Reklama

Reklama

Hvězdná brána

  • USA Stargate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Já sci-fi nikdy nepřišel na chuť. Což o to, mimozemšťanů je dost i na Matičce Zemi, proč se na ně dívat i ve filmu. Emmerich je přesně ten typ režiséra, který mě odradí od projekce filmu už jen svým jménem. A možná, než natočil Stargate, bedlivě četl knihy bodrého hotelmana Dänikena, toho, co umí tak krásně psát pohádky velkým dětem na dobrou noc, nebo toho, co mu straší ve věži (druhá varianta je správná). Dobře, dejme tomu, kdesi v dalekém vesmíru nasedl na svou plechovou kárku Pan Mimozemšťan, dolétl k nám, chutnala mu zdejší voda, která mu dělala žůžo-labůžo na měchýři, povětří mu dělalo dobře na revma, písku ke stavbě všude dost (jen ten cement), a tak tu zůstal. Jenže bohužel se mu do cesty postavili emeričtí odboráři požadující pro egyptské fachčenka svobodu (jak jinak) a začal odboj. Ale nepochopili, že ten E.T. přišel zachránit velryby, ukončit kácení deštných pralesů, vyladit ekoklima, čímž ale bohužel přispěl k rozšíření viru H.I.A. (hodně invazivní Amíci). A tak to začalo, Egypt, Afghánistán atd. :-) Podobných myšlenek o tajemných branách se vyskytlo už mnoho. A krom Spadera a Russella na téhle variaci nevidím vůbec nic....jen od Á do Ž už dříve nalajnované malé vápno před brankou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrné sci-fi, tak kde se vzala ta zvýšená oblíbenost? Snad pouze hudba se vznáší lehce nad průměrem. Příběh mě docela zklamal. Je to takové to klasické: ,,Najdeme super vědátora, který za 14 dní rozluští 7 obrázků na nějakém šutru, které otevírají hvězdnou bránu a potom hurá poznat novou kulturu a při té příležitosti je i sebe zachráníme před zlým padouchem. Samozřejmě se někomu z výpravy na nové planetce zalíbí, tak proč tam nezůstat." Docela mě zklamalo mimozemské obyvatelstvo. Ve své podstatě to byli pouze klasičtí Egypťané, kteří mluvili jazykem podobnému tamějšímu mrtvému jazyku, takže pro super vědátora nebyl problém si s nima za chvíli plynule vykládat. Přitom s obyvatelstvem i s živočišstvem té planetky si mohli tvůrci tak vyhrát. Centrálním prvkem nemusel být uhlík, ale klidně něco jiného, tíhové zrychlení mohlo být také úplně jiné, tím pádem obyvatelstvo a živočišstvo mohlo nabrat zcela nové tvary a velikosti. To, že si tvůrci zvolili jako lidi Egypťany a vystačili si s jedím univerzální zvířetem přičítám zaostalé technice tehdejší doby. Trošku mě film zklamal. Né zase moc, protože jsem od něj vlastně nic zázračného ani nečekal. Takže 2* budou tak akorát... ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Pořád to tam je. Ten základní náčrt má prostě sílu a dává scénáristům možnost udělat téměř cokoliv, zasadit to do jakéhokoliv prostředí a vymyslet si vlastní mytologii od začátku do konce. Nicméně samotné provedení funguje tak na půl. Blockbuster, kde je potřeba trochu vypnout mozek a doufat, že seriál ty slušné náčrty zvýrazní lépe. Což se zřejmě zdařilo. Film? Originální a slibný námět, víc zřejmě Emmerich nesvede. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Tento film som už ako 10 ročná videla minimálne 10 krát. Už v takom veku som bola paf s Jamesa Spadera, je to síce asi jediný film, kde nehrá divnú rolu. Daniel Jackson, bol moja vysnívaná postava, všetky tie záhady okolo hviezdnej brány. Ach jaj, ako rada by som sa vrátila aspoň na dve hodiny do tej doby aby som si pozrela tento film. 100% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka môjho detstva a videl som ju milión krát. Film Hviezdna brána má pre mňa veľmi kultový nádych. Po ére starých Hviezdnych vojen sa stiahlo Sci-fi trochu do ústrania a na výslnie ho dostala až Hviezdna brána. Efekty sú pravda trochu staršieho rázu, ale to nič nemení na čare a akčnosti filmu. Najúžasnejší je však celý ten nápad s mezigalaktickým cestovaním. Kurt Russell v úlohe plukovníka tiež super. Film toľko nabitý potenciálom, že dal vznik celému seriálovému monštru zvanému Stargate. Seriál sa tomuto skvostnému dielu nemôže zďaleka rovnať a len ho s menším či väčším úspechom vyťažuje. Naozajstný bombónik na poli scifi filmov. Skvelý film s úžasnými hereckými výkonmi Kurta Russella a Jamesa Spadera. Stal sa kultom pre mnohé generácie. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (71)

  • Jaye Davidson (Ra) si nebol schopný zapamätať svoj text v starovekom egyptskom jazyku. Za kamerou preto museli stáť členovia štábu držiaci tabule s jeho textom. (rezanec1003)
  • Jaye Davidson nebyl nadšený z publicity, kterou získal po uvedení thrilleru Hra na pláč (1992) a s přijetím role Ra váhal. Nechtěl ale nabídku jen tak odmítnout, a tak přišel s platovým požadavkem, o kterém si myslel, že bude nepřijatelný – milión dolarů. Částka však byla odsouhlasena a Jaye obsazen. (džanik)
  • Obrovské pouštní zvíře byl většinou ve skutečnosti kůň s umělou hlavou, vybavenou miniaturními motory, ovládajícími jeho mimiku. Existovala jednak verze s mimikou propracovanější, používaná pro detailní záběry (v nich nebyla na živém zvířeti, nýbrž na umělém, které tudíž stálo) a jednak verze pro koně opravdového, pohyblivého, která byla schopna jen několika základních pohybů jako otvírání úst a koulení očima. (NIRO)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama