Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

kitano 

všechny recenze uživatele

Omnoho domyselnejsi a prepracovanejsi western nez sa prvy pohlad zda. Ak by clovek prave dopozeral Dobry, zly a skaredy a videl by pri zaverecnych titulkoch odchadzajuceho Clinta Eastwooda a potom by si hned pustil Tuláka z vysokých plání, mohol by si kludne mysliet, ze je to dalsie nadviazanie na dolarovu trilogiu. Clint Eastwood, pomaly vynarajuci sa z obzoru, prichadzajuci do dedinky a mlkvym pohladom obrezerajuci si tamojsich obyvatelov...proste Eastwoodova pocta majstrovi Leoneovi. A tak to aj dost dlho stale vyzera. Nenechajte sa vsak oklamat. Budte pozorny, trpezlivy a film sa vam v zavere velmi stedro obdari. Temna, prizracna, dokladne vystavana atmosfera a pomsta ktora siaha az za hranice smrti. (8.6/10) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční Eastwoodův western. Ze začátku vás to ani nenapadne, ale časem vás trkne, že na tomto pistolníkovi není něco v pořádku. Každému to asi dojde někdy jindy. Clint přijíždí jako záhadný pistolník do malého městečka, kde začne dělat pořádky a velké změny. Má jim totiž pomoct ochránit město před bandity, které pustili z vězení. Ten si město rychle podmaní a každý skáče, jak on píská. bandité se blíží a atmosféra houstne. Podaří se jim útok odvrátit a kdo je vlastně on záhadný pistolník? Jinak to byla Clintova první režie westernu. "Nejsem pistolník." ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle western se Eastwoodovi skutečně povedl. Šťastnou ruku měl zřejmě již při výběru scénáře, který v sobě má vše co očekáváte od klasického westernu, plus něco navíc. Jakmile přijede bezejmený jezdec do městečka sype se z filmu jedna drsňácká hláška za druhou a když se zrovna nemluví, stačí aby byl na scéně Clint a nuda nehrozí. Několik scén či dialogů má všechny parametry aby se film stal kultem. Co je ale důležité Eastwood vládne jistou režisérskou rukou. To se projevuje tím, že film je po všech stránkách dobře zvládnutý a svižný, nenudí a naopak skvěle graduje. No a závěr, ten považuji za ono zmíněné „něco navíc“. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Na to, že to byl teprve druhý režisérský počin Eastwooda, tak jsem byl velice spokojen. Eastwood, jakožto ústřední postava filmu, která se chová jako záporák, ale vlastně má roli klaďase. Takže to je takhle pěkně mixnuté a celý snímek se odehrává skoro jen v jednom městečku, kde se pořád střílí, chlastá, kouří, smilní a zabijí. Za tohle všechno si myslím, že to je na ty 4*, ještě k tomu, když to je jeho druhý film. 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se říct, že Clint je tady bůh pomsty, ale on na to jde spíše zespoda. Bez skrupulí zabije každého, kdo se mu znelíbí, vše co je pod padesát, má vagínu a neleží na místním krchově, bez milosti ojede, obratně manipuluje s nekurážnými občany a dokonce ze svého minizapalovače, co působí jak sepraný Paolo Villaggio, udělá šerifa. Tajemný cizinec, co rozsévá smrt, semeno, nejistotu i strach živený pocitem viny jen za účelem patřičné okázalé finální vendety.. Mysteriózně-alegorický nádech ve spojení s revizionistickým směrem z toho dělá neobvyklou žánrovou laskominu, na které jde poznat, co všechno pan autor absorboval od dvojice Sergio Leone a Don Siegel. Ke kritickému psaní z pera westernové ikony Waynea, že: „tohle není to, o čem Západ byl, že tohle nejsou Američané, kteří se usadili v této zemi..“, mám jen jedno. Stoč si ho do ruličky, Johne a narvi do prdele! Hned za žlutým šátečkem.. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Scéna, kdy Clint Eastwood (Cizinec) svým doutníkem zapaluje dynamit, je poctou jeho spaghetti westernům od režiséra Sergia Leoneho, kde svým doutníkem nebo cigaretou zapaluje dynamit a děla. Další poctou dolarové trilogii je, když střílí lidem klobouky z hlavy. (Marek06)
  • Universal Pictures chtělo, aby se film natáčel ve studiu. Místo toho nechal Clint Eastwood (Cizinec) postavit celé město v poušti poblíž jezera Mono v kalifornských Sierras. Mnoho budov bylo kompletních a trojrozměrných, takže interiéry bylo možné natáčet přímo na místě. (Marek06)
  • Filmové městečko Lago, ve kterém se film odehrává, postavili tvůrci na břehu jezera Mono. To je ve skutečnosti jakýmsi mrtvým mořem, jehož voda byla odvedena, aby napájela pitnou vodou neukojitelné Los Angeles. Na stavbě městečka pracovala 46členná posádka techniků a deseti dělníků deset hodin denně po dobu osmnácti dnů na stavbě čtrnácti domů a dvoupatrového hotelu. (ClintEastwood)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama