Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další televizní film stanice SkyOne podle knihy Terryho Pratchetta. Tentokrát vás Jean Vadim zve na cestu po Zeměploše ve velkolepém stylu, který nezná mezí. O hodně výpravnější a efektnější než Hogfather působí Colour of Magic od první chvíle. Bystří uvidí i pár "hrozně podobných záběrů" jako byly třeba v LOTRovi. Výprava je fantastická stejně jako hudební doprovod. Obojí dělá velkou službu televizní produkce anglického studia, které je tak o dvě třídy výše než vše ostatní, co televize natáčí. Bohužel je tu i pár zhoršení oproti minule. Máme tu jiný, epický příběh, díky kterému procestujeme velkou částí Zeměplochy a i kousek mimo ni. K tomu se váží nové postavy, které pro mě osobně nejsou lepší než v minulém filmu. Taková SMRTKA si užije pouze pár kratších momentů a i přes dabing Christophera Leeho působí nevyužitě. Oproti tomu hlavní dvojici, kouzelníka Dvoukvítka a první Zeměplošného turisty, si užijete více než dost. Pro někoho to bude plus pro někoho mínus, protože kápnout do sympatií není vždy jednoduché a některé i vedlejší postavy jsou tak na hraně zajímavosti a "tohle jste mohli vynechat". K tomu nejdůležitějšímu a to je humor. Ten je opět trochu problematický, někomu sedne druhým ne, ale nenasmál jsem se jako v případě Hogfathera i přes větší délku. Oproti tomu některé vtipy jsou prostě ultimátní. Od vědců, kteří se snaží přijít na nejdůležitější otázku vesmíru, želvy a tak vůbec až po přestřelku ve stylu bullet-time. Přesto je to na televizní tvorbu neuvěřitelná podívaná, kterou si musí opravdový milovníci užít, v co nejlepší kvalitě... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat spoilery Marně hledám odkaz na pokračující film neb to mělo otevřený konec a teď nevím jestli to kolem té hvězdy vyberou! Nicméně jsem byla uklidněna, že je to dvoudílný snímek, takže se má tepová frekvence brzy dostala do normálu. Co k tomu říct ... jsem nadšená! Fantastické dobrodružství, které mě snad konečně rozhoupe k zakoupení prvního dílu Zeměplochy a pak dalšího a dalšího a dalšího. Bavila jsem se od začátku. Seana jsem v roli turisty z planety Vimperk skoro nepoznala, nějak odposledně povyrostl, né? Jeho hláška při příchodu do hostince mě rozsekala "Chci vidět všechno! Chci vidět trh s otroky, kurví díru a pravou hospodskou rvačku!" Ovšem čaroděj Mrakoplach, jenž nebyl schopen od založení Nebeské univerzity dokončit první stupeň, byl krásně ztřeštěný a spolu s hruškovou truhlou tvořili zajímavou dvojici. Jeho výkřik při zásahu šípem "AU, kurnik!" mě dostal doslova pod stůl. Vtipnou kulturní vložku tady tvořil i drsný smrťák se smyslem pro houmra. Ovšem dračí doupě nemělo chybu a pokud chcete nějakého draka spatřit na vlastní oči, musíte na něj věřit! jinak ... bohužel. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Po první části: Mezi zatím zfilmovanými knihami z této série je tento film v pořadí druhý, já jej vidím jako třetí (první Pošta, druhá Prasátka). A je to bohužel čím dál stejnější. Docela milé, přívětivé a hravé, ale zoufale utahané. Já prostě cítím, jak mi při sledování rostou vousy. Proč proboha i ta snad nejtenčí zeměplošská kniha musí mít ve filmové podobě dvě části a dohromady přes tři hodiny? Zatím váhám mezi dvojkou a trojkou.             Po druhé části: Letmé nahlédnutí do knihovny mi odhalilo, že ve skutečnosti každý z dílů filmu představuje jednu knihu — kromě Barvy kouzel tu tak máme ještě Lehké fantastično. Proč to na DVD není uvedeno, je mi záhadou. Každopádně tím padá jedna z mých výtek. Druhý díl dokonce oproti prvnímu skýtá docela slušnou zábavu, roztahanost přestala být tak patrná a váhal jsem nad čtvrtou hvezdičkou. V kombinaci s první částí to znamená, že dvojka by byla moc přísná, čtyřka zase příliš velkorysá. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Terryho mám rád a až do "Posledního Kontinentu" (během jehož konzumace se mi Zeměplocha zprotivila a definitivně mě přestava bavit) jsem přečet (nebo "prečet"?) všechny jeho knížky. Proto rád a s povděkem přijmu jakoukoli adaptaci humorné fantasy - zvlášť pokud se jedná o zdařilou knížku, jakou "Barva Kouzel" bezesporu je. Jenže tahle adaptace je možná hezky televizně natočená a celkem zajímavě zpracovaná... Ovšem dle mého skromného názoru naprosto nevystihuje atmosféru zeměplošských knížek. Tu pestrost, rozmanitost, šílený přehánění a neskutečnou nadsázku. Proboha! Kde je v tomhle filmu nějakej povedenej vtip, ptám se? Jeden... Jedinej... Prosím... ()

predators 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrná dobrodružná pohádka o Zeměploše, putování čaroděje Mrakoplaše a truristy Dvoukvítka a o příbězích, které spolu prožívají. Trochu mi to připomínalo Pána prstenů, ale v tomto případě je znát, že všechny finanční prostředky naházeli do chodícího zavazadla (a to doslovně) :-) Navíc jsou všechny postavy dost ukecané a i díky tomu je celé to putování časově náročné. Některé drobnosti, jako například již zmíněná chodící truhla nebo kreslící fotograf, byly příjemným oživením. Knihy jsem nečetl, ale jistý magický náboj The CoM jistě má... 65% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o zfilmování dvou knih, které na sebe navazují. „Barva kouzel“ je předlohou první části filmu a „Lehké fantastično“ té druhé. (artuš)
  • Herec Richard da Costa (Zavazadlo) hraje též Knihovníka. Pro tuto roli samozřejmě studoval v ZOO pohyby skutečných orangutanů. Mimochodem v tomto snímku není nikdy vidět v lidské podobě. (Bakllazaan)
  • Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama