Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

lamps 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporů. Na jednu stranu poměrně vtahující, myšlenkově bohatý a skvěle obsazený i zahraný, ale současně nedotažený a rozkouskovaný mezi potenciálně silné motivy, z nichž každý by však zasloužil větší pozornost. Film táhne zejména jeho samotný námět a k dobru mu lze přičíst i kritiku sovětských státních orgánů, ale v závěru přesto zůstane pachuť nad nenaplněným potenciálem příběhu o nejhorším masovém vrahovi ruské historie, jehož běsnění a osobnost televizní Občan X bohužel dostatečně neznázorňuje. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výborný americký film, který komunistické období i všednodennost té doby nelíčí černobíle, ale naopak zasvěceně a zřejmě minimálně upravuje skutečnost. Jsou velmi vzácné okamžiky, kdy i trest smrti má své oprávnění. Je zajímavé, že nejúspěšnější se americká kinematografie zdá být právě tehdy, když důsledně vychází ze skutečnosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak silné téma jako je pronásledování a dopadení jednoho z nejobávanějších masových vrahů historie pochopitelně neobyčejně usnadňuje přijetí filmu, ale samo o sobě by nestačilo, kdyby snímek měl špatný scénář a režii. Na americkou produkci se tvůrci překvapivě krotí, takže film se nevyžívá v laciném zobrazování hrůz, ale soustředí se na psychologii hlavních hrdinů a na pomalu postupující pátrání. Samozřejmě v zobrazení sovětské reality není film zcela hodnověrný a znalci poměrů se párkrát můžou pousmát, ale to drtivé většině diváků vadit nebude. Slušné herecké výkony, kvalitní režie, dobrá atmosféra. Celkový dojem: 75 %. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim tomu, že kdybych o Čitakilovi nikdy neslyšel a nic o něm nevěděl, tak bych asi na film zíral s otevřenou hubou od první do poslední minuty. Jenže já se o sériový a masový vrahy trochu zajímám a tim pádem jsem měl o Čitakilově případu docela dost informací a tento film mě nemoh absolutně ničim překvapit. Ale těch 103 minut mi uteklo jako voda a docela se mi film líbil. Snad jenom to strašně laciný zpracování mi trochu lezlo na nervy. Nějaký střídání ročních období nebo třeba stárnutí postav za těch 8 let nikdo neřešil. Holt televizní film. A představa američanů o životě v SSSR v 80. letech mě pobavila. Lidi nosej hadry, který nejspíš pamatujou ještě carský Rusko a některý výjevy byly spíš jako z nějakýho post-apokalyptickýho sci-fi. Ale rozhodně to bylo lepší než Občan Havel a Občan Kane dohromady. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo byl se svými 53 oběťmi dlouhou dobu nejplodnějším sériovým vrahem v historii Ruska. Až na začátku 21. století ho ,,překonal" Alexandr Pičuškin. Ten má mít na svědomí až 62 lidských životů... (Petulka88)
  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama