Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Skvěle podaný žánr. Forman dobrou hodinu vykresluje hlavní postavy a divák neví, kam se bude děj dál odvíjet a už vůbec nemá ponětí, co a kdo je ve filmu podstatné. Svádí to k psychologickému dramatu, jenže po památné scéně před hasičárnou film nabere úplně jiný směr. Nejdříve tu je rasový legální boj, pak ilegální a ke konci se z původního dramatu stává akční film téměř ve stylu Vyjednavače. Nám vykreslené postavy se dostávají do situací, ve kterých člověk nikdy neví, jak se rozhodne, dokud nenastanou. Naši hrdinové (někteří legitimně zásadoví, jiní méně a jiní absolutně bezzásadoví) se možná rozhodují překvapivě, ale o to více jim přejeme, aby vyhráli. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Oproti knize je film místy hodně osekaný a zjednodušený (ale aby neměl 300min.stopáž, tak to ani jinak nešlo), a je možné, že kdo knihu nečetl, bude se trochu ztrácet a k postavám si nevytvoří vztah. Jinak výborná výprava, pro milovníky počátku 20.stol. přesně to pravé. Další skvělý kometář - kromě toho mého: Hellboy :P ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Veľmi rád pozerám filmové adaptácie bezprostredne po dočítaní pôvodnej knižnej podoby. Väčšinou je z toho ale nemilé prekvapenie. Nevravím, že je ľahké obsiahle literárne dielo vtesnať do neporovnateľne menšieho priestoru, ktorý má film. Ťažko ale znášam, keď je niečo podstatné z knihy vynechané úplne, alebo zmenené (pravdepodobne) z komerčných dôvodov. Ragtime sa mi spočiatku zdal dokonalý, atmosféra bola zhruba rovnaká ako tá Doctorowova plus obohatená Formanovým famóznym rukopisom. Na filmových spracovaniach prečítaných románov je tiež zaujímavé po prvýkrát vidieť konkrétnu podobu všetkých hrdinov, ktorých sme si dovtedy iba predstavovali. V tomto prípade som bol s castingom celkom spokojný. Hlavne s obsadením Elizabeth McGovern, ktorá po Once Upon a Time in America vo mne už automaticky evokuje éterickú bytosť z drsného prostredia starej Ameriky. Po tomto zážitku som sa do nej ale "zamiloval". Bola neskutočne rozkošná a ja som z nej nemohol spustiť oči (a nie len v scéne, kde bola nahá). Späť ale k filmu. Ako dej začal gradovať, všetko sa dialo príliš rýchlo, aby to zanechalo očakávaný dojem. Udalosti boli opomenuté alebo zmenené. Ako výnimku však spomeniem rozhovor Booker T. Washingtona a Coalhousa Walkera Jr., ktorý bol ešte o niečo pôsobivejší ako v knihe. Záver to ale pokazil svojou skratkovitosťou a slabým dôrazom na jednotlivých hrdinov. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hoci som sa v príbehu zo začiatku trocha strácal a chvíľu trvalo kým som si našiel cestu k postavám, tiež by sa tu našlo niekoľko pasáží, ktoré ma až tak neoslovili, tak postupne si ma film získal a ku koncu to už bola dychberúca jazda. Tu vlastne ani tak nešlo o príbeh samotný, ako skôr o myšlienky a odkaz v ňom ukrytý, a ten sa Formanovi podarilo divákovi predostrieť patrične pálčivo a sakra jasne. Sa ani nečudujem, že film nezískal žiadne veľké ocenenia, Američania v tej dobe asi ešte nedozreli na nejakú sebareflexiu, takže mu radšej len zatlieskali a fuj fuj... hneď pod koberec. Navyše ma podobne ako v jeho Amadeovi nadchla výprava a kostýmová tvorba, na nej som mohol oči nechať. Verne a realisticky zobraziť nejaké obdobie v histórii je celkom kumšt, a treba uznať, že Formanovi to vždy išlo veľmi dobre. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Skoro na pět především v tom, jak skvěle je do filmové podoby přepracována kniha. Scenárista Michael Weller a samozřejmě Miloš Forman odvedli perfektní práci a skutečně si nedovedu představit, že by tak rozsáhlý román šel zfilmovat lépe. Jenže, samotná ta kniha není úplně dokonalá a film asi ani lepší bejt nemůže. Vzhledem k tomu, že zápletku jsem si velmi dobře pamatoval z knížky, které se film věrně drží, nemohlo mě vůbec nic překvapit (bohužel). O to víc jsem se zaměřil na postupy, které tvůrci filmu použili, aby velké množství vedlejších dějových linií zapracovali do děje. Samozřejmě, spousta toho chybí, ale většina je alespoň naznačena. Problém je ten, že netuším, jak moc se v tom orientuje někdo, kdo knihu nečetl a jestli pro něj mají všechny ty vedlejší linie nějaký význam a přitažlivost. Každopádně výborný film se silným tématem. PS: A mohlo tam bejt víc ragtimu:) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (26)

  • Donald O'Connor byl do filmu obsazen na žádost Jamese Cagneyho, který mu chtěl pomoci dostat se z osobních problémů. (D3VIL)
  • James Cagney nechtěl při natáčení filmu smlouvu. Navíc si prosadil to, že může ještě 3 dny před zahájením natáčení odstoupit. (liskam)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama