Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Prilis rozvlekle s prehrslem vyplnovych dialogu a s minimem opravdu zajimavych scen. Navic predstava americanu o tom, jak to ve vychodnim bloku a hlavne tedy v sovetskem svazu chodilo, je prinejmensim usmevna. Nedokazi proste pochopit, ze lidi z druheho konce planety mysli a chovaji s jinak a domnivaji se, ze vse chodi nejak tak podobne jako u nich... I proto jen 3*. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a zároveň nejsilnější rekonstrukce o masovém vrahovy co byla kdy natočena. Film se opravdu s ničím nemazlí a ukazuje jak to tenkrát bylo, co musím vyzdvihnout je naprosto fenomenální Sutherland a DeMunn v roli Čikatila. Edelmanova hudba neměla chybu a celej film je prosáknut neuvěřitelnou atmosférou. Nemá cenu to moc komentovat prostě to koukejte všichni povinně zkouknout. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spíš Občan B. Dlouhou dobu je totiž ústřední postavou zabejčený vyšetřovatel Viktor Burakov, který s hromadou rudých klacků pod nohama a jako jediný pečlivý člen CSI (Celková Sabotáž Investigace): Rostov má jen pramalou šanci polapit „symbol východního úpadku“ - Rostovského řezníka, kterého vzrušuje píchání jedině nožem. Vzhledem k „osobnosti“ devianta Čikatila možná diskutabilní poměr prostoru, ale díky podařeným hereckým výkonům (především sarkastická ochranná ruka Sutherland) to divák nemusí příliš řešit a možná pak mávne rukou i nad tím, že režisér Gerolmo zrovna nehýří invencí.. Docela nadstandardně se autorům podařilo zachytit sovětské reálie i jejich postupné změny (ubývání šedi, plakátů Lenina, či stranických sraček a přibývání slunečních brýlí a Mercedesů), k čemuž samozřejmě přispěla lokace natáčení (Maďarsko) i relativní čerstvost pádu komunismu v době vzniku.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,V Sovětském svazu žádní masoví vrazi neexistují, to je dekadentní západní přežitek...!" Jelikož divák dopředu ví, kdo je vrah, tak pro něj dopadení není žádným překvapením. Film se logicky zaměřuje na vyšetřování, a my sledujeme drama z prostředí, kde rozhodovaly vyšší síly. Snímek je v první řadě obžalobou režimu, který více dbal na svoji pověst, než na bezpečnost svých občanů. Vynikající D.Sutherland logicky vysvětluje svému výbornému podřízenému (S.Rea), proč nedostane více mužů na vyšetřování, proč nelze případ medializovat a proč je naprosto nemyslitelné požádat o pomoc FBI... Na námitku, že kvůli tomu zemře zbytečně spousta dalších lidí, Sutherland odpoví, že a no, ale to je vpořádku... Z bezohlednosti režimu a pohlavárů mrazí víc, než ze samotných vražd. Musím polemizovat se Shadwellem, který je přesvědčen, že motivací tvůrců mělo být Mlčení jehňátek a spol. Osobně jsem přesvědčen, že hlavním cílem bylo ukázat zvrhlost sovětského režimu a Čikatilo je zde jen jakousi zástěrkou v odhalování zločinné komunistické společnosti (jak se dalo tušit, jeden z největších pohlavárů a strážce morálky je sám namočen do toho, co nejvíce odsuzuje). K tomu byly adekvátně zvoleny televizní prostředky, jelikož vynalézavá kamera a vizuální orgie by zbytečně odváděly pozornost. Rovněž kvituji, ano, jako milovník horrorů, že vraždění je více v náznacích a že se tvůrci vyhnuli naturalistické brutalitě, která snímkům od 80.let dominuje (tedy snímkům pro většinového diváka) a která by zde rovněž působila rušivě. Tenhle film je o systému, který jde proti svým lidem... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Tři ruští vojáci stojící v popředí ve scéně, kdy byla během deštivé noci nalezena poslední Čikatilova (Jeffrey DeMunn) oběť, nesou maďarské pušky AMD-65. S tím souvisí nepřesnost ve filmu, v roce 1990 byla sovětská vojska standartně vyzbrojena puškami AK-74. (biker)
  • Čikatilo, který se během vyšetřování choval slušně, se rozhodl, že před soudem ze sebe udělá blázna. Během procesu zmateně vykřikoval, obnažoval se, zpíval Internacionálu, vykřikoval, že není homosexuál nebo tvrdil, že je těhotný a kojí. K tomu, aby se vyhnul trestu smrti, mu to ale nepomohlo. (Petulka88)
  • Od roku roku 1978 do roku 1990 bylo za zločiny Čikatila odsouzeno 15 nevinných lidi. (Macik1982)

Reklama

Reklama