Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

honajz 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův pokus navázat po letech na tehdy nosného Tuláka z širých plání, včetně oné mysteriozní linky, jenže na dvě hodiny je ten příběh o fajn skvělých zlatokopech a zlém fuj fuj movitém zlatokopovi, kterému se vedlo daleko víc, takový povrchní a plytký. Navíc mne překvapuje, že se zde setkáme s pedofilními prvky, a to docela jasně, byť dcera během děje dospěje do věku 15 let. Ta scéna u hrobečku psa je fakt jak z jiného filmu. Navíc (nejenom) dcera se chová jako debil. Jen tak si, kdoví proč, zajede na koni ke kutištím a záborům konkurenční party plné chlapů, a pak se děsně diví, že jen tak tak unikla hromadnému znásilnění. Nebo je fakt na palici scéna, kdy chlap najde větší kus zlata, a nenapadne ho nic jiného, než sebrat dva syny a jít se pochlubit do města soupeři. Co jako čekal? Nějaké uznání, nebo co? Jinak ale atmosféru to má, kameraman si s horským pozadím vyhrál, jak jen to šlo, ale prostě je to chabé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Clint si chtel zavzpominat na zanr, kterym zacinal a stvoril vicemene nicim neurazejici, ale ani nijak oslnujici film. Mame tu westernove naprosto klasickej pribeh s predvidatelnym dejem. Navic s na western hodne pomalu plynoucim dejem a hodne malo prestrelkama. No a pak tu samozrejme mame Clintovo klasickou postavu bezejmennyho drsnaka s pekne presnou muskou. Ze zacatku se to tak sice nezdalo, kdyz vyskocil na scenu jako akcni kazatel, ale za chvily uz sklouznul do svy typicky postavy. U ktery je desna skoda, ze na zaver tak trochu vysumi do ztracena, celkove ten zaver neni buhvijak dobre vygradovanej. Nicmene i kdyz je film fakt pomalej, Clint je proste frajer, takze pred kamerou to charismaticky tahne a za kamerou to pekne natocil, takze ty dve hodinky docela slusne utecou, aniz by film zacal nudit. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood a western - to proste ide k sebe. V tomto prípade takmer všetko ťahá Eastwood. Ale sčasti mu pomáha aj príjemná music a ponurejšia atmosféra, ktorú pri westernoch uprednostňujem. Zápletka je jednoduchá a príbeh jasne predvídateľný. Ale napriek hluchším miestam vie zaujať po celú dlžku stopáže filmu. Hodnotenie: 70% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný western se skvělým Clintem Eastwoodem. Jen dvě věci byly špatně. 1) Plést do příběhu čtrnáctiletou holku (Sydney Penny byla už ve svých reálných čtrnácti dost pěkná holka) nabízející svou poctivost prošedivělému pastorovi- že by lehká pedofílie pana režiséra? To byla zbytečná obscénost nemající opodstatnění.___2) Příliš snadné vyřešení sporu na konci připomínalo spíš cvičnou střelnici v Hrdlořezích než tak dlouho očekávaný souboj proti beznadějné přesile zabijáků.____ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Záhadný reverend prichádza do malého mestečka a za sebou necháva strach ako nikto, kto to vôbec je? Mnoho otázok sa naskytá ale hlavne že zlatokopom pomôže ubrániť zabranú pôdu a tým pádom je všetko v poriadku. Ani vychýrený šerif nenachádza recept a musí sa porúčať .... Clint Eastwood a western je jedna neodlúčiteľná vec a opäť dokazuje, že mu to aj v pokročilom veku v sedle sekne a dokáže sa cez všetko prestrieľať. ║Rozpočet$6,9milionovTržby USA $41,410,568Tržby Celosvetovo $41,410,568 ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Když Eastwood prohlásil, že se chystá natočit další western, dostalo se mu všeobecného výsměchu, že tento žánr je už mrtvý. Eastwood si ale stál za svým a měl být důkazem, že tento typ filmu může přilákat diváky do kin. Kromě toho chtěl přehodit výhybku na jinou kolej a vytvořit žánr, který pojí prvky elegie a komedie, ale především se vysmívá mýtu divokého západu. (ClintEastwood)
  • Hull Barret (Michael Moriarty) ve scéně na začátku filmu, kdy opouští město po bitce před koloniálem, si kloboukem špatně zakrývá levou ruku, kterou má v sádře. Ve scénách před a po už sádru nemá. (chyska)
  • Reálie z doby zlaté horečky v Kalifornii byly pro potřeby filmu rekonstruovány v Sun Valley ve státu Idaho, konkrétně se natáčelo v oblasti Sawhtoot. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama