Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (879)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mendes to opet dokazal a natocil dalsi masakr. Jeden z nejlepsich filmu roku. Tohle se fakt musi videt v kine, hlavne diky dokonalymu zvuku, kterej je nejvostrejsi kdyz vojaci sledujou Apokalypsu a pak kdyz prileti stihacky. Pribeh je hodne dobrej a i kdyz tu neni nejakej zasadni zlom mezi komedii v prvni polovine a dramatem v druhy, ale vse de hezky plynule, ja to proste musim delit na dve poloviny. A ta prvni se mi libila vic. Precejen vetsina tech forku byla naprosto dokonala. A druha pulka je zase hodne nadprumerny drama, kdy sem nakonec litoval Jakea, ze si nevystrelil. Co se hercu tyce, ty byli perfektni, jen Cooper moh dostat vic prostoru, ale to je jen detail. Taky je tu naprosto paradni kamera. Mendes me opet nezklamal, natocil originalni valecnej film a uz se tesim na jeho dalsi film. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu, který mě doslova uchvátil jsem se chystal napsat neuvěřitelně dlouhý komentář, který by vysvětloval, proč je tak skvělý a v průběhu sledování jsem si psal poznámky, ale ty jsem posléze ztratil:D A protože jsem lenoch, tak se můj komentář musí bohužel zredukovat na pouhé vychválení do nebes, bez vysvětlení. Tento film vypovídá o kterékoliv válce, (protože války jsou nakonec všechny stejné), než stovky jiných válečných snímků, přestože v něm válku neuvidíte. Skvělá režie, skvělé herecké výkony, výborný scénář. Ač pojednává o jiné válce a naprosto odlišným stylem, řadím Mariňáka po bok velikánů typu Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce nesmírně krásný film, dějově to až taková sláva nebyla. Při sledování Mariňáka se mi vybavila spousta jiných (a lepších) snímků od Olověné vesty a Jak jsem vyhrál válku přes Tenkou červenou linii, Pahorek po Černého jestřába, a příběh byl zase klasickou zpovědí jednoho zeleného mozku vyhlížejícího bitvu. Ale naštěstí byl taky dostatečně opepřený humorem (což mi připomíná, že ve zdejších žánrech chybí "komedie"). Nad průměr ho ovšem hravě vystrká technické zpracování. Režisér Mendes s kameramanem Deakinsem se v poušti vyřádili, vedro je z filmu téměř cítit, a od zapálení ropných vrtů až do konce je Mariňák neskutečná pastva pro oči. Jeden záběr úchvatnější než druhý. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Zcela jiný, značně sarkastický, pohled na americké vojáky a na válku, ve filmu o frustraci a nudě. Na „cvičišti“ dril, buzerace, ale i motivace. Na „bojišti“ každodenní nejistota, čekání a pozvolný rozklad .... osobních jistot, disciplíny, morálky. Rozhodně velmi zvláštní pocity vyvolává noční poušť ozářená hořící ropou, připomínka o co vlastně v téhle válce šlo. „Každá válka je jiná. Všechny války jsou stejné.“ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Broyles Jr. .. Místy velmi zábavná, místy zbytečně pozvolná vojenská satira, popisující denní pracovní náplň prázdných, zelených hlav americké armády aneb vítejte v pakárně, pane!!! Válečný konflikt se v průběhu dvacátého století rapidně změnil a ani ten Lovec Jelenů už zde není co býval.. Absenci nějakého děje vynahrazuje režisér Sam Mendes více či méně známými scénami, přidává spoustu nových a originálních, to vše koření velmi dobrým humorem a ironii. Stejně špičková je kamera a parádně sedící soundtrack. Ač se vlastně jedná jen o mozaiku úryvků z života vojákova, navíc protkanou několika současnými politickými narážkami, bez nějaké strhující akce a napětí, rozhodně si výsledek zaslouží pozornost. A to i díky hercům, neboť Jake Gyllenhaal skutečně září a to i vedle takové hvězdy jakou je nejen zde Jamie Foxx. Co dodat závěrem ?.. Sam Mendes natočil netypický film, který bych za válečný opravdu neoznačil, spíš se jedná o polodokument z moderní války, která, ač všichni tvrdí, že tomu tak primárně nebylo, je už podruhé vedena jen a pouze kvůli irácké ropě. Rozhodně dejte snímku šanci! Jinak nepochopíte, proč správný voják už nikdy nepustí svoji zbraň a péro z ruky. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Jamie Foxx (seržant Sykes) později vzpomínal na svou duševní přípravu: „Nejzajímavější na tomhle filmu byla otázka, kterou jsme kladli sami sobě: Proč vlastně tihle chlapi do války šli? Součástí naší hollywoodské reality je, že se s někým sejdete u kafe nebo na obědě a probíráte spoustu věcí, které se dějí ve světě kolem vás. Pro vojáky tohle neexistuje. Oni prostě dostávají rozkazy a plní je. Na řeči jsou tu druzí. Takže my jsme se ze všeho nejvíc snažili zbavit se vlastních názorů a politického přesvědčení a vžít se do jejich pozice, jak to jenom šlo. V armádě nezáleží na tom, jestli jsi černoch, běloch, hispánec anebo cokoli jiného. Jde jenom o to, jak kamarádovi kryješ záda. Na to se ten kámoš musí stoprocentně spolehnout, stejně jako ty sám se můžeš a musíš spolehnout, že chlap za tebou zase dává pozor na tebe. Tím, že jsme se učili zvládnout tahle nejjednodušší pravidla, jsme se zároveň dostávali do myšlení našich postav.“ (NIRO)
  • Když je Swoff (Jake Gyllenhaal) trestán za svoje nezodpovědné chování během vánoční párty, láhev s vodou mění mezi jednotlivými záběry své místo. (Coldrex)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama