Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Podívaná, která má své kouzlo. Kde musíte obdivovat krásnou vizuální podobu přelomu 19 a 20 století, či reakce postav, které nejsou tupě zpracované jak to bývá u dnešních blockbusterů, každá má svou kvalitu, jen v tom propojení těchto postav, respektive v jejich příbězích nebyla ta dokonalost, ale to se dá čekat, však jinak by ten film byl na pět hodin. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že postavu Thawa nehrál původně zamýšlený Jack Nicholson. Ještě větší škoda však je, že nikdy neuvidíme žádnou režisérskou verzi, do níž by bylo vráceno 20 minut natočené, ale na poslední chvíli vystřižené vedlejší linie s postavou Emmy Goldmanové. Rád bych v tomhle pečlivě rekonstruovaném světě strávil víc času, viděl víc z přeměny pouličního "siluetáře" Tateka ve filmového režiséra, ale chápu, proč se Forman zaměřil především na příběh Walkera- tohle je jeho téma a výkon Jamese Cagneyho coby policejního inspektora je výtečný. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Takhle nějak má vypadat snímek o opicích, který má potenciál diváky skutečně zasáhnout. Světe, uč se a vyvaruj se všech těch kontraproduktivních sraček. Předlohu jsem nečetl, ale zřejmě byla dobrá. Forman to pojal mistrovsky. Trošku bych si troufl pohanit jen slabší úvod, ale to je u podobných snímků velmi typické, očekávané a nezbytné. Opět Milda bravurně nahodil dobovou atmosféru a dal divákům pocit, že jsou součástí děje. Nádherný příběh o černouškovi, který se pokoušel hledat spravedlnost v nespravedlivém světě. Mám trošku slabost pro snímky, kde jsou lidé ochotní zemřít pro to čemu věří. Slabší 4 kousky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ona je to především taková spatlanina, co americký dům dal. Výprava dostala hromadu peněz a je vidět, že se na filmu vyřádila, o to nic, tehdejší doba jako by znovu ožila. Ale pak zjistíte, že koukáte 2,5 hodiny na naprosto prostoduché sdělení, které asi nejlíp shrnul ve svém <a href=https://www.csfd.cz/film/2984-ragtime/recenze/?comment=464427&page=8>komentáři Jack.Pott</a> a jež je vlastně naprosto nezajímavé... I když možná v dnešní době poklekání a BLT, kdo ví? ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Formanova "tragikomická mozaika osudů" v kontextu USA před první světovou válkou, kde nakonec jako hlavní vyvstane téma rasismu. Upřímně nevím, jak moc se film drží předlohy, jako moc se liší či byl pokrácený, retro aspekt se mi líbil velice (newsreel úvod je top), ale po stránce příběhu a motivů postav jsem tu ve finále dokonalý smysl nenašel. Zajímavá je rozhodně volba režie a paralela s naší post-1948 realitou. "I had some knowledge of Walker’s dilemma from Prague. In the everyday life of communist Czechoslovakia, you constantly found yourself before ignorant, powerful people who didn’t mind casually humiliating others. You risked your livelihood and maybe your life by defying them." ()

Galerie (57)

Zajímavosti (26)

  • Sám Miloš Forman považoval film za "zmrzačený a osekaný". Producent Dino De Laurentiis totiž po shlédnutí prvního sestřihu (který měl jen něco málo pod tři hodiny, ale podle režiséra měl dobrou strukturu, resp. "epický tah") trval na zkracování. Když Forman podle jeho instrukcí vystřihl celou jednu dějovou linii, která filmu mimo jiné dodávala potřebnou špetku humoru, výsledek mu připadal naprosto evidentně slabší. Vymyslel tedy fintu, která se mu nakonec vymstila. Navrhl De Laurentiisovi že zkrácený film promítnou autorovi knižní předlohy Doctorowovi - který už viděl původní verzi - a rozhodnou se podle jeho reakce, bez ohledu na jejich vlastní názory. De Laurentiis souhlasil... a Forman pak byl naprosto šokován, když se světla v sále rozsvítila a spisovatel řekl: "Mně tam nic nechybí." Oněch zhruba dvacet minut tedy z filmu zmizelo, ale "veškerá radost, kterou z dokončeného filmu obvykle mám, byla tatam," vzpomínal pak Forman. "Dodneška pevně věřím, že tohle umělé zkrácení byla nesmírná chyba. Z toho filmu se stal mrzáček, dokonalý důkaz paradoxního jevu, že kratší film se někdy může jevit delší." Když pak o mnoho let později začaly přicházet do módy takzvané režisérské sestřihy různých starších filmů (proslaveně se na nich vyřádil například Ridley Scott – a sám Forman prodloužil svého Amadea, 1984), vyjádřil režisér své přání dát původní podobu i Ragtimu, bylo mu ovšem řečeno, že vystřižený materiál už není nikde k nalezení. (NIRO)
  • Film byl nominovám na 8 Oskarů, ale nezískal ani jednoho. (Elisebah)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama