Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

mcleod 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument... ale s několika výhradami. Pokud nepočítám ne úplně povedený, často značně přehrávaný dabing České televize, tak asi toto. Za prvé ČT odvysílala alternativní verzi prvního dílu, kde je úplně vyřazenej Jimi Hendrix nebo Beatles a víceméně celý díl se točí okolo Rolling Stones. Ne, že bych je neuznával, ale přece jen Jimi přinesl rocku "trochu" víc. Navíc (mimo jeden díl o americkém alternativním rocku) mi chybí víc amerických rockových kapel... pravda moc jich za zmínku nestojí, ale v dokumentu o historii rocku se nevěnovat Doors nebo Jimi Hendrixovi je opravdová hloupost. Také mě překvapila dost skromná zmínka o zřejmě největší hard rockové kapele Led Zeppelin, která byla v dokumentu ještě navíc spojena s hrozivým komerčním "rockem" Kiss. Ten poslední díl pak už asi ani nemá cenu komentovat - nová rocková muzika :-). Ale kdo ví, ten ví, a aspoň si užije rozhovory se členy dávno zašlých kapel či těch stále ještě živých "dinosaurů" a k tomu porci parádní muziky. LONG LIVE TO ROCK N ROLL ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vďaka stajni BBC za tak komplexný a objektívny dokument o jednej z mojich vášní - rockovej muzike. Najpozornejšie mám odsledované diely 3 a 4 (Punk a Heavy Metal) a som unesený. Rád som si s tvorcami zaspomínal na rockarolla muzičku 80 a 90 tych rokov na ktorej som vyrastal. Tvorcom nevytýkam, že sa venovali naozaj len kapelám, ktoré v žánri niečo dokázali a znamenajú. Z časových dôvodov je to pochopiteľné. Jasné, že každého by potešilo, keby tvorcovia spomenuli tú jeho srdcovku, ovšem to by sa dokument dal asi natiahnuť na niekoľko desiatok častí a keďže by mal byť určený aj širšej verejnosti, takto je to ok. Pre rozšírenie rozhľadu v scéne samozrejme treba pozrieť všetky diely, takže sa teším na ďalšie a dík ČT. ()

Reklama

fildatriska 

všechny recenze uživatele

Paráda. Dokument jaký si hudba zaslouží, ale přesto mám nějaké výčitky. Rozdělit rock do epoch (dílů) jako by se navzájem neprolínaly je podle mě trochu chybné, jelikož díky tomuhle je zde absence několika stěžejních kapel zasluhujících se na vývoji hudby. Chtělo by to jen trochu víc stopáže a už by to dávalo jako celek větší smysl. Nicméně je to skvělý dokument a každý fanoušek hudby by se na to měl podívat.... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fandou rocku a všeho, co z jeho semínka časem vyklíčilo. Proto jsem moc rád za toto exkluzívní představení rockové muziky v rozličných hávech. Každý rocker si zde jistě najde množství svých oblíbených kapel a stejně tak bude nadávat na absenci nějakého svého oblíbeného uskupení. Každý má zkrátka v hlavě svůj žebříček a proto je třeba respektovat výběr, kterým autoři projektu prezentovali svůj hudební vkus. Mě nejvíce potěšili zařazením The Clash, Velvet Underground, Pixies, U2 či Sonic Youth. Ale absenci Visacího zámku skutečně nepochopím. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, vždy si ráda rozšířím své hudební obzory. :-) Nejvíce mě bavili: Queen, R.E.M., Pink Floyd, The Police, Pixies. Nudila jsem se u: David Bowie, Genesis (ehm), celý punk (hrůza), Black Sabath, Kiss (děs běs, tohleto se může někomu líbit??? ), Stone Roses, The Libertins. --- Moc nechápu takové to (někdy až fanatické) vymezování se některých skupin/zpěváků vůči popu, jako že to už je hnus, komerce a pryč od toho. Já dělím hudbu na dobrou a špatnou. Skoro v každém žánru se dá najít něco pěkného... ;-) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama