Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 009)

Advocate 

všechny recenze uživatele

Brian, jediný normálně uvažující člověk, obklopen až bizarně neuvěřitelným světem, se zaplétá do stále absurdnějších situací, které vrcholí jeho koncem, před kterým může být několikrát zachráněn...ale samozřejmě není. A potom poslední, nezapomenutelná scéna (kterých je zde však celá spousta, celý film je vlastně sledem nezapomenutelných scén!) se závěrečnou písní. Svět absurdity v koncentrované podobě. Ale přesto, nebo spíš právě proto: Always Look on The Bright Side of Life! ()

Swayne 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane anarchistická a neskonale pohanská šaráda, na druhej strane inteligentná, filozofická a dokonale ironicky vtipná pecka, ktorá nadobro katapultovala Pythonov na piedestál nezabudnuteľných komediálnych skupín a určite zaistila hlavným predstaviteľom doživotie v horúcom pekle. Život Briana nie je ani tak satirou jediného náboženstva, kresťanstva, je to predovšetkým film plný výsmechu zo zaostalosti niektorých ľudí a film odkazujúci jediné: „Always look on the bright side of life.“ Dokonca aj v momente keď visíš na kríži čakajúc na to posledné... ()

HarveyDent 

všechny recenze uživatele

Krásný výsměch slepým náboženským dogmatů zabalený do geniálních vtipů a bránicitrahjícím situacím. Scéna s hádkou "bota či dýně" - ukázka rozdělení křesťanství, scény se smlouváním, scény s PFJ nebo FJP to je jedno :-D, a jejich dementní byrokratické prohlášení, ale žádné činy a jediný Brian, tam má vlastní rozum a chce, aby se lidé rozumně chovali a lidé ho poslouchají, po svém a on nakonec skončí ukřižovaný, ale to přece nevadí vždyť: Always Look on the Bright Side Of Life". Tu, tutu, tutu tutu tutu 90%_______________________________B: Já nesjem mesiáš ! A: Jsi, pane. Vím to, pár jsem jich už následoval. B: Now, fuck off. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Ne, Monty Pythonům není nic svaté. A kdo si to nemyslí, ten se se zlou potáže. Inu, fanatismus je SUPER- tedy jako téma pro komedii... A s tímto konceptem a taky lidskou hloupostí, která je opravdu věčná, operují Pythoni po zbytek filmu. Kamenování, politika (Lidovou frontu Judeje nezaměňovat s Judejskou lidovou frontou!), transsexualita (bratr Loretta), šišlající Pontius Pilát (a scéna s Velikusem Ptákusem je hodna pasování na Scénu k nepřežití, neb není na zemi člověk ten, aby se nezasmál od plic jen) a laskavý instruktor, který vás správně naviguje až na Golgotu... Taktéž závěrečná píseň "Vždycky se dívej na život z té lepší stránky"- ta zlidověla na západě natolik, že si ji zpívali i námořníci HMS Sheffield, když se potápěla po zásahu raketou ve válce o Falklandy. U nás ji však zná málokdo a to je možná škoda, možná by se pak u nás lidi tvářili méně kysele a z následování oranžové dýně (ČSSD) by si dělali legraci... ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Miestami sa to dalo, hlavne scéna Piláta a odsúdeného Briana, ale inak mi to pripadalo nejaké divne. Zrejme nie som pripravený na takýto humor. Humor: * Vtiahnutie do deja: * Kostými: *** ()

JUWA 

všechny recenze uživatele

30 rímskych vojakov z veľkým humbugom vojde do malej miestnosti a nevšimne si 10 ľudi skrytých za závesmi....toto má byť ten váš "inteligentný humor" ? To má byť vtip ? Pripúšťam,že dva,možno tri scénky boli trochu vtipné,ale na veci to nič nemení.Život Briana,hoci označovaný za najlepšiu komédiu,uvedenú medzi TOP filmami všetkých možných film.stránok,sa odvážim nazvať,jedným slovom...TRAPAS.Môžete hovoriť,že tomu nerozumiem,ale myslím,že niet čomu nerozumieť.Niet nič horšieho než nudná komédia. ()

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

Tak toto akosi minulo môj pritom veľmi široký, otvorený a tolerantný zmysel pre humor. Vtipy a gagy mi pripadali trápne a zasmial som sa počas celého filmu asi tak dvakrát, no a to je na komédiu umiestnenú na 44. mieste rebríčku csfd hodne málo! Jednoducho som čakal oveľa viac. Pritom mi Pythonovský humor nevadí a páči sa mi, preto im dám ešte jednu šancu a snáď si u mňa vyžehlia Svätým grálom.. ()

Burrows 

všechny recenze uživatele

Po jednohvězdičkovém Svatém grálu jsem dal šanci na csfd lépe hodnocenému Životu Briana. A výsledek? Život Briana má alespoň nějaký děj, ale co se týče humoru zůstává opět nepochopen. Jedna velká hláška? Zdaleka ne. Zmínil bych dvě scény, ve kterých jsem se zasmál - ukamenování a šišlající caesar. Jinak platí vše, co jsem napsal ke Svatému grálu. Monty Python není můj šálek čaje. A co měli znamenat ti mimozemšťani? ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Komedie na druhou a satira století. (Avšak bezpodmínečně nutno vidět s Paloušovým překladem - Velikus Ptákus prostě není Pyjus Čůrus...) "Pochopil?" "Ano, pane." "Stokrát opsat!" ()

Elegnor 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se chystal dobrých 6,7 let, je to vlastně poslední kousek MP, který jsem ještě neviděl. Dnes jsem sháněl nějakou komedii na večer a nějak mě tohle napadlo. A žádný film nemohl být lepší. Vynikající, inteligentní, trochu atypický humor, s tím jsem od začátku počítal, ale popravdě, žádná komedie za posledních několik let mi neudělala takovou radost a nezpůsobila tolik zábavy.. Hodnocení prostě nemůže (nemůže!!) být jiné.. Crucifiction?..Yes..Good. Out of the door, line on the left, one cross each :-D ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Holt nejsem asi ten chápající a pravý fanoušek, tak jsem přes kupu perel, kterou jsem shlédl ((((((("... crucifiction? Yes? Good, one cross each, and go to the front left..."; "... my biggest friend from Rome - Bigus Dickus" a sadistické Pilátovo opakování strážným do obličeje a následné odhození kopí jedním z nich a jeho hurónský smích, když ho vedou pryč na popravu; úžasnou matku Terryho Jonese ".. no jo mladí! pořád je samý sex, sex, sex...!", falešné vousy, sebevražedné židovské komando a vrcholný Cleese v římském vojákovy, který miluje čistou latinu! :-D Scéna u jámy, kdy dav následovníků dožene Briana mesiáše "... poznám, že jsi Mesiáš, pár jsem jich už následoval..." a mnoho dalších nádherných vtípků))))))) měl jen 4* pro ty rozkolísané chvilky, které nacházím v každém díle, MPFC, které jsem shlédl... Když jsem viděl Briana poprvé někdy kolem roku 1995, tak jsem si i jako nevěřící všiml, že děj, který si utahuje ze všeho možného se několikrát potká s linií Ježíšova příběhu... teď teda vidím, že si dělají prdel skutečně ze všeho včetně nás černoprdelníků, jak nás poteicky někdo v komentáři nazval.... ale dělají to tak hezky, že se na ně ani nezlobím... a hlavně vím, že nemyslí nás... ale People From Of Judeia! Pfsst! Renegades!!! Zaslepenost není dobrá rádkyně žádnému člověku na tomto světě... :) And now... "Piss Off!!!! :)" ()

Veruca 

všechny recenze uživatele

#"Allways look on the bright side of life..."# Nemůžu napsat, že je to nejlepší věc od Monty Pythonů, protože nemám moc velké srovnání, ale docela bych tomu věřila, protože Život Briana je podle mě prostě dokonalost. Komedie v pravém slova smyslu. S komentářem movie: "Jedna velká hláška..." nemůžu než souhlasit. ()

geo311 

všechny recenze uživatele

Jsi ortodoxní křesťan? Nekoukej na to!!! Ale jinak je to nejlepší parodie, jakou jsem kdy viděl. Humor je zde ostrý jako břitva a neostýchá se zaříznout i do těch nejchoulostivějších míst. Ale rozhodně to není žádný sprostý prostý humor. Naopak. Svérázným způsobem odpovídá na historické otazníky, které nám občas prolétnou hlavou. ()

blacktomas 

všechny recenze uživatele

Pro někoho vrchol stupidity, pro mne vrchol v nadhledu, cynismu a ironie. Navíc kostýmy a výprava zaručují víc než jen pouhý výlet do starověku. Detaily jsou geniální, jako ostatně celý film. A o to by mělo snad jít. Monty Pythons v nejlepší formě. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jde absolutně mimo mě. Chápu ty narážky a fórky, ale nepřipadá mi to nijak vtipné, spíš trapné... Nechápu, co na tom všichni tak žerou a proč je to tak "kultovní". Podotýkám, že s křesťanstvím nijak zvlášť nesympatizuji, takže jsem do toho nešla s žádným zaujetím. Bylo mi slibováno, že to bude bomba, ale jsem těžce zklamaná. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama