Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozvedená Meg Altmanová a její dvanáctiletá dcera Sarah se nastěhují do luxusního newyorského domu, jehož zvláštností je tajná místnost, kterou si nechal vybudovat jako nedobytný úkryt předchozí majitel. Hned první noc vnikne střechou do domu černoch Burnham a vpustí do domu komplice Juniora, jenž si neplánovaně přivedl posilu, ozbrojeného Raoula. Meg se náhodou probudí a zjistí, že v domě jsou lupiči. Podaří se jí vzbudit dceru a zavřít se s ní v úkrytu dřív, než je lupiči chytí. Netuší, že to, co chtějí, je ukryto právě v nedobytné místnosti. Lupiči začnou hledat způsob, jak se dostat dovnitř. Zatímco se Burnham dohaduje s komplici, Meg se odváží opustit úkryt, vydá se do ložnice pro mobil. V úkrytu však není signál. Meg se podaří napojit na pevnou linku, policie má však obsazeno, a tak jediný, komu se jí podaří zavolat, je bývalý manžel. Sarah se udělá špatně. Je diabetička a léky zůstaly venku. Meg marně hledá v zásobách cukr. Situace se vyhrocuje i venku. Junior se pohádá s Raoulem, který ho chladnokrevně zastřelí. Když se náhle ve dveřích objeví Megin manžel Stephen, Raoul ho zmlátí, a pak vyhrožuje Meg, že ho zabije, pokud neotevře. Sarah dostane záchvat a Meg se vydá ven pro inzulínovou injekci. Burnham s Raoulem se konečně dostanou do úkrytu. Meg zůstane venku a souhlasí, že nezavolá policii, pokud lupiči dají její dceři okamžitě injekci. Zatímco Burnham se věnuje otevírání sejfu, oba sledují na monitoru Meg, jak se snaží přesvědčit policii, že vše je v pořádku. Potom se začne připravovat k boji. (TV Nova)

(více)

Recenze (761)

Lima 

všechny recenze uživatele

Napínavý, neotřelý děj. Fincherovská temnota se tentokrát nekoná, "pouze" velmi solidní thriller, okořeněný několika trikovými finesami (průlet kamery uchem konvice). Jodie Foster jako vždy skvělá. Potěší opět vidět Foresta Whitakera, i když v záporné roli, tak pořád s dobrým srdcem. U něho by to ani jinak nešlo :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Davide, Davide, teda, co to dělám, Mistře, Mistře, vy jeden MAGORE!! To poslední slovo možná není úplně fér (co bych potom měl psát u takového Davida Lynche) a navíc je Úkryt Fincherův nejnormálnější film, ale to předtím je míněno naprosto vážně. Panic Room je kvalitní nervy drásající filmík se skvělým obsazením a ještě lepšími výkony, výbornou hudbou, špičkovou kamerou, a když vezmu do úvahy své chlubení se tím jak odhadnu vývoj událostí, tak místy i překvapivým scénářem. A pokud jste viděli udělování MTV Movie Awards a viděli tu parodii, budete tenhle film mít ještě radši:) 80% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem se u mě Fincher zapsal mezi mé nejoblíbenější režiséry. K plnému hodnocené tomu chybí lepší finále, ale to nic nemění na tom, že se jedná o jeden z nejlepších thrillerů posledních let... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Strašáci bez psychologické předehry (k Peckinpahovu filmu v jednu chvíli odkazuje ikonický záběr rozbitých brýlí). A vlastně bez psychologie vůbec. Čistý, přímočarý high concept thriller hitchcockovského střihu (tzn. do sebe uzavřený mikrosvět, napětí nadřazené věrohodnosti, větší význam přikládaný tomu, že se bojíme než tomu, o koho/co se bojíme) pro pár herců a jeden barák, jehož "osobnosti" scenárista, kameraman a vedoucí výpravy věnovali nejvíce péče. Kvůli špičkové kameře a zvukovému designu si Úkryt rád zopakuji, ne již tak kvůli postavám, což je škoda, protože právě Fincher s Koeppem rozhodně mají na to, aby stvořili moderní thrillerovou klasiku. 75% Zajímavé komentáře: zputnik, Legas, Jordan, silent cut, Macik ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

David Fincher umí ve svých thrillerech dávkovat napětí. Vždy to stojí na nápadu a jakmile se rozjede, tak je znát, že si scénu po scéně film vysloveně užívá. Když jsem na Úkryt koukal, tak jsem se až podivil, proč se v současnosti zasekal na filmech, které docela popírají to, v čem byl nejlepší. Já se u Úkrytu nicméně bavil. Kéž by podobně tvrdých a napínavých thrillerů Hollywood točil víc. Jen mám pocit, že s podobnými filmy se za oceánem pomalu slehla zem. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Lobotomizovaný skvost natočený v exhibičním duchu, který pro mě hraničil s jakousi dospělou verzí Kevinovy polky v Sám doma. Ještě nikdy mě Fincher tak neiritoval prázdnotou - ani v dryjáčnické historce Hra. Tady se hraje na psychologii, ale výsledkem je komedie. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi z typicky Fincherovych filmu. Perfektni rezie, kamera, necekane zabery a k tomu opravdu vyborny scenar. Sice jsem si asi dvakrat rekl - tak tahle by to asi neslo, ale to nic nemeni na vybornem dojmu ze sledovani tohoto netradicniho thrilleru, ktery mi v mnoha ohledech pripomel nejlepsi dila mistra Hitchcocka. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Za první hodinku 5 hvězd ale poté co se z nešikovných směšních lupičů stanou psychopatičtí vrazi(hlavně z Raula) se z toho stává těžkotonážní béčko.A ten konec!Ten konec!Uáááá.Strašné.Dvě hvězdy dolů.Ale Whitaker je skvělý, stejně jako kamera. 5/10 ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Titulky opět originální (podobně u Sedm) s pěknou hudbou od Howarda Shorea. Většinu filmu přítomna opravdu "hustá", temná atmosféra. Hrátky s kamerou - to prostě miluju. Výborní herci (Nicole nehledejte, jen telefonuje). Jen ten závěr mě trochu zklamal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Fincherův snímek se spoustou klišé. Oproti konkurenci však stále nadprůměrný a řemeslně dokonalý thiller s inspirací v Hitchcockovi, potažmo Čekej do tmy. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Pomalu a jistě se ze mě stává feministka, protože se mi filmy, kde je hlavní aktérka "silná,odvážná" opravdu začínají líbit... Zde převládá mateřský pud, tedy zachránit sebe a svou dceru před zloději. Díky bohu měli ve svém baráku úkryt, ale co čert nechtěl, tam se zrovna páni zloději chtěli dostat. Napětí mě provázela skoro celý film ;) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Fincherova milá hračka pro zábavu, které zvedají kredit tři aspekty: dokonalá atmosféra neustálé tíživosti domu, ze kterého kamera vyleze jen sporadicky, nejednoznačná Whitakerova postava, u které do poslední chvíle nemůžete tušit, na jakou stranu se přidá a hlavně Jodie Foster, která dokáže s překvapivou bravurou uhrát hysterické scény, na kterých by si většina jejích kolegyň vylámala zuby. I kvůli ní jsou ty tři hvězdy lepší, ale chtělo to víc zvratů a scenáristických nápadů. Takhle se průlety, detaily a zpomalovačky několikrát ztratí v samoúčelnosti. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vypadnite z môjho domu!“ – „Mama, povedz ´ku*va´.“ – „Ku*va!“ – „Nie, povedz ´vypadnite z môjho domu, ku*va´.“ – „Vypadnite z môjho domu, ku*va!“ Jedna z mojich najobľúbenejších fincheroviek. Po jeho kultových peckách Sedem a Klub bitkárov sa s napätím očakávalo, aký projekt si Fincher najbližšie vyberie. A všetci boli zaskočení, keď siahol po scenári k "bežnému" home invasion trileru. Ono je ale jedna vec, ak máte scenár k bežnému home invasion trileru a niečo iné, ak ho písal David Koepp a neoficiálne vylepšoval Andrew Kevin Walker (Sedem, 8MM, Ospalá diera). Scenár obsahuje viacero pozoruhodných detailov typu „Takto sa to nikdy skončiť nemalo.“ (jedna z najčastejších vetných konštrukcií kriminálnikov, ktorým sa zločin vymkol spod kontroly) alebo rozhovor so sympatickým a vnímavým mladým policajtom, ktorý vidí, že hrdinka nemôže nič prezradiť. Mojím obľúbeným je moment, v ktorom si Raoul dá dole masku, ktorú mal 90% minutáže. Čakáte monštrum, netvora v ľudskej koži, zjavného magora s jedným okom... a on je to priemerný chlap, akého by ste si na ulici ani nevšimli. Hlavnú rolu si užíva Jodie Foster, ktorá mala s Fincherom spolupracovať už v Hre, ale nič z toho nebolo a z Douglasovej sestry sa vtedy stal brat v podaní Seana Penna. O to viac si obaja spoluprácu vychutnali v Úkryte. Napätie vytvára nielen trojica pošukov v dome (skvelý Leto, presvedčivý Whitaker a mrazivý Yoakam), ale i naštrbený vzťah s vynervovanou puberťáčkou, ktorá je miestami neznesiteľnejšia, než lupiči. Stvárnila ju výborne Kristen Stewart, z ktorej som mal už v kine dojem, že ju čaká obrovská budúcnosť.  Po vizuálnej stránke je to fascinujúci projekt. Kameramani Darius Khondji a Conrad W. Hall sú absolútnymi majstrami vo svojom fachu a film podľa toho vyzerá (už tie úvodné titulky!). Z viacerých scén si ohryziete nechty (prvý útek do bunkru). Sú prítomné rôzne bizarné cameo srandičky, ako Walker v úlohe suseda alebo Nicole Kidman ako hlas v telefóne. Vadila mi možno len genialita zločincov, ktorí vytušia skoro každý krok hrdiniek. Chápem, že Whitaker je macher cez techniku a poriadne mu to páli, ale aj tak mi jeho neviditeľná veštecká guľa vadila (výbuch plynu alebo to, čo sa práve hrdinka chystá spraviť s mobilom). Diváci si túto psychojazdu užili: pri rozpočte necelých 50 miliónov ich celosvetovo trhla fajnových temer 200 (!). Kino Považan NMnV 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ukryt je vybornej thriller, kterej ma jeden velkej problem a to je reziser. Po Sedm a Klubu rvacu totiz clovek od Finchera ceka hodne a tenhle film zas tak bombastickej neni. Napad na nedobytnou mistnost v dome je celkem originalni, ale i tady se najde par klise, jako je hadani se lupicu o penize atd. V podstate celej film tahne Jodie Foster a i kdyz to neni vykon na oskara, tak se fakt snazi a vse s prehledem zvladla. Prekvapil me Jared Leto, kterej pusobi takovym slusnackym dojmem, ale tady si strihnul drsnaka a povedlo se mu to perfektne. Forest taky neni nejhorsi, ale desne me rozcilovalo to jeho mzourajici oko. I kdyz je film misty zbytecne rozvlacnej, prevazna cast filmu je spravne napinava, Fincher holt umi vygradovat napeti. Celkove atmosfere taky pomaha slusna hudba a hlavne naprosto uzasna kamera, ty ruzny prulety domem jsou proste genialni. I kdyz se jedna o skvelej thriller, na 5* to nebude. ()

Reklama

Reklama