Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Recenze (109)

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Uchazejici film z italske dilny o seriovem vrahovi. Nektere pasaze byly skvele natocene, ale vetsina filmu spis zahalela a nedokaze divaka primet k tomu aby po celou dobu vnimal prave jako ty zajimave pasaze. Zde se spis jedna o slaby prumer. ()

haack 

všechny recenze uživatele

První jsem viděl Občana X a až potom Evilenka. V prvních deseti, nebo dvaceti minutách filmu, jsem se neubránil okamžitému dojmu, že Evilenko je lepší, ale to bych se nesměl dívat až do konce. Herec v HR je podle mě uvěřitelnější, ale to je klad jediný a poslední pro Evilenka. Historické reálie jsou pozměněny a je s nimi zacházeno, jako s tvárným kusem gumy, což mě dost deprimovalo a rozčilovalo, což u Občana X tolik vidět není. Způsob, jakým je později Evilenko vyprávěn je dosti nudný a nezáživný, takže tři hvězdičky jsou víc, než dost a to pouze pro vynikající ztvárnění hlavní role… 4/10 ()

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Jak Evilenko tak Občan X jsou dobré filmy, které stojí na shlédnutí. U Evilenka byl kult vrahovi osobnosti vykreslen poněkud děsivěji. Hodně napomohl výraz herce Malcolma McDowella, ztvárňujícího tuto postavu. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Fuj ještě ho pořád vidím před sebou.Možná trochu přidaného mystična mu přidalo na odpornosti,ale nic to nemění .K tomu hrůzná doba komunistického temna, hlavně v myslích lidí,která je ve filmu ukázána jako podhoubí zvrácenosti.Nevím jestli dokáže přímo ovlivnit zrození sadistického vraha a kanibala,ale každopádně ovlivnila základní vztahy člověka k člověku, k životu a to je taky hrůzné. ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Pomalu by se hodilo zeptat: měl Malcolm McDowell roli úchyla, v které by nepůsobil zcela přesvědčivě? Asi neměl a postava Čikatila aka Evilenka to jen potvrzuje. Předností snímku je, že se nerochní v explicitním násilí. To v něm v podstatě zcela chybí. Úplně tak stačí scény, kdy si vrah odvádí své oběti do lesa. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

Prve som videl Obcan X a na zaklade diskusie, som si pozrej aj tento film. Toto je viacej venovane postave vraha, Obcan X vysetrovatelovi. O * lepsi sa mi vidi Obcan X. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Svědectví o sklonku SSSR a jeho souvislosti s činy šílence - masového vraha Čikatila.....docela poutavá honba za vrahem - podle skutečného příběhu.....navíc Malcolm je prostě zvíře.....tak proč jen tři hvězdy? Průměrné zpracování, chybí moment překvapení..... ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele

Z docela dobrého námětu udělal pan režisér+scenario David Obamovič Grieco politickou frašku. Sám vnuk vysokého komouše v Itálii celý příběh podmazal komunistama a KGB a zasadil celý příběh do Ruska ač původní pachatel byl Ukrajinec a vraždil na Ukrajině a na jejím pomezí. A ten název: "Evilenko", za ten by se ani Bush junior nemusel stydět ()

kometaks 

všechny recenze uživatele

Kdyby jsem toho o Čikatilovi nevěděl tolik, určitě bych byl z tohoto filmu nadšený. Velmi dobře zachycuje atmosféru komunistického Ruska a i hlavní protagonista Malcolm McDowell zahrál Čikatila na výbornou. Je tedy škoda, že tvůrci si opravdový příběh upravili po svém - například hypnóza obětí vypadala až trochu směšně. Jsem velmi zvědavý na Občana X, který je tu s Evilenkem srovnáván a v hodnocení dopadl o mnoho lépe. Pro ty, kteří by chtěli o Čikatilovi vědět více přikládám odkaz http://www.spsmvbr.cz/osobni/jedlicka/muzeumzla/cikatilo/cikatil.html ()

Adoshek 

všechny recenze uživatele

Drsnej Malcolm McDowell, který ztvárnil skvěle hlavni roli. Výborný film o skutečné události, bohužel nemohu srovnávat s Občanem X, proto bych rád věděl.... je věrohodnější skutečnosti Evilenko nebo Občan X ? ()

Henk 

všechny recenze uživatele

Jen těžko lze vtěsnat do 111minut profil někoho(něčeho) takového jako byl Andrej Čikatilo. Přesto bych řekl,že mne film příliš nenudil. Asi bych mu dal tři hvězdy,ale čtvrtá je za výkon Malcolma McDowella. McDowell je ve filmu snad ještě odpudivější a úchylnější, než sám Čikatilo. Když si na něj vzpomenu vždycky mi naskočí husí kůže. Perfektní výkon ! ()

Ashok 

všechny recenze uživatele

Ambiciozni projekt, ktereho se ale z pochopitelnych duvodu meli chopit spis rusove. Takhle ten pribeh postrada autenticitu i uveritelnost, protoze je natocen trak trochu US stylem. Film dostava na gradech az ve druhe polovine, zvlast bych vyzdvihl sceny z vezeni a vyslechu a s tim samozrejme naprosto famozni vykon Malcolma McDowella, dle meho nazoru hodny minimalne nominace na Oscara. ()

Reklama

Reklama