Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Všechno špatně. Členové speciální jednotky nejsou postavy, jen kusy. Proto nejsou představeni jinak, než že na ně zabere kamera a dole se objeví titulek s jejich jménem. Pak tu jsou nenápadité akční scény, ve kterých padají desítky lidí v hábitech a sem tam někdo v maskáčích. K tomu hraje stále stejná hudební akční smyčka. Emoce žádné. A to celé kvůli jedné blonďaté pipině, která by se svou inteligencí v těchto končinách nejspíš měla životnost opravdu počitatelnou na dny. A závěrečný titulek se tváří, že nasazovat životy mnoha lidí kvůli někomu takovému stojí za to. Mám na to diametrálně odlišný názor. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Celý príbeh sa dá zhrnúť do jednej vety: teroristi unesú v Afganistane novinárku a francúzska špeciálna jednotka ju ide zachrániť. Bolo by to však príliš jednoduché, ak by sme to zobrali len takto. Hoci je príbeh jednoduchý, predovšetkým je poctou všetkým novinárom, ktorí nám približujú dianie v konfliktných oblastiach a taktiež vojakov, ktorí nasadzujú životy pre záchanu druhých. Debutujúci režisér zvládol svoju prácu na výbornú, ale dopomohla mu krásna kamera. Tá sa síce príliš vyžívala v leteckých záberoch, dokázala však priblížiť scény z nezvyčajných uhlov a mala zmysel pre estetiku. Tento francúzsky príspevok sa vydaril a široké plátno zážitok len umocní. ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Poctivě odvedené řemeslo debutujícího režiséra, jehož inspirací se evidentně staly filmy Černý jestřáb sestřelen a Útěk ze Sibiře. Na tom není vůbec nic špatného. Škoda jen, že celý film trpí lehkou nevyvážeností. Na jednu stranu doslova odzbrojuje parádními akčními scénami (osvobození Elsy, v podstatě celý útěk přes Pákistán s Talibancema v zádech), ale na druhou stranu každou chvíli ztrácí dech při vyprávění příběhu, zejména ve druhé půlce. Fandům Call of Duty dost možná ožijou vzpomínky na některé mise. A to nejen díky prostředí, ale i onomu bezhlavému nabíhaní "teroristů" do palebných pozic. Každopádně ale docela slušná akční záležitost. 70% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Novinářka Diane Kruger padne v Afghánistánu do zajetí Talibanu. Vypraví se pro ni záchranný tým a jak už to tak bývá, nebude to zcela jednoduché. Směs stylů, akce se přelévá do krutého světa arabských magorů, nechybí napětí a postupně přechází v dobrodružný žánr, který hodně zvedá hudba. Film má i slabší místa, kdy jsem si žíkal, že tomu něco chybí, nebo že tohle nemám zapotřebí (arabášksé čistky), že se hrdinům podezřele vyhýbají kulky. Ale celkově to je nadprůměrný snímek a kromě zmíněného vypadá vizuálně dost realisticky. # příběh 7 | hudba 8 | humor 0 | akce 6 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jděte se s těma vašima průměrema vyfotit, tohle je jasnej nadprůměr. Je to první film, kde zejména zpočátku odpuštím roztřesenou kameru a francouze velmi důrazně vyzývám, aby se zřekli roztřesených retardérů za kamerou, protože druhou šanci už jim nedám ! Nicméně nejvíc akce a dynamiky v rychlým sledu za sebou je právě zpočátku, pak už se odehrává poměrně drsná naháněčka fousáčů a kluků ze speciální jednotky. Když už jsem u týhle speciální jednotky, tak to klobouk dolů, takhle drsnej tým vojáků jsem naposled viděl ve filmu Predátor. Nebudu zastírat, že pro takovýhle kluky mám slabost, tam kde by amíci cákali do příběhu kýble patosu, dávají evropani přednost detailům a místo do nebe volajících amerických keců o svobodě, přidávají frantíci jen dvouslovný dialogy, pohledy či suchej foréček na drsný způsob, pokapaný krví. Naprostá hitparáda je pak herecký obsazení a technická dokonalost snímku. Pokud jde o obsazení, tak když vynechám ostrý kluky ze speciální jednotky, tak další medvídek k nakousknutí je Dianka. Moje osobní germánská bohyňka je úžásná, po dlouhý době zase holka co v extremním prostředí nemá make-up, vyfénovaný vlasy a nalakovaný nehty. Dianka se nebojí přihodit na svůj ksichtík ani nějakou tu vysušenou pokožku či omrzliknu a i přes to na mě působí krásnějc než kozatej bakelit na modních příhlídkách. A jako herečka taky nemá chybu, na to jak je křehká, sem jí tady tu roli houževnatý reportérky věřil od A až do Z . Na logiku seru, podstatný je že jsem se o hlavní hrdiny bál, protože to všichni byli takový správný frajeři na blbým místě, nežvanili, nefňukovali, jednali. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „E=MC2“ od Big Audio Dynamite. (Duoscop)
  • Tříštivé explozivní zbraně ve filmu, za Taliban obligátní RPG-7 ráže 40 mm, za francouzské jednotky mina Claymore a podvěsné granátomety M203 pod puškami M4A1 a M727, granátomet Beretta GLX-160 pod puškou Kovaxe a AG36 jakou součást výzbroje pušek osobní stráže admirála. Všechny granátomety byly ráže 40x46mm. (c.tucker)
  • Alain Alivon (Marius) je skutečným členem námořního komanda francouzské armády La Force maritime des fusiliers marins et commandos (FORFUSCO), kde se věnuje výcviku nováčků. (ČSFD)

Reklama

Reklama