Reklama

Reklama

The Tunnel

Trailer

Novinářský tým (kameraman, reportérka, zvukař atd.) se vydá do neprozkoumaného podzemí Sydney, aby zde našel příběh pro svou reportáž. Příběh si jej ale najde sám. (mkaty)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Naivní jednohubka ve svém žánru nápadně plagující The Blair Witch Project. Napětí zde není zrovna nejnakažlivější, navíc architektonické záměry jsou dost okaté, zkrátka víte, kdy se připravit na na nějaké to "strašidlo". U sebe jsem žádný emoční rozruch nezpozoroval, ale že měli od počátku nepochopitelně pro strach uděláno i hlavní hrdinové, bylo docela matoucí. Celý tento projekt je příliš rutinérský, takže vám ani nemá jak přirůst k srdci. Všechno je "jak má být", 3 kluci + 1 holka, trocha toho novinářského nadšení mixnutého mladickou nerozvážností, která se zákonitě musí vymstít, a nad tím jako doprovod sní vyprázděné pohledy při vzpomínkách těch, kteří přežili. Ale jinak žádná úzkost, pouze nuda a únavné bloudění v tunelu. Horror se tentokrát nekoná. 34% ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Tunel je nízkorozpočtový projekt, ktorý si na svoje nakrútenie zarábal promom cez internet; od fanúšikov i ostatných, ktorí mali možnosť takto pomôcť jeho vzniku. Hoci tvorcovia nakoniec vyzbierali iba štvrtinu naplánovaného rozpočtu, nevzdali to a s využitím svojej fantázie a všetkého čo mali k dispozícii film dokončili. Následne ho dali k dispozícii zadarmo na web; s tým, že finančný príspevok je čisto dobrovoľný, z toho čo sa zarobí bude vyplatený štáb a prípadný ostatok sa použije na ďalší filmový projekt. Takýto uvedomelý prístup mi je osobne veľmi sympatický a vďaka online kampani sa filmík dostal do širšieho povedomia aj bez toho, aby stratil svoju nezávislosť. Príbeh zobrazuje novinársky tím, ktorý sa vydá robiť reportáž do "opustených" tunelov pod austrálskym Sydney, kde sa im začnú diať pochybné veci a sami objavia niečo viac než by chceli. Zo začiatku sa to rozbieha pomaly a ide skôr o dokumentárnu krimi, ktorá je však komplexná a uveriteľná, čo pripraví pôdu na následný napínavý, atmosferický strach z neznáma, ktorý postupne vyvrcholí strašidelnou hororovou naháňačkou v štýle REC / Ils (Them). Dúfam, že si tento počin zarobí dosť na to, aby mohli tvorcovia pripraviť niečo ďalšie, pretože napriek neoriginalite som cítil, že bol spracovaný s podstatným hororovým záujmom a nasadením. Páčilo sa mi to (určite v značnej miere aj preto, že mám slabosť pre prostredie tunelov, metra, kanálov a podobných podzemností v hororoch) a ako zahlásila jedna z postáv; "it was fucking frightening". ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Včera přišel na řadu další z dlouhé řady filmů natočených ruční kamerou, ze kterých už začínám být značně unavený. Většina z nich za moc nestojí, víc než polovina je „podle skutečné události“, což je jen marketingový tah, který ovšem pořád funguje a tvůrci tak rýžují další peníze. Tomuto australskému snímku jsem dal šanci hlavně proto, že jsem si tentokrát o něm přečetl pár komentářů (což normálně nedělám, protože nechci být ochuzen o prožitek a vlastní dojmy) a zjistil, že se tak trochu liší od svých „kolegů“. Přece jenom nebývá moc zvykem, aby následně záběry ještě „live“ okomentovali zúčastnění. Ovšem po první polovině jsem měl nehoráznou chuť to vypnout a střelit tomu rovnou odpad. Zdlouhavé seznamování s ústřední čtveřicí mě neskutečně uspávalo, půlhodiny se nic zajímavého nedělo a ani jedna postava mi zprvu nebyla ani trochu sympatická. Já chtěl ovšem vědět, cože se to skrývá v podzemí a tak jsem znuděně civěl na monitor. Čas běžel, jeden nezáživný dialog střídal druhý, kvalita kamerových záběrů byla dost chabá, ale potom konečně došlo ke zlepšení. Zavládla panika, strach z neznámého, úprk temnými chodbami – no konečně se dostavila alespoň trošku zajímavá atmosféra. A já pořád čekal, co nebo kdo se skrývá v té tmě. Trošku mě ovšem tvůrci nasrali, protože pořádného vysvětlení jsem se za celou dobu nedočkal. Je sice pěkné, že to nechali na divákově představivosti a důvtipu, ale i tak se nemůžu zbavit pocitu ochuzení. Přitom závěr příjemně gradoval, leč žádné velkolepé finále se nekonalo. Takže pojďme to shrnout: Jelikož já patřím k té skupině, která podobně laděné filmy moc nemusí (Blair Witch považuju za ubohost, PA jsem doteď neviděl a i těch několik dalších filmů mě moc nenadchlo, snad kromě REC), nebude mé hodnocení moc velké. Hodně dlouho jsem se u toho nudil, kamera hrozná (až na pár výjimek), postavy mě nějak zvlášť nezaujaly, atmosféra začala fungovat až ke konci filmu, v hlavě mi zůstalo několik otazníků a těch pár dobrých okamžiků nezachrání ani průměrné hodnocení. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na výpravu z Blair Witch, kterou vedla investigativní novinářka, která jakoby z oka vypadla Jeně Malone, čekal krutý Pád do tmy. Myslím, že na fenomenální Verbalův komentář nic nemá, přesto se však pokusím nějak shrnout své dojmy z tohoto dalšího "Shaky-hand-cam Adventure." I když typy filmů "Found Footage" a "Hand-Cam" nedokáží v podstatě už nabídnout nic nového a neokoukaného a odehrávají se téměř výhradně ve formátu "Co to bylo?", "Slyšeli jste to?" a "Co se to sakra děje?", na mě však tento styl zapůsobí vždy. V několika okamžicích mi srdce bušilo jako o závod a seděla jsem hluboce zařezána do křesla. Jednou jsem navštívila starý bunkr ze 2. světové války nacházející se uprostřed lesů a těch několik minut uvnitř, které jsem tam strávila a kde mi doprovod dělaly pouze dvě další osoby a světlo z mobilu a jinak všude okolo jen černočerná tma, tmavá zákoutí a díry, do kterých mohl člověk snadno hňápnout, mi vystačilo až do konce věků:) Tak po*raná jsem z toho byla. Takže už docela chápu chování filmových postav v podobných prostředích. A v tunelech bývá teda kurevská tma. Takovou spleť podzemních chodeb, která je jako jeden velký, děsivý labyrint, ze kterého se nikdo nedostane zpět, jsem naposled viděla ve filmové adaptaci Kingova "TO." A ani ta nebyla zdaleka tak děsivá, jako tento Tunel. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V poslední, tolik módní záplavě klonů Záhad Blair Bitchů, Abnormálních pasivit, všelikých sračkovitých Vymítačů a jiných pokusů bývalých matadorů amatérského porna prosadit se v "seriózní" filmové branži s rozpočtem velikosti denní útraty průměrného bezdomovce, je toto opravdový klenot! Ano, zase je to sice o partičce nelogicky se chovajících, ječících, zdrhajících a postupně umírajících existencí, které honí něco, co lze s úspěchem útržkovitě zachytit výhradně na roztřepanou hájosmičku v nočním režimu, aby lačný divák v tom zrnění viděl skoro úplné hovno, nicméně zatuchlá, klaustrofobická atmosféra sydneyského undergroundu tomu dodává jakousi skličující pachuť čistého děsu. Takže pokud se bez psychické újmy prokoušete první půlhodinou unylé charakterizace účinkujících jatečních lidí, budete svědky mimořádně zdařilé sociologické sondy o tom, co vlastně opravdu žere vagusy v australských tunelech. A ani se tomu nedivím, že je to nasrané a agresivní vůči nově příchozím! Mít takovou dobu na denním menu výhradně smradlavé houmlesáky, je čerstvě osprchovaná investigativní novinářka jemně naklepaným vídeňským řízkem uprostřed tabule plné plesnivých podrážek a krysího ragú. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Film se skládá celkem z 135 tisíc snímků. (mkaty)
  • Natáčení probíhalo v australském městě Sydney. Točilo se v městských nepoužívaných tunelech a v úkrytu královského australského námořnictva z druhé světové války na Garden Island. (Homerking)
  • Scéna, kde je Tangles postrčený do vody aj scéna, kde je člen strážnej služby napadnutý Stalkerom vo vode, sa natáčali v plavárni za pomoci kulís. (BoredKid)

Reklama

Reklama