Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Recenze (458)

groman 

všechny recenze uživatele

Svůj komentář rozdělim na tři části. První část (než se Light ve vězení vzdal zápisníku) - Už od začátku jsem čekal, že to bude senzace ale že to bude až taková bomba, to jsem netušil. Souboj dvou geniálních mozků, kteří se snaží převést jeden druhého ve skvělém tempu. 5* Druhá část (do doby, než se Ligthovi zase vrátila paměť) - A tímhle chtel básník říct co? Skok do nudného, nezajímavého a uspávajícího prázdna, který me osobně málem odradil od toho, abych seriál dokoukal. Vše je poté objasněno ale nezbívá mi než se ptát...proč? proč přibrzdit takhle skvěle rozjetý vlak? 1* Třetí část (až do konce) - Čekal jsem návrat do starých dobrých kolejí z úvodu...nedočkal jsem se. Malí klučina N, který je samozřejmě geniální a všechno ví a to se stoprocentí jistotou mi přijde přehnaný. Co víc, po každé scéně s ním jsem už jenom čekal, z kterou hračkou si bude hrát příště. To že zvítězí bylo nad slunce jasné a nikdo se mě nesnažil přesvědčit o opaku. 3* Jediné co je dobré po celý seriál je soundtrack, který je trefený přimo na míru. ()

Perth 

všechny recenze uživatele

Nejdůmyslnější a nejpoutavější seriál, který jsem kdy viděl. Kriminální prvky se zde mísí s nadpřirozenem, náboženskými odkazy, myšlenkou menšího zla a dokonalé společnosti. Všechno dohromady tvoří perfektní celek a vrcholí to mistrovskou hrou dvou géniů. Tady není co více dodat, pokud nemáte smrtelnou alergii na anime tak je tento seriál povinnost. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Neskutečný nářez! Moje první kompletně zhlédnuté anime. Lituju ty, kteří se na tom mermomocí snaží nalézt nějaké chyby, místo aby se nechávali unášet zážitkem, který je doslova dechberoucí. Uznávám, že prvních cca deset dílů je jedna velká jízda a víceméně tak zastiňuje zbytek, nicméně to nic nemění na faktu, že v podstatě celý seriál jsem naprosto hltal. Spousta twistů, hutná atmosféra, nedočkavost si pustit další a další díl.. a ten závěr - ještě teď mě mrazí. Některé "náhody" mohli působit lehce wtf efektem, ale jako divák, jsem tomu naprosto podlehl - maximální zážitek.. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál až do asi 1/4 druhé série, pak už tvůrci nevěděli, co s tím. První sérii doporučuji, výborná "šachová partie" mezi hlavním hrdinou a L, druhé se raději vyhněte. ()

umisk 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem svět z pohledu masového vraha neskousla a nedostala jsem se přes dva díly. Kdybych si ale nedodala odvahy i napodruhé, přišla bych o opravdu detailně promyšlený kousek s uchu lahodícím soundtrackem. Light mi k srdci nepřirostl, přesto mi ho bylo ke konci tak nějak líto. Jsem vděčná za to, že nepatřím mezi nudící se génie, kdo ví, jak by se posunuly moje ideály a morálka. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Geniální scénář od Ito Tomohiko podle ještě geniálnější předlohy. Skvěle natočené (respektive nakreslené) pro propracovaný svět a stejně propracované postavy, které jsou každý svým způsobem originální a zajímavé, a přesto se drží v rámci skutečných možností. Otázka, co by se stalo, kdyby jsme měly v rukou možnost vzít jediným pohybem ruky někomu život, je v tomto případě skvělé podána. Vyšetřování Kiry a jednotlivé posuny hlavních postav, které si budují cestičky skrze rozvíjející příběh... Tohle je prostě něco, co funguje. Škoda o tom psát, když člověk sám neviděl. Detektivka, noir a mnoho jiné. Jedním slovem a jednou větou se to nedá shrnout. Zkrátka a dobře geniální ()

deepspace101 

všechny recenze uživatele

Death Note nehraje čistou hru. Ohání se logikou jak samuraj katanou, leč se jí neřídí ani v nejmenším. Selhává proto v samotném základu a řadí se k nesympatickým dílům, která bez mrknutí oka popírají to, na čem jsou postavena, a dělají se chytřejšími a sofistikovanějšími, než prokazatelně jsou. V DN nesoupeří Kirovo svérázné pojetí spravedlnosti s tím tradičním, prakticky nezáleží na tom, kolik lidí zemře, neřeší se morální dilemata. Jde o to, zvolit si mezi Spartou a Slavií a začít fandit svému favoritovi ve hře, kde se hraje o lidské životy. Jak příjemné a morálně povznášející, když ve mně někdo útočí na přízemní pudy. Seriál neopouští mantinely soutěžního mikrosvěta L a Lighta, přičemž já bych více stála o širší perspektivu – jak se existence zápisníků smrti a Kirovy akce promítly do světa skutečného. No, chápu, bylo by to náročnější. Scenárista by musel zapojit druhou mozkovou buňku a tak. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Pravda, koukal jsem na to celkem dvakrát, z toho jednou mě to bavilo a jednou ne. Ovšem na podruhé ano, a jsem za to rád. Konec dobrý, všechno dobré? Light mě nijak neokouzlil, zato Riuk! Fak! Ten zde měl být častěji. Mělo se to víc ponořit do shinigami world, ale co no. Fandil jsem L a ten umřel jako první, a jako nerozhodný páprda. What ever. Někdy si dám repete. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál, který se morálně i dějově velmi podobá seriálu Dexter, ale trpí i stejnými problémy. Zhruba po 15. dílu jako by autoři celý seriál zahodili, podupali a obrátili naruby. Silný příběh antihrdiny, dedukce za dedukcí, pěkné intro...to vše je v polovině seriálu zcela zahozeno. Vůbec to nechápu. Jinak první polovina je vážně poutavá a člověka stále nutí dát další a další díl. Po příchodu první mladší ženské postavy se to poněkud zvrátí do menší úchylárny, a pak už je lepší seriál raději vypnout a přestat koukat. Pokud ale přesto vydržíte a přetrpíte pár špatných dílů, tak se opět dočkáte nové mízy, která bohužel náhle skončí zhruba 8 dílů před koncem, kdy seriál začne vykrádat sám sebe. Přiense záplavu nových postav, které jsou podobné těm, které už v seriálu byly, děj se nikam neposouvá a celé to jde rychle hnoje. Typická ukázka toho, jak se dobrý seriál zcela zm**ví ()

Corbinian 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem moc neměl rád anime. Zvláště kvůli té rozvláčnosti a roztahanosti děje, která každý takový počin provází. Nicméně kromě snad ještě Naruta, mě Death note zaujal svým zajímavým námětem. První polovina seriálu je skutečně zajímavá, proyšlená a dobře utíká. Od půlky se to však celé obrátí. Nesympatické postavy začínají přibývat, zápletka se začíná roztahovat a už nikoli geniálně komplikovat. Definitivně to pak završila smrt L, bez něhož seriál neměl tu patřičnou šťávu, ač jí neztratil úplně. Zde se začínají projevovat ty otravné prvky anime jako je neustálé omílání stejných věcí a stejných scénáristických berliček k dosažení posunu někam dál. Když se pak objeví N, sice se mu podaří dovést seriál do patřičného nevyhnutelného konce, nikoliv však s takovým elánem jako by se to bývalo bylo podařilo s L. I přes to je Death note rozhodně zajímavý projekt, který stál za zhlédnutí a moje drobná averze k anime na tom také nic nemůže změnit. |75%| ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem tomu nevěřil, ale začátek byl velice slibný, zápletka je velice originální a i samotného diváka nutí k zamyšlení, což je super. Intelektuální souboj mezi Lightem a L je zábava sledovat. Bohužel se pak v druhé polovině přechází do jakési jiné roviny a všechno zajímavé je pryč a zbudou jenom uječení Japončíci. Takže nakonec ani nedokoukáno, velká škoda, 3* ()

Mianelia2050 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvost. Všechno to zlo a nenávist, která se zde prolíná je naprosto geniální. Příběh originál. Opravdu se divím, že jsem ho nepoznala již dříve. Brutální, psycho, kruté a úžasné. Obdivuji. Dávám pět hvězdiček. Hudba zajímavá a atmosféra také. Podoba postav...no prostě anime, jak jinak :) ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečne som sa prekonal k ďalšiemu anime a teraz aj k jednému z najznámejších. Je to dobré, ale vedel by som si to predstaviť omnoho lepšie. Ale to na záver. Celý seriál by som rozdelil na 3 hlavné časti. Možno 4. Prvá je hneď od začiatku až do momentu kedy hlavná postava stratí spomienky. To je moja najobľúbenejšia pasáž. Je to veľmi zaujímavé ako človek zaobchádza s božskou mocou a k tomu bojuje s vládou a najlepším detektívom na svete. Druhá pasáž je keď teda hlavná postava nemá spomienky a vtedy sa to da do pohľadu vyšetrujúceho a zmení to smer z fantazy psychologickej hry na krimi detektívnu záležitosť. Potom je pasáž kedy hl. postava nadobudne znova spomienky a vtedy sa to znova vráti do tónu ako mali prvé epizódy. No a nakoniec posledná pasáž kedy sa objavia nové postavy, dej sa odohráva po niekoľkých rokoch a pre mňa to už nebolo ono. Boh smrti, ktorý sprevádza celý film je pre mňa zaujímavá a zábavná postava, ktorá sa bohužiaľ potom dostane na okrajové koľaje. A to je škoda. Tiež je škoda že viac nepreskúmame mytológiu bohov smrti. Tá detektívna krimi vec bola možno dobrá ale mňa to zas až tak nebavilo a ani moc nezaujímalo. Chcel by som aby to napísal Neil Gaiman, ktorý proste vie dobre napísať celý fantasy svet a aj ho dobre preskúmať čo sa mi teraz overuje u Good Omens. A tiež by som chcel aby to malo iný nádych a vizuál. Keby to bolo viac temnejšie. Čo moc nepodporuje úvodná znelka na ktorú som v prvej polovici seriálu nadával, že nemá správny tón a keď prišla v druhej polovici zmena na ukričaný metal tak to bolo zas moc. Inak s príbehom, scenárom, postavami atď. nemám žiadny problém a to sú veci, ktoré teda chválim, že nemám čo vytknúť. Je to zaujímavý nápad na príbeh ale toto nebolo to spracovanie, ktoré by som si predstavoval. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Anime jak má být. I když manga není zrovna moje parketa, tak Death note si mě získal neuvěřitelně silným příběhem a podmanivými charaktery. Třeba L je možná nejlepší seriálová postava za posledních řekněme 5 let. Má charisma až to práská dveřma. Stejně tak i nejnadanější studentík Kira není k zahození. A když pak takové dvě perzóny rozjedou vlastní myšlenkový souboj, během kterého Kira pozabíjí mraky lidí a L přijde s nespočtem geniálních dedukcí, tak je určitě na co se koukat. Animace jsou hezky prokreslené, i když často obsahují příliš statických záběrů a seriál ke konci značně upadá. Jinak ale už jenom kvůli prvním dílům a prvním setkáním zmíněných postav musí člověk dát nejvyšší hodnocení. Tohle se opravdu povedlo. ()

Saimon 

všechny recenze uživatele

Osobně rozděluji celou serii na dve casti. I. 1-26. díl to je pro mě první serie = ****. II. 27-36. dil - druhá = ****. Obě měli něco do sebe i když první byla o fous lepší (nejspíše díky geniálnímu L). Celkově dávám solidních 78%. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh, který by ideálně naplnil děj jednoho filmu, možná i dvoudílného. Jeho natažení na seriál je částečně dosaženo pomocí častého opakování (což je trochu otrava jen v případě, že na všechny díly koukáte najednou), částečně lehce nesmyslným nastavováním příběhu. I tak je to velmi dobré a koukatelné - pokud se bavíme o první části, tedy cca 25 dílů. Pak autorům asi hráblo a zbytek dílů je totálně nesmyslných, nelogických a i vírazně hůř nakreslených. Nevím, zda potřebovali naplnit dohodnutý rozsah, ale hodně tím seriálu uškodili. ()

Lukadlo 

všechny recenze uživatele

Nevšední manga seriál, který pro mě však v půlce začal ztrácet kouzlo. První polovina stojí opravdu za to, ale pak se z Death Note začíná stávat slátanina. On snad tu druhou půlku dělal někdo jiný. Vše by tomu napovídalo: Změna krásné znělky na naprosto otřesnou (poklidná hudba se změní na pěkně hnusný death metal, nebo co to tam hraje), maximálně připitomělý děj a hlavně přílišné natahování. V první půlce to mělo skončit! Kdo by si dal jablíčko? ()

Respex 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších seriálových pecek. Boj dobra a zla, ale která strana je ta pravá? Jak chytit vraha, který nepoužívá žádnou zbraň a může být kdekoli na světě? Boj dvou géniů, kteří se přetahují o každou stopu a jejich šachová partie je naprosto neuvěřitelná a promyšlená do posledního detailu. Co se týče výtvarné stránky, tak nemám výhrad. Pomyslný vrchol seriálu přijde během 25 dílu. Dokončení seriálu, je také skvělé a má své opodstatnění, akorát by si možná zasloužilo o deset dílů více. Jedinou výtkou je podle mě skutečný závěr seriálu. Možná měla hlavní postava více možností, jak se ze složité situace dostat, ale to nechám na ostatních divácích. Bombastické za mě 5*. ()

Reklama

Reklama