Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičký britský důstojník Jack Rose se za druhé světové války o dovolené zamiluje do půvabné zdravotní dobrovolnice Lizzie Carterové. Záhy je ale zajat a uvězněn v německém hradě Colditz, který slouží jako válečný zajatecký tábor. Ještě před tím ale stačí požádat desátníka Nicholase McGradea, aby Lizzii vyhledal a řekl jí, co se stalo. McGrade, který se dostal do Londýna a pracuje nyní u tajné služby, Lizzii najde a i on propadne jejímu kouzlu. Nedaří se mu ji ale získal, a tak začne zadržovat Jackovy dopisy a posléze ho dokonce prohlásí za mrtvého. Jack ale žije a se svými spoluvězni se opakovaně pokouší z Colditzu uprchnout. Když se dozví, že ho v Londýně již rok všichni považují za mrtvého, rozhodne se utéct na vlastní pěst. Jeho první kroky míří k Lizzii. Tu ale McGrade právě požádal o ruku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (53)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film o velké lásce a neustálém pokusu o útěk. Dostal jsem se přitom k němu úplnou náhodou - patří totiž mezi jeden z mnoha, který se z části natáčel u nás v Kutné Hoře, a komparzuje v něm někdo z naší rodiny.___ Desátník a posléze (po rychlém povýšení za útěk ze zajateckého tábora v Německu) poručík Nicholas Mc Grade (Damian Lewis) je skvělý záporák, slizoun každým coulem. Kapitán Tom Willis (Laurence Fox) zase neustále zosnuje plány na útěk z vězení Colditz, který se ale ne a ne povést. Půvabná Lizzie Carter (Sophia Myles) - české veřejnosti asi nejvíce známá především jako Isolda z Tristana a Isoldy - je zamilovaná do sympatáka Jacka Rose (Tom Hardy) a zprávě o jeho smrti dlouho odmítá uvěřit.___K tomu všemu si přidejte nevýrazného feťáčka s knírem Rhetta Barkera (Jason Priestley alias Brandon Walsh), malý štěk Pavla Kříže coby spojky v Leipzigu (mimochodem, v Kutné Hoře :-), spoustu dobrosrdečných a za všech okolností patrony šetřících nacistů a dostanete recept zvaný Útěk z Colditzu. Pak se ale musíte rozhodnout, jestli takové skoro tříhodinové meníčko zvládnete bez potíží strávit. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

I přes některé nevěrohodné věci či chování (hlavně té Lizzie) jsem byl po celé tři hodiny jako přikovaný a hltal každou minutu. Jak příběh z tábora, tak ten z Londýna mě neuvěřitelně bavili. Navíc McGrade je neuvěřitelně svinskej hajzl, kterého jsem opravdu nenáviděl. Opravdu nelituji jediné minuty, musím dát za pět. ()

Reklama

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že si řada lidí neuvědomuje rozdíl mezi tábory koncentračními a tábory zajateckými. V těch zajateckých platily Ženevské konvence (vyjma táborů určených pro ruské vojáky - SSSR na tuto mezinárodní dohodu nepřistoupilo), které jasně říkají, že zajatci, kteří uprchli či se opakovaně o útěk pokusili, mohou být potrestání pouze disciplinárně. Hrad Colditz sloužil jako Oflag IV-C (Offizierslager) pro spojenecké důstojníky, kteří byli právě při pokusu o útěk chyceni. Díky tomu se do něj dostala i řada prominentních a slavných zajatců. Doporučuji si přečíst alespoň článek na Wikipedii, který např. zmiňuje, že samotní zajatci měli často lepší jídlo, než jejich stráže (díky zásilkám Červeného kříže), pořádali různé revue, studovali a dokonce si vyráběli i vlastní alkohol - http://en.wikipedia.org/wiki/Oflag_IV-C V současnosti je hrad přístupný a nachází se v něm i muzeum věnované právě jeho válečnému určení, které jej proslavilo. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Tedy já jsem to dokoukala až do konce, vždycky mě zajímá, jestli ten zlý dostane na frak. A jakmile jsem uviděla Damiana Lewise, bylo jasné, který to je. Opravdu odporná role bravurně zahraná. Děj i atmosféra mne zaujaly a některé "detaily" mě tím pádem zase tolik netrápily. Nejsem kritik a z filmu si vybírám to lepší. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych měla napsat, že včera jsem shlédla celé Band of Brothers, což mi při hodnocení Colditzu moc nepomáhá, spíše naopak. Damian Lewis v obouch, ale v tomhle ne až tak skvělý, důvod nejasný... Moc často to nedělám, ale nejprve jsem si přečetla komentáře ostatních. Dobré přečíst si alespoň koment. od uživatele jménem Všežrout, plus odkaz, pár věcem dodá smyslu. PS. Na dvd je na přední straně jako první napsaný P. Kříž, zatímco D. Lewis tam vůbec není. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Lokomotiva přijíždející na nádraží ve 27. minutě má na přední části viditelné označení 464.002. Jedná se o českou lokomotivu vyráběnou v ČKD.  Dodnes je z této řady zachován právě tento jeden kus.Tyto lokomotivy byly v provozu v letech 1940-1977. (šerminator)
  • V 32. minúte druhého dielu si Jack vo väzení listuje nemecký časopis. Fotka na obálke však bola urobená až o rok neskôr počas bitky v Ardénach. (Smok)

Reklama

Reklama