jistý, že pak půjdu s hodnocením výše. Prozatím Mariňák - xx ...edit:// zvedám na 90% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu v různých variacích 278krát. (imro)
  • Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford) v jednom rozhovore povedal, že počas prípravy na film a aj počas natáčania si herci museli kopať vlastné úkryty. (ČSFD)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama