Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně se tohle nedá brát jako generační výpověď. Film se soustředí na skupinku katalogových blbců, které nezajímá nic jiného než hulení, sex a poflakování se a když tahle partička zosnuje vraždu, je celkem jasné, jak to celé nakonec dopadne. A ta doba po vraždě se mi líbila ze všeho nejvíc, protože na rozdíl od podobně laděných filmů tu tvůrci pracovali s reálným chováním všech zúčastněných. Vlastně totéž se dá říct i o době před mordem, jen se to všechno neslo v kopulačním rytmu proloženém potahováním z jointů a všudypřítomným fuckováním. Nic hlubokomyslného, ale mě bavilo dívat se na známé tváře, které tehdy stály na začátku kariéry a stejně tak na Renfra, který i tady ukazuje, kam to mohl dotáhnout. 70% ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zcela seriózně a bez vlivu omamných prostředků jsem uvažoval o plném bodovém ohodnocení. Larry Clark mě naštval s Kenen Parkem, ale teď si vylepšil reputaci. Chystám se na Kids a pak doufám, že tohodle týpka budu chválit. Ale zpět k šikaně (asi ne moc oblíbená věta u slabých a tlustých základoškoláků). Co se Larrymu fakt povedlo je obsazení herců. Michael Pitt je absolutní špička mezi nastupující hereckou generací a Nick Stahl je žlutej bastard. Ale teď k holkám. Důležitý sou tam tři hlavní slečny, tři rozmazlený neuvažující mrchy. Všechny jsou dosti odlišné a každá mi přišla svým vlastním způsobem hóóódně sexy. Šikana má zcela přímočarý a jasný děj, dost krátký a zároveň dost závažný. A nejvíc mě bavilo, jak si tvůrci hráli s mými sympatiemi k postavám. Chvíli fandíte tomu, pak tomu. Ten vás sere a pak je super. Úplně všechno není k uvěření a taky logický, ale to není zas tak úplně podstatný. Důležitý je ten obraz (nás) mladých lidí...jak sou špatný, zkažený, hloupý, nebezpečný......a super. ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Tohle mě celkem zklamalo.Většinu doby jsem čekala a doufala, že se začne konečně něco pořádného dít. Čekala jsem víc té šikany, nebo alespoň víc děje. Celkově na mě snímek působil celkem jednoúčelně a je škoda, že se z tak silného námětu nevytěžilo víc, protože to rozhodně šlo. Celá nafouklá šaráda, trvající bezmála dvě hodiny, se točila okolo naštvaných teenagerů hulících, řídících auta, provozujících sex a plánujících vraždu...Nic jiného se kromě posledních 10 minut neděje. To co si na sebe upoutává pozornost diváka jsou Bred Renfro a především Michael Pitt, který ačkoli hrál vedlejší roli strhával většinu mé pozornosti. Škoda, že nedostává víc rolí ve kterých by se projevil, ale myslím že v Funny Games USA ukázal, že vážně umí hrát. S hodnocením váhám mezi dvěma a jednou hvězdou, myslím, že se ale spíš přikloním k té jedné- takže tak nějak 1,5 hvězdičky. ()

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Tak trochu mi přijde, že Clarkovy filmy hodně lidí odsuzuje už jen z principu. Nebo je tu druhá varianta a to ta, že jsem si na jeho rukopis zvykl a tak mi časté erotické a drogové scény nijak šokující nepřijdou a nevadí mi. Jedná se o mé třetí setkání s Clarkem a z toho co jsem zatím viděl usuzuji, že režisér musí být značně znechucen jakým způsobem americká mládež dospívá respektive žije. Film Bully je založen na skutečných událostech v Americe a poukazuje na to, jaký dopad může mít spojení šikany s hloupostí, alkoholem a drogami. Jak jsem po shlédnutí Kids (můj 2.film od Clarka) psal, že se bojím pustit do jeho dalších děl, tak zde píši pravý opak a přál bych si, aby tento silně kontroverzní režisér zkusil také něco jiného, než se jen pořád dokola pitvat v mládeži USA. Kdoví, zdali by to zvládl. Tentokrát hodnotím lepšími 3* - 65%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalší príšerný film Larryho Clarka. Napriek tomu je ŠIKANA predsa len o čosi vydarenejšia, ako jeho predchádzajúci nechutný odpad (KEN PARK). Teda, ak si pod pojmom ´vydarenejšia´predstavíme lepší (resp. aspoň nejaký) scenár, pretože KEN PARK nič také nemal. Na strane druhej, ak sa vám ale KEN PARK páčil kvôli miestami až pornografickým scénam, budete zo ŠIKANY sklamaní, pretože v oblasti porna je ŠIKANA podstatne slabšia (ale niečo nájdete). Hoci je snímka lepšia, ako KEN PARK, je to ako keby sme sa bavili o tom, či je lepší trest smrti alebo doživotie. Viac v mojej recenzii: http://recenzie.org/mladezi-nepristupne/83-sikana-40- ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Bolo napísaných niekoľko verzií scenáru na túto skutočnú udalosť, z ktorých väčšinu Larry Clark zmietol zo stola, pretože neboli založené na Schutzeho knihe, ktorá obsahovala skutočné súdne svedectvá a správy o vražde z prvej ruky. Navyše, podľa neho, väčšina scenárov odstraňovala akýkoľvek homosexuálny podtext, najmä implikáciu, že Bobby bol latentný gay. Clark toto vo filme ale chcel mať. (Arsenal83)
  • Film zožal všeobecnú kritiku médií, kritikov a filmových odborníkov za to, že Larry Clark bezdôvodne okorenil film scénami nahoty a sexu. Roger Ebert napísal, že ide o "nehanebný voyeurizmus", Film Threat opísal, že film je "na hranici porna". (Arsenal83)

Reklama

Reklama