Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

1860 

všechny recenze uživatele

Z Terryho Pratcheta je dost kamarádů (hlavně kamarádek) unešeno a mě moc mrzí, že tento pocit s nimi nemohu sdílet.. The Colour of Magic je lepší než Otec prasátek, vtipných momentů je více, ale Zeměplocha asi nebude mým nejoblíbenějším světem fantasy.. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Ano, s knížkou se to nedá srovnávat, spousta věcí je z časových důvodů vynechaná, a i když to zamrzí tak to chápu. Celkově je na filmu vidět, že rozpočet nebyl až tak velký, ale já osobně z něj kouzlo Zeměplochy cítím a to je to hlavní. o zásadní z knih navíc zachováno bylo. Není to sice úplně nejdůstojnější adaptace, ale není to ani poskvrnění předlohy. 70% ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Bavil sem se skvěle. Můj pratchettovský favorit je sice Elánius a jeho parta, ale Mrakoplašovi příhody mám taky moc rád. Tenhle film neběží s takovou lehkostí jako Hogfather, ale zábava je to skvělá. Herci naprosto sedí do svých postav, výprava je o dost bohatější, jen sou sem tam mouchy v režii a chvilkama jsou některé vtipy trochu hluché, ale na to, že je to televize, je to bomba.....doporučuji zásadně nesledovat na Nova Cinema, protože to dabingem totálně zabili ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

"Ve vzdáleném, starobylém seskupení rozměrů, skrze mihotající se hvězdy mlhy pohleďme... Velká A'Tuin "... Kdo nikdy nečetl žádnou zeměplochu, tak mu to nepříjde jako luxusní příběh, ale ti co četli několik dílů (ne-li všechny) tak si filmové adaptace zamilují. Příběh zrození malých potomků A'Tuin je naprosto skvělý... BTW Terry Pratchet hned na začátku je boží :D 9/10 ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Satira a parodie, řekla bych. Typicky britské. Nutné se do toho ponořit, jinak to vypadá jako pěkná ptákovina. A vlastně moc nevím, pro koho to bylo určené - děti, dospělí, dospívající? Asi od každého něco. Je to jak když pejsek s kočičkou dělali dort. No zle mi z toho nebylo, ale stejně tam na můj vkus dali páté přes deváté. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Keby som nečítal knihu, neviem, čo by som na to povedal. Takto ma film ale dosť sklamal zvlášť vynechaním mnohých zaujímavých postáv, škrtmi, poprehadzovaním a doplnením niektorých zbytočných pasáží. Niektorým nudným veciam bol venovaný až príliš dlhý čas, inými, v knihe o to zaujímavejšími sa film zaoberal len zlomok času, ak vôbec. Veľké množstvo nudných a prebytočných záberov z neviditeľnej univerzity, podaktoré herecké výkony dosť pochabé, nepresvedčivé, či nehodiace sa (česť výnimkám). Okrem toho, takýto žáner neviem, či je dobrý nápad robiť ako televízny film, pretože to, čo mohlo byť prešpikované efektami modernej doby bolo nahradené akýmsi chabým odvarom, pôsobiacim nedôveryhodne a slabo. Hoci, kulisy boli celkom pekné. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace vynikající předlohy. Něco málo z knížky tam sice chybí, ale duchu předlohy to rozhodně odpovídá a vynikajících scén je tady víc než dost. Rozhodně stojí za vidění! :) ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat dílo Terryho Pratchetta musí být neuvěřitelně těžké. Vždyť se jedná o fantasy žánr ale ne ledajaký, protože se jedná o satiru, která vyžaduje značnou míru představivosti, což může dělat stále při současné technické vyspělosti určité problémy při převádění z knižní podoby na filmové plátno. Za povšimnutí stojí v tomto filmu v roli záporáka osvědčený Tim Curry (To, Sám Doma 2: Ztracen v New Yorku), Sean Astin a David Jason. Poměrně zdařilá adaptace. Verdikt: 3* a 70 %. ()

Viburnus 

všechny recenze uživatele

Knížku o Zeměploše jsem ještě nepřečetl žádnou, jen pár stránek - a co jsem se dočetl, se mi líbilo. Na základě toho jsem si stáhnul film... a teda, nic moc. A spíš nic, než moc. Televizní kamera, laciné kulisy a triky (zvlášť otřesný je pohled na nohy Zavazadla -taky se tam objeví jen na úvod a pak už kamera volí jen takové úhly, aby nemusely být vidět), "hluchý" dabing (škoda přeškoda, že jsem tak přišel o Christophera Lee), úporná snaha o humor bez valného výsledku (resp. celou dobu máte pocit, že ta sranda v těch scénkách někde zachumlaná je, ale nějak se ji štábu nepodařilo předvést), a ač z fotek mi to tak ani nepřipadá, rušivě na mě působily i kostýmy, kvadrilión postav s naprosto nečitelnou motivací (není dobrý nápad snažit se zfilmovat knihu zfilmovat odstavec po odstavci) ...hm. Zvláštní, když vás špatný film povzbudí v záměru přečíst si knižní předlohu... ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

S pribehy ze Zemeplochy jsem dobre obeznamen a tyto dve prvni knihy patri mezi me nejoblibenejsi pribehy. Je mi jasne, ze Pratchettuv styl nelze prenest na filmove platno, obzvlaste kdyz se jedna o televizni film neumoznujici popustit dostatecne uzdu fantazii. To je hlavni problem. Je to takove usedle, bez vetsi predstavovisti a hravosti. Nedokazu si predstavit, ze by to nectenare knih zaujalo. ()

Pavelos 

všechny recenze uživatele

Kdo nepřečetl alepoň jednu knihu od Terryho Pratchetta, tak ho film asi moc nezaujme.. Hned od začátku je divák vržen do úplně jiného světa který si vymyslel Terry a nazval ho Zeměplocha. Bohužel se fantasy-svět nedá popsat tak podrobně jako v knize.. Jelikož jsem přečetl dost příběhů o Zeměploše tak musím uznat, na to že je to pouze televizní film, který asi měl bůhví jak hodně omezený rozpočet, tak je to pěkná podívaná. Nejlepší postava je jednoznačně "Smrť", je to tragikomický průvodce filmem, který srší jedním vtípkem za druhým.. ()

JK-Stinger 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádková fantasy, která však má několik zásadních vad. Možná je to tím, že neznám předlohu, ale celý snímek mi přijde šíleně chaotický a celkem snadno jsem se v něm ztrácel. Ta tříhodinová délka je úmorná a neobsahuje takový dostatek zábavy, jaký by si zasloužila. Nicméně jde o vcelku povedený příběh, můj první poznatek ze Zeměplochy a tak dám rozhodně šanci dalším zfilmovaným dílům a možná někdy i opakovanému shlédnutí Barvy kouzel. Škoda nevyužitého Ironse a Smrtě, ústřední dvojice však hraje na jedničku a chodící kufr mě rozesmál pokaždé. ()

Linaroth 

všechny recenze uživatele

Filmařům rozhodně nemůžu obrat dvojí: odvahu a schopnost i s minimálním rozpočtem natočit koukatelné epické fantasy. Paradoxně tady nejvíc občas drhne to, co by problém ani v televizi dělat nemělo: herecké výkony (Sean Astin a spousta menších rolí), přešlapující scénář a nedotažený casting (plusové body za Davida Bradleyho jako Cohena). ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Na svojí dobu asi fajn zpracování. Některé postavy skvělé, jiné pro mě pochybné (Dvoukvítek mě moc neoslovil). Ale celkově spíše palec nahoru, ačkoliv nevím, jak může film vypadat pro toho, kdo knihu nečetl :) ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Tady jsem hodně na pomezí. Nemůžu se vyhnout srovnání s Hogfatherem, který ale drží atmosféru Zeměplochy mnohem lépe než Barva kouzel. Ta mi přišla jako laciný televizní fantasy. Knížka je zadaptovaná tak nešťastně, že děj vypadá jako sled na sebe nenavazujicíh událostí, kde jsou navíc vypušťeny nebo drasticky znásilněny geniální momenty příběhu. Korunu navíc nasazuje Mrakoplaš, který mi brutálně nesedl a sral mne až do konce. Ostatní herci jsou ale vybráni výborně, stejně jako u Hogfathera. Dojem naštěstí zlepšuje Lehké Fantastično, které dává alespoň nějaký tvar celému příběhu a hlavně si dokáže vytvořit atmosféru. Jako fanoušek dila Terryho Pratchetta ale přimhouřím obě oči a ocením snahu převést tak nelehký materiál na plátno...hodně odřených 70% ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Prostě další luxusní zpracování Zeměplochy. Asi takhle jsem si to vždy představoval, když jsem Pratchetta četl. V tomto filmu exeluje Tim Curry. Ten je skutečně předurčen k rolím slizkých padouchů. Role nevděčné, ale nezapomenutelné. A má nejoblíbenější postava SMRŤ....ty jeho vstupy, s vtipným komentářem o blížícím se skonu, řečeným neuveřitelně vážným, až kamenným obličejem, mě vždy dostanou. A knihovník je taky super - Ooook :-) ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

V porovnání s knihou tak slabé, že snímek vzbuzuje spíš trapnost a útrpnost než úsměv - s ním jsem se za celou dobu nepotkal, zatímco kniha je v žánru vtipné fantasy slavnou. ()

Reklama

Reklama