Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to náhodou letos o Vánocích a bylo to velice směšné. Marián Labuda v roli dospělého sluníčka z Teletubbies, naprosto příšerný triky a úplně nejlepší byly ty papírový hrady na křivejch islandskejch skalách. A děj jsem absolutně nepochopil a určitě to nebylo z toho důvodu, že jsem ho vnímal jen napůl. Jen ta Vica je hezká, to zas jo. Ale ten film je šílená hloupost. ()

Fabrinka 

všechny recenze uživatele

Neskutočná nuda - vlastne teda až príliš skutočná. Česká rozprávka s Evou Kerekes? Noazaj? A chudera ešte aj tak katastrofický dabing dostala.. Nevedela som sa dočkať konca, ktorý bol ale ešte tragickejší než celá "rozprávka". 1* by som priradila krásnemu prostrediu, a druhú len kvôli tomu,lebo si v komparze zahrali moje kamarátky.. čiže nehodnotím objektívne, inak by to bolo maximálne na 1*. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi myšlenka příběhu. Že když se člověk z lásky vydá na pomoc lakomým lidem, je postaven před rozhodnutí obětovat život svůj anebo nejmilovanější osoby. A nůž na krk přitom položí hodná víla, která zprvu sama nabídla pomocnou ruku. A také nerozumím tomu, proč si někdo dá tu práci získat do vedlejších rolí špičky Donutila, Stašovou, či Nárožného, a do úlohy hlavního krasoně obsadí bambulu, co vypadá, že neumí do pěti počítat. Naopak k pochválení budiž příjemná atmosféra ve vesnici, již zmíněná vedlejší herecká esa, hezké vykreslení božstva, a pěkné dosazení do české kotliny. Byť s trochou Islandu nebo co to bylo... ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jediné, čím se tahle pohádka liší od těch typických televizních v poslední době je to, že tam jsou záběry islandské krajiny. Bylo to moc zdlouhavé, v pohodě by se tato pohádka vešla do 60 minut a možná by si tak vysloužila 3*. Ty písničky tam byly strašné. Nechápu, proč tu nejhodnější ze všech tak trápili, aby potrestali pět lidí z celé vesnice... spravedlnost nade vše co? Ten Ondra byl taky pěkný debílek, když si jde tančit s Betty a nechá se od ní líbat, jak kdyby Květuška neexistovala. Co mě naprosto dostalo a fakt jsem se zasmála byl ten "olymp aka sluneční hrad" a jeho "obyvatelé" - Dejdar jako oheň, Labuda jako slunce atd... nemohla jsem.. a nejlepší ze všeho byla scéna, kdy žrali sorbet a koukali se na to, co se odehrávalo ve vesnici jak na plátno v kině:) P. S. Zajímalo by mě, kde vzali tehdy v českých zemích nějakcí kočovníci meloun. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Prapodivná vyprávěnka. Kulisy má správně pohádkové, o to víc zarážející je poněkud neobratné zápolení, které provádí dějová linie sama se sebou, když průběžně popírá a mění, co už mezitím stihla divákovi předhodit. Jakoby měla jen ledabyle načrtnutý výchozí a cílový bod a teprve během natáčení se ve spěchu pokoušela nějak smysluplně vyplnit vakuum, nacházející se mezi nimi. Nadpřirozené bytosti i hrdinové a antihrdinové z lidského světa tak trochu roztržitě těkají z místa na místo a přeskakují z repliky do repliky v rozporu s logikou a vesměs působí jako poněkud tragické postavy mdlého rozumu. Krom toho - pro mě osobně je na pováženou, že příběh se zpronevěřuje základním stavebním kamenům všech pohádek: Dojde sice ke klasickému střetu dobra ze slem, ovšem ve finále si veškeré zlo v podstatě v klídku vegetuje dál, aniž by bylo jakkoli potrestáno či okolnostmi přivedeno k nápravě. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Při pozorném sledování filmu lze vypozorovat, že záběry pohádky pořízené u vodopádů na Islandu jsou shodné s úvodní části filmu Prometheus (2012). (MartinM)
  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)

Reklama

Reklama