Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Když pominu blbinu, že podle tvůrce musí bejt fotbalovej chuligán zásadně nácek, je to hodně silný kafe. Tenhle film je mix Fotbalový fabriky a Kultu hákovýho kříže po srbsku. Nechybí násilí, nacionalistický myšlení, drama a v neposlední řadě i ta erotika. Aneb jak se z hodnýho a matematicky nadanýho kluka stane lídr místních hooligans a vrah, kterýho má pod palcem místní polcie. Neni to asi film pro každýho, ale stojí za to. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Nož, lžica, Srebrenica!" Svým způsobem je to nazi-skinheadská klasika. Uťáplej kluk se nadchne pro siláckou skin kulturu a postupně v ní nachází své místo, aby byl nakonec papežtější než sám papež. Tuhle šablonu známe především z amerických filmů podobného ražení. Jenže ten Balkán je jinej a kdo měl někdy možnost setkat se s fanoušky CZ Bělehrad nebo i záhřebského Dinama, dá mi za pravdu. Jsou nacionalističtější, brutálnější a bez zábran. A to se nakonec ukazuje i tady. Film je navíc ještě vyšperkován kriminální zápletkou a politickým rozměrem, přičemž ani jeden z aspektů rozhodně nepůsobí rušivě. Další hodnotný zářez na pažbu hooligans filmů. 80% ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Poloamaterský počin má snahu naznačit problémy Srbska. Ty jsou mimořádně složité, což způsobuje schizofrenii politiků a plundruje poválečnou generaci. Dochází tam k občasným zjednodušením, přičemž se odbočí od hlavní linie a začne se řešit něco jiného. Na konci se to splácne dohromady...kupodivu to není vůbec zlé. 60%. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film číslo 2 - Srbsko. Uvědomil jsem si, až v průběhu sledování Šišanje, že volba mých dvou filmů v rámci Tour může působit téměř politicky. USA a Srbsko, to by měla následovat Bosna, Izrael a Palestina. Ale volbu jsem učinil nevědomky. Srbské filmy jsou drsné, syrové, o to více autentičtější. Žádný jiný evropský stát asi nebyl v devadesátých letech více poznamenaný mezinárodní politikou, válečným konfliktem a bombardováním, z něhož se dodnes nevzpamatoval. Nic jiného než drsnost a syrovost asi nelze ani očekávat. Šišanje jsou slabší scénáristicky, kdyby zapracoval nějaký zkušený dramaturg, příběh by měl silnější efekt na diváka. Herecké výkony, kamera a třih solidní, celkově je to na tři a půl hvězdičky, jsem mírně rozpolcený, ale zvedám směrem nahoru. Pokud budu na vážkách u Chorvatska, tak zvednu taky, abych se nedopustil balkánské nekorektnosti. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když vidíte, jak skupinka vymaštěných hololebkounů umravňuje cikánskou mafii, co řeže nepřizpůsobivým čutálistům končetiny, je docela obtížné, udržet ruku od holícího strojku. Navíc pokud spolužáku Landovi zmáknete sem tam nějakou tu písemku, náramně si vás oblíbí, seznámí vás s kamarády a jejich "ideály" a začne z vás formovat srbského Hitlera. Nezaujatý, středo pravicový divák pak musí řešit dilema, má li začít chodit na solárko nebo si pořídit elektrikářské tetování, aby se měl s kým ztotožnit. Je smutné vidět, že na čerta platí pouze ďábel a mlčící, připosraná většina se asi nikdy nebude schopna sjednotit a deratizovat to svinstvo v celém spektru. A proč taky! Můžeme přece v pohodlí svých maloměstských obýváků buď hřímat nad tím hnusným rasizmem, zkurvenými skinheady, co neznají meze a pohoršovat se nad fritováním Natálek nebo se vztekat nad tím, že nás Natálčin tatínek zbavil přes noc přebytečných barevných kovů např. zahradního nábytku, plynových trubek a přívodních kabelů pod napětím, jako bonus nám sežral psa a trochu nás ojel nožem, protože jsme se bránili neadekvátním výrazivem. Pohoda! Ještěže alespoň můžeme sem tam na fotbal a dát si tam pořádně do držky!! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vôbec prvý srbský film prevedený do 3D. (Fejpof)
  • Vo filme sú všetky príbehy skutočné a hrajú tam takmer všetci (ne)herci zo skutočného prostredia hooligans a skinheads. (God Thor)

Reklama

Reklama