Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený televizní film o nejznámějším ruském masovém vrahovi a kanibalovi. Oproti snímku Evilenko na to šli tvůrci z druhé strany a spíše nám poodhalují nelehký průběh vyšetřování v tehdejším Sovětském svazu, kde bylo nemyslitelné přiznat si, že by za železnou oponou žila takováhle lidská zrůda. Více se o reálném Andreji Romanoviči Čikatilovi dočtete u mě v deníčku . ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Působivý, napínavý a velmi drsný film, když se zamyslíme nad tím, že jde více či méně o rekonstrukci pravdivého případu! Méně známých tváří v tomto snímku dodává na autenticitě a výpovědní hodnotě, chválím také výběr prostředí, v němž se snímek odehrává. Skvělé herecké výkony podávají jak Stephen Rea s Donaldem Sutherlandem, tak Max von Sydow a Jeffrey DeMunn. Místy má snímek tendenci být dojemný a až na šíleně americký závěr (tleskání davu) nemám výtek. Silný film a hrůzný svoji podstatou. 5*. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé, i když nechutné a perverzní téma, ovšem dost mizerně zpracované. Nerad se dopouštím toho oblíbeného kritizování "všeho amerického", ale soudím, že tohle se amíkům moc nepovedlo. A co je ještě daleko horší, musím protentokrát zcela souhlasit s tím, co o filmu napsal náš mistr nesmyslů Shadwell. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru. (Macik1982)
  • Při čtení psychologického popisu v závěru filmu je schválně záběr na brýle Čikatilova, kde je vidět odraz postavy Buchanovskiho, který má ruce složené pod stolem a na stole složenou jednu hromádku papírů a do tváře mu vidět není, ale před střihem i po střihu má Buchanovski (Max von Sydow) ruce na stole a překládá čtené papíry z jedné hromádky na druhou. (Ivoman)

Reklama

Reklama