Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Historik 

všechny recenze uživatele

Když to začalo, říkal jsem si, že to bude starý dobrý klasický western, s přibývajícím časem, když se Maxova cesta za odplatou stále více a více klikatila, jsem musel ještě přidat označení epický a nakonec i hodnocení výborný. Tohle si dám líbit. Co se týká toho věku hlavního hrdiny, z kontextu a z dialogů vyplývá, že by to měl být zhruba osmnáctiletý kluk. Aspoň mně to tak připadá. Obsazování starších herců do mladších rolí byl typický nešvar starých režisérů. Ale pokud má člověk dobrou vůli, dá se to tady přežít. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith je najhoršie obsadený film, ktorý som zatiaľ videla, pričom tento nešťastne zvolený predstaviteľ hlavného hrdinu ma tak rušil, že tým pokazil akýkoľvek dojem. Nemám nič proti Stevenovi McQueenovi, práve naopak, ale aby vo svojich 35 rokoch hral 16 ročného cucáka, navyše miešanca, to muselo byť následkom nedostatku možností v tej dobe, alebo za každú cenu do hlavnej úlohy dosadiť známu tvár. Navyše mladého Maxa hrá tak zle, že to degraduje jeho herecké umenie a mňa to akurát tak rozosmievalo. Túto absurdnosť až okato podporuje aj scenár, kde ostatné veľa krát aj výzorovo mladšie postavy Stevena nie len oslovujú ako mladíka, ale spoznávajú v ňom aj miešanca, to už fakt neviem, či podľa jeho blond vlasov, svetlej pleti alebo modrých očí. Aj pri ignorovaní tohto castingového omylu, však film nemá čo ponúknuť, pretože dej je zbytočne rozťahaný a príbeh o pomste nezaujme ani námetom, ani spracovaním. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

SWEET REVENGE!!! Max Sand si jede pro svoji pomstu přes všechna úskalí a nic jej nezastaví. Ani boj na nože, ani močály plné jedovatých hadů. Dokonce si ve filmu hodí biblí přímo před knězem. Film má svoje nezpochybnitelné kouzlo, ale abych řekl pravdu, tak konec mě trošku zklamal. Nechápal jsem, proč ho Tom Fitch neodbouchnul hned. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Henry Hathaway /Call northside 777, A lady takes a Chance 1943/ natocil len taky lahko nadpriemerny western so Steveom McQueenom /Velky Utek, Somebody up there Likes me/ v hlavnej roli. Pribeh pomsty za rodicov ma nieco do seba , ale film nema strhujucejsie tempo a strhujucich momentov je tu poskromne. McQueen bol herec A kategorie, ale sam nestaci utiahnut film. Akcnych scen je na western zufalo malo. Ako western - pribeh o pomste sa to vsak da. 70 % ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Není pravda, že tenhle western není ničím výjimečný. Tolik špinavých scénáristických triků pohromadě se hned tak nevidí. Pominu již zde propraný fakt, že Steve McQueen je všechno, jen ne napůl indiánský adolescent (nosí mokasíny a spí s Indiánkou, ovšem!) a otřesný dabing. Logikou ani realismem se při konstruování příběhu nikdo netrápil. Když se Max nutně potřebuje najíst a naučit střílet – hle, zjeví se zásobený a dobrosrdečný obchodník se zbraněmi. Totéž, když potřebuje poradit, sešít, zachránit, vyléčit, anebo… píchnout s gramatikou. :) Pomocníci se objevují a zase mizí, překážející postavy příhodně umírají, navíc má cucák Max zázračnou bouchačku, která pálí i při koupeli v močálu, a přímo nechutné štěstí. Je to poprvé, kdy jsem se Stevovou postavou nedokázala sympatizovat. Pistolnické ucho, které místo whisky nasává šťávu z kompotu, ve volných chvílích dychtivě pročítá slabikář a rebelsky odmítá chodit k františkánům na náboženství má totiž do mé představy westernového bouráka hodně daleko. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama