Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knížky jsem měl hroznou chuť se podívat na nějaké filmařské zhmotnění tohoto neuvěřitelně dystopického světa, ze kterého smrdí jen deprese, smutek a smrt. Moje chyba byla, že jsem skočil hned po prvním zfilmování, které jsem viděl. Tenhle dvoudílnej sračkomet je totiž špatnej snad skoro ve všem, co by ho mělo zviditelňovat. Příběh si z knihy ukradl opravdu jenom tu podstatnou kostru. Když v první scéně spadlo letadlo s pasažéry, ze kterých jeden viděl, ihned mi bylo jasné, že tady to úplně podle knihy nepojede. Stejně i herci byly na dvojitej párfacek. Nemluvě o zpracování, které po vzoru všeho ostatního bylo naprosto standardně béčkový až céčkový. Jediný plus tohoto dvoudílného filmu je to, že Angláni digitálně úplně nezprasili trifidy. Přiznám se, že po tom všem bych trifidy čekal třeba ve formě velkého kaktusu pokrytého alobalem. Nestalo se a nakonec jsem tuhle hrůzu kupodivu do konce i dokoukal. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, že bych v knize tak vehementně fandila Torrencovi. Nevim, jestli to bylo proto, že Eddie prostě umí, nebo proto, že všichni ostatní prostě neumí. V čele s postiženým scénáristou, slepým režisérem a nesnesitelně přehnanou blondýnou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

A tak skončily dny lidstva a začal DEN TRIFFIDŮ..... Nejlepší bude, když k seriálu přistoupíte tak, jako by neexistovala románová předloha. Vyplatí se to, stejně jako u Kmenu Andromeda. Dále je třeba si uvědomit, že se jedná o film pro televizi, čemuž odpovídá triková stránka – tedy investice. Příběh není špatnej, něco je zbytečně uměle natahovaný, ale přidávám se na stranu pozitivních ohlasů, které toto zpracování, jenž jde svoji vlastní cestou, chválí. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** Víte že? Pod scénářem je podepsán Patrick Harbinson, mmj. tvůrce …... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo hodně mizerné zpracování hodně dobré knihy. Škoda, atmosféra ušla a trifidi nebyli vůbec špatní. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemrvte mi prosím adaptace oblíbených knížek a nedělejte z nich hloupá akčně-hororová béčka. Děkuji. P.S. Vřele doporučuji seriál BBC z roku 81, který i s minimem prostředků navodil atmosféru předlohy skvěle. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Poznám knihu, videla som aj seriál z roku 1981 a celkom sa mi páči aj toto nové spracovanie. Je moderné nielen zasadením do súčasnosti, ale aj odchýlkami od pôvodnej predlohy, ktoré doslova slúžia terajším trendom v komerčnej kinematografii. Áno, mohlo by sa zdať, že ruinuje originál a snaží sa podobať na hollywoodske akčnáky skôr ako na vynikajúci starý scifáč. To však neznamená, že ho treba hneď zatratiť. Pokiaľ hoci aj takýto "remake" pritiahne niektorých ľudí k tomu, aby si prečítali knihu a zistili, čo všetko je v nej iné, má to opodstatnenie :-) Adaptácie kníh sú často také voľné, že majú s pôvodnými dielami spoločný iba základ. To nám však nebráni vnímať každé dielo samostatne a tak ho aj posudzovať. Dávam 4* s prihliadnutím na televízne spracovanie i slušné herecké výkony. Zvlášť Eddie Izzard ako záporák je veľmi presvedčivý. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ John Wyndham vydal v roku 1951 svoj najslávnejší román "Deň trifidov". Toto literárne dielo sa dočkalo viacerých filmových spracovaní. Ja som mal možnosť zhliadnúť adaptáciu z 2009 v podobe dvojdielneho televízneho seriálu, ktorú zrežíroval Nick Copus. Je to post apokalyptická sci-fi o nebezpečných mäsožravých rastlinách, ktoré začali napadať a požierať zdecimované ľudstvo. Námet ma veľmi zaujal, ale filmové spracovanie sa mi zdalo dosť nekvalitné. Román som žiaľ ešte nečítal, takže neviem do akej miery sa film drží knižnej predlohy. Avšak mám silný pocit, že sa to dalo natočiť omnoho lepšie. ** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Oslepující efekt se nedostavil. První minuty navnadí… hořící nebe, pád dopravního letadla. Herci postrádají patřičnou dávku emocí a jako postapo- je atmosféra, až příliš uniformní. Trifidi jsou neodmyslitelnou kulisou… ladné pohyby- smrtící dotyk… květina, která na hnojišti nevyroste, nicméně ta přemíra digitální dokonalosti tolik nezaujme. Klasika převedená do televizní podoby, tak Wyndhama nikdy nedosáhne; a jen mě to utvrzuje v tom, že raději sáhnu po knize. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Malá anketní otázka: Vysílá to TV NOVA v prajmtajmu - myslíte, že to může být kvalitní adaptace kultovního sci-fi románu? Potřebujete-li ke správné odpovědi nápovědu ve formě možností A), B), C), pak s vámi nejspíš něco není v pořádku, ale budiž: A) Ne. B) Ani náhodou. C) Leda hovno. Správnou odpověď se dozvíte v závěru komentáře. První část filmu se ještě v mlžných obrysech drží předlohy - hlavní hrdina je vědec, zkoumající agresivní mobilní rododendrony s mrštným oslepujícím pestíkem a chlípně tvarovanou bliznou. Přísámbohu, u nás v prdelovických lesích tato flóra existuje - loni mě nějaký trifid tak lísknul větví přes hubu, že mám dodnes jizvu... (kontrola v zrcadle) hm, tak ne - povislá pleť, beďary a vrásky jizvu zamaskovaly, bohudík, fakt mě hyzdila! Přírodní světelná show na obloze způsobila, že se lidstvo stalo poněkud omezeným v rozhledu; potížím unikli jen ti, co si divadlo na nebi nechali z různých důvodů uniknout. V tomto ohledu mě překvapilo, jak málo mužů koukalo, zato čučely skoro všechny děti a kojenci zírali úplně všichni! Někdo se snaží pomáhat, někdo vycítí svou příležitost chopit se moci a stát se arcipadouchem. Situaci komplikují lidožravé keře, které opustily farmy a vyrazily za potravou do velkých měst. Scénárista vše zabalil do otravně akčně-romantické vaty, polepil ekoagitkou, přilípnul i nějaké to náboženské blouznění, ozvláštnil spoustou zajímavého chování a nepravděpodobných náhod. V druhé části už jsem vskutku zmírala trapností i smíchy. Asi nejvíce se mi líbilo, jak "přirozeně" se reportérka, stíhačka hlavního hrdiny, dostala přesně tam, kam potřebovala. Nadšeně jsem chrochtala při jejím útěku lesem, ono je tak úžasně logické prchat před autem po silnici a ještě si svítit baterkou, aby řidič svou kořist dobře viděl - bezpečnost především! Už té paní chyběla akorát reflexní vesta a na prdeli cykloblikačka. Nebudu to protahovat, jistě netrpělivě čekáte na výsledek ankety. P) je správně! P jako Ptákovina, Pitomina, Pytlovina, Pee-čovina! Ani Brandon tomu nepomohl, možná proto, že mu chyběla Brenda, Dylan a další dyliny z Beverly Hills - a hodili by se sem náramně! Pokud John Wyndham nebyl zpopelněn, pak jistě urputně pracuje na opuštění své hrobky, aby mohl tvůrce této frašky umlátit vlastní lebkou. 36% ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že tohle byl vítěz ceny "Jak co nejvíc zmršit knižní adaptaci" pro rok 2009, tolik špatných věcí na jedné hromadě by si snad nějakou cenu i zasloužilo. Ubohý Wyndham musel v hrobě svým rotováním vytvořit energii zvící menšího jaderného reaktoru. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tahle hodně vzdálená adaptace skvělé knihy už postrádá celou pointu a spoléhá se jen na akci. Atmosféra postapokalyptické Velké Británie tu jaksi není a taková ta pachuť televizního katastrofického filmu (který většinou stojí za starou belu) zde převládá. Mezi světlé momenty filmu patří vydařené útoky přijatelně vypadajících trifidů, mezi ty horší zas patří konec a la ,,obelstíme je tímhle nesmyslným trikem." Lepší zpracování románu, než bylo to v roce 1981, už asi nevznikne. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tak jsem je konečně viděla - hýbající se, se žahadlem v akci, s drnčícími kořeny - jejich mluvou. Koho - inu Trifidy. Sice jsem si je vysnila trochu jinak, nicméně zásadní ergonomické znaky byly zachovány, některé nadsazeny pro větší -asi horrorový- efekt. Dávám přednost předloze, tento film mě svoji televizní průměrností s nadbytečnou akcí zásadním způsobem nepřekvapil, očekávala jsem, že lepší to nebude. Nevadilo mě ani zasazení do současnosti, rozladil mě spíš překopaný závěr. Pokud mám reagovat na zdejší výkřiky po skvělé předloze a příšerné adaptaci -asi tak: Wyndhamova knížka je klasika post-apokalyptické sci-fi, žánru, jehož hnacím motorem byla studená válka, díky tomu dostalo dílko neodolatelně stísněný punc. Podotýkám, že jak Midwichské kukačky, Kukly i Kraken se probouzí skvěle doplňují žánrový a obsahově zářný kvartet tohoto autora. Pokud bychom chtěli polemizovat o literáních kvalitách Wyndamových knížek - průměrný jazyk a větné konstrukce versus skvělý příběh. Vždy to bylo o příběhu a atmosféře, nikoliv o vyšší literatuře jako takové, také o myšlenkách - většinou zamyšleních, které se týkají sociálního uspořádání společnosti (zní to divně, ale je to tak). Takže asi tak - průměrný literární jazyk, skvělý děj a zajímavé myšlenky - to všechno padlo do osidel průměrné televizní adaptace, to však nědělá z knihy perlu světové literatury :) 40% ()

Šakal

všechny recenze uživatele

Takhle zprznit kultovní předlohu, by mělo být (snad i) trestné. John Wyndham se jistě obrací v hrobě a (snad i) spřádá plány na vendetu. Možná bych (samozřejmě s tvým svolením Johne) měl tip. Slyšel jsem, že do Botanické zahrady v (pražské) Tróji, právě přivezli novou „Adélu“. ANO, hádáte zcela správně, ještě (dnes) nevečeřela a žádný strach (tvůrci), Fata Morgana (skleník) je dostatečně prostorný, na každého se dostane resp. přijde řada. P.S. Termíny (časy) krmení si návštěvníci můžou vyzvednout na recepci u pí Pestíkové rozené Bliznová. P.P.S na druhý díl resp. již druhou polovinu prvního dílu jsem (přiznávám bez mučení) sílu, odvahu a zejména chuť nenašel. Hlavně, právě začínalo Amsterdamské finále Evropské ligy Chelsea-Benfica. To je však již jiný příběh. Pokud by byl zájem, (i ten) ochotně a rád převyprávím..... ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem filmové ztvárnění skvělého Wydhemova románu. Ale shoda s knihou jaksi neexistuje. Zůstal jen nápad s Trifidy a ústřední dvojice, zbytek je volné pokračování Dne trifidů, které po dějové stránce není nijak zázračné. Navíc nejde ani tak o trifidy jako o malicherné lidské spory. Ztráta času. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět věrnou adaptaci jednoho z mých nejoblíbenějších sci-fi románů? Ani ne. Nic nového by totiž nenabídla, jen by nabourala mou představu. Britská televizní minisérie naštěstí není adaptací, spíše volnou modernizací, která do 21. století přivádí nejen kulisy v nichž se odehrává, ale také samotný příběh, vystavěný znovu podle současných trendů a vypravěčských postupů. Postavy stejně jako příběh jsou akčnější, atmosféra apokalypsy je ponurá a temná, filmové zpracování využívá slušných digitálních triků, barevných filtrů i dalších současných filmařských nezbytností, i když, na druhou stran, také řady současných klišé. Navíc příběh, který se po úvodu, poměrně věrném předloze a na televizní poměry docela působivém, začíná postupně od originálu odklánět až ke zcela novému příběhu, nabízí možnost podívat se vše z trochu jiného úhlu, když se soustředí na boj Masena s moci chtivým psychopatem Torrencem a na různé komunity přeživších a mechaniky jejich fungování. Přes skepsi, s níž jsem k novému Dni trifidů přistupoval, jsem byl nakonec spokojen, těch několik lapsů a nedostatků jsem v pohodě zkousl a ten zbytek si užil. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, keď sa Dougray Scott občas upíše britským televíznym filmom (DIPLOMAT). Lenže sfilmovanie SF klasiky dopadlo rozporuplne. Ako dvojfilm to nefunguje. Buď to mali preškrtať na klasický film, alebo rozpracovať vedľajšími zápletkami na klasický seriál. Začína to zaujímavo, ale postupne je to trochu až otravné, k záveru to opäť naberie na obrátkach, ale tvorcovia dosť málo vysvetlia a finále vyznieva vlastne wtf (jed trifidov). Tému hromadnej slepoty lepšie spracovala BIELA TMA (Slepota), tému invázie napríklad INVÁZIA (film z roku 2005 alebo seriál z roku 2007) alebo INVAZE ZLODEJU TEL... Technické spracovanie slušné, ale príliš z toho cítiť románovosť predlohy... ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Adélu jsem ještě přežil, ale co je moc, to je příliš. Tenhle film mně naprosto změnil. V práci jsou naštvaný, že na ně koukám přes svářecí brýle. Kytky jsem věnoval sousedům, do lesa nechodím už dávno a pro jistotu nejím ani špenát. Snad se vše vyřeší příští týden, kdy se stávám námořníkem - ( Trifidi prý neplavou ). Začátek dobrý, pak to trochu rozbředlo - slabší *** ()

Reklama

Reklama