Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Recenze (2 040)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bavilo mně to maximálně a závěrečný Live Aid je nejlepší a nejlépe natočená a hlavně nasnímaná věc, kterou jsem v kině (i mimo něj) kdy viděl. Výjimečný zážitek a geniální filmařina (ať to režíroval, kdo chtěl) a naprosto perfektní Rami Malek, který prostě je Freddie. Mně ovšem bavil Gwylim Lee, jeho podoba s Brianem Mayem je zcela neuvěřitelná! BR je film, který vás polapí už od první vteřiny. Jedna hudební pecka za druhou (a ta největší hned v úvodu), spousta vtipných i vážných momentů, a vše funguje na jedničku. Mimořádná filmová show, která prostě nemůže zklamat vůbec nikoho. Nejlepší film roku 2018, to jsem si myslel už tenkrát a myslím si to stále. 100%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Bláznivej Fredie v ženských hadrech, pošuk Fredie, teplouš Fredie…" Když koukám zde na to celkové vysoké hodnocení, přijde mi, že většina nehodnotila tento film ani tak podle toho, jaký je obsahově, ale podle hudby skupiny Queen, případně podle závěrečných cca 15 minut věnujících se legendárnímu vystoupení této kapely na koncertě Live Aid. Protože ačkoliv tahle část je vážně elektrizující, o filmu jako takovém se to podle mě říct nedá. Ta základní zápletka příběhu o tom, jak se z Fredie Marcuryho stane nejen dost bizardní figura ale docela i sobecký hajzlík, ovšem nakonec si to dokáže uvědomit a jde sám do sebe, mi přišla místy poněkud prázdná a plná stereotypů. A když k tomu přidám to vzezření hlavní postavy (s tím přehnaným předkusem), měl jsem před tou zmiňovanou závěrečnou pasáží chuť jít s hodnocením ještě níže. Naštěstí pak ale tvůrci nechali naplno promluvit hudbu a i já zjihl... ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele

Já ten film miluju! Filmovo-hudební mistrovské dílo, jež vás bude bezpochyby napínat po celou dobu. Vzdává hold Freddiemu do nebes a nechává vás zamýšlet nad myšlenkami, které film předává. Nádherně zdokumentovaná Freddieho kariéra, podle které by se měli točit filmy podobného rázu. Skvělé herecké výkony v čele téměř božího Ramiho Maleka. Pro milovníky rockové hudby, povinnost vidět. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Další z toho mála stoprocentně autentickejch hudebních filmů - výběr herce a (splněný) nároky na jeho muzikantský kvality tady dělaj tak tři čtvrtiny dojmu (hrát, že hraju vs. skutečně hrát a skutečně zpívat je VELKEJ rozdíl a filmy jako Bohemian Rhapsody /společně třeba s Walk the Line, I Saw the Light nebo Rayem/ to názorně ukazujou). Navzdory Freddieho smutnýmu a složitýmu osudu film působí vlastně povzbudivě a pozitivně - tim smutnym osudem nemyslim jen tu jeho diagnózu, ale celkově ten jeho boj o svoje sebenalezení, ať už šlo o linii se snoubenkou, se kterou nakonec aspoň zůstali přáteli; nebo o vztahy s rodinou nebo kapelou, kteří ho vzali takovýho, jakej byl; o jeho partnerský peripetie... O síle samotný hudby nebo poetickejch slov ani neni třeba mluvit, film ale obě tyhle složky hezky a vkusně využívá bez toho, aniž by sklouznul k nějakýmu kýči (ke kterýmu ten Freddieho příběh -málo platný- asi trochu směřuje) - celou dobu jsem vlastně třeba podvědomě čekal, kdy přijde ta dojemná Show Must Go On, během který se u záběrů Freddieho nejspíš na smrtelný posteli všichni rozbrečej, ta ale nakonec nepřišla vůbec a bez obrazu (a teda i patosu) zazněla až jako úplně poslední věc na samym konci titulků; a já jsem za to nakonec upřímně šťastnej. Ten skutečnej filmovej konec totiž, ten, co přišel po znovusjednocení kapely a po fascinujícím a dechberoucím pásmu písniček na koncertě Live Aid, byl totiž mnohem hezčí a lepší. Rami Malek je jinak jako Freddie naprosto neuvěřitelnej, zpívá skvěle, hraje skvěle, má podobnou postavu i ten předkus... nevěřil bych, že je někde možný najít takovouhle (hudebně i herecky schopnou) repliku Freddieho, ale podařilo se - a film je z toho opravdu povedenej: Neni zbytečně popisnej a ani efektně explicitní nebo prvoplánovej (což by se u jeho extravagantního a večírkovýho stylu života dalo čekat), nesnaží se moralizovat ani agitovat za nebo proti homosexuálům, nepůsobí zkratkovitě ani "dokumentově" - všeho je tam na můj vkus tak nějak akorát. I když samozřejmě to, jak se film vyhejbá jakýmukoli hlubšímu tématu, konfliktu nebo kontroverzi, to může bejt i negativem - nicméně jako taková "pohádková" jednohubka film funguje. "Kdo že vůbec je Galileio?" ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Nyní již máte dostatek informací, abyste mohli vydedukovat, jak to bylo doopravdy. / Ne, jsou to silnější tři, váhala jsem nad čtyřmi, ale prostě to se mnou neudělalo tolik, kolik bych očekávala, a několik dokumentů o Queenech či Freddiem, které jsem viděla, mělo ten emocionální náboj silnejší, a fakta nebyla zkreslená kvůli tomu, aby se lépe vystavěl příběh (ale to tady celkem chápu). Mohla bych se zlobit, že chronologie se podřizuje příběhu (např.dle filmu vymýšlejí Queeni intro k We will rock you v roce 1980, ačkoliv už pár let předtím vyšla skladba na albu News of the world), toho si každý fanoušek všimne, no, ale není to prostě dokument, tak mi to tolik nevadí. Co mi trochu vadí byla určitá míra povrchnosti, plochosti. A taky dojemná scéna s tatínkem./ Pobavil mě Bob Geldof :-) Dobrý a výstižný komentář napsal trx2010. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Nejste-li ortodoxním fanouškem Freddieho první polovinu prokoukáte za tři. Dalších dvacet minut už pomalu přidáváte čvrtou a posledních se už jen pětihvězdičkově blaženě tetelíte... pokud tedy konzumujete v kině a s kvalitním soundem!!!! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Konečně je to tady a je to nejlepší hudební film všech dob. Beatlsácký Across the Universe byl velký průšvih a po handlování Maye s Cohenem jsems e něčeho takového obával i u Queenů. Nakonec ale velký dík za takto pojatý příběh. Sice si filmaři pár nepřesnostmi pomohli ke kýženému efektu, ale to bych jim odpustil. Motivace a inspirace při skládání nebo prezentaci písní na albech, to byla snad největší pecka. Freddie a jeho život, osoby kolem něho i zjištěná nemoc, všechno krásně načasované, podané a s citelným velkým respektem a nadšením pro hudbu i osoby. No a závěrečné vystoupení. Pecka. Prostě film spojující biografii s koncertem. Ideální pro velká plátna s pořádným zvukem. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Velkolepá, strhující, emotivní jízda, kde hudba funguje jako podkres jednotlivých životních etap a strastí Freddyho. Jeho dobu jsem sice nezažil, jelikož tento svět opustil zhruba měsíc po mém narození, ale Queeny jsem si jako skupinu i přesto dokázal oblíbit a dodnes nedám na jejich skladby dopustit. Film jsem si užil jak hudebně, tak i příběhově. Extrémně chválím snahu přiblížit podoby herců svým předlohám, v čele s Ramim Malekem, který zastal titulní roli naprosto dokonale. Poprvé jsem ubíral hvězdu, ale po druhém zhlédnutí nemám důvod. Jeden z nejlepších životopisných filmů, co jsem kdy viděl. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Je to Velká hudební revoluce mezi filmy svého žánru. Je to Óda na radost pro všechny správné příznivce jak filmu, tak hudby skupiny Queen. Je to odysea napříč světem dokonalého zvuku, bezprecedentní hudby a malebného vizuálu. Je to velký krok v kariéře Ramiho Maleka a o to ještě větší posun ve filmografii Briana Singera. Je to doposud neviděné epochální dílo, které rozmetá všechny mýty o klišé životopisných dramat z hudebního odvětví. Je to revoluční zobrazení koncertu na velkém plátně v kontextu klasického filmového příběhu (nikoli záznam ze skutečného koncertu). Je to absolutní vítěz v anketě Nejlepší film roku 2018, ačkoliv si dokonce přeju, aby se v našem zdejším žebříčku po dostavení se na internet mírně propadl. Před Zelenou míli a další nezastřené kulty se stále nevejde. [viděno v Cinestar Plzeň 27.11.2018] REWATCHED 18.1.2019: Ještě že je hudba nesmrtelná a i dneska se dá poslouchat tvorba nejvelkolepějších muzikantů 80. let. Bohemian Rhapsody z trůnu filmového hudebního žánru jen tak žádný následovník nesvrhne. Show Must Go Oooooon..! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Malek na Oscara? Preboha ANO! Ale to bolo pre mňa asi tak jediné, prečo malo zmysel ten film dokukať do konca. Nesadlo to mne, zjavne to nesadlo ani Singerovi. No, nie sú to Xmeni, kde si môžeš uletieť a ľudia ti to zožerú. Pre mňa útrapne dlhé, ale tak pocitovo. Prestrihať a skrátiť. Songy fajn, ale to bolo povinná jazda. Ja len doteraz neviem pochopiť jednu vec. Celý svet ho videl, pakistanskeho cigána, behať po pódiách v oblečkoch, mať divné pohyby a tak celkovo a nikomu nenapadlo že on asi bude na druhom brehu? No nič, s5 k filmu. Okrem toho, že ma to extrémne nebavilo a toho, že som sa snažil pochopiť, prečo Singer, sledoval som Fredieho ako postavu. Zase raz učebnicoví príklad. Z dola nahor, myslieť vo velkom, nebáť sa obetovať, správať sa na začiatku tak, ako keby si už bol na vrchole, byť si vedomí svojich kvalít. Na strane druhej, keď si hore, správať sa ako hovado, drogy, a totálne si uletieť. Berme si príklad. Malo to aspoň dobrý zvuk, v niektorých momentoch. Kamera nie, vizuál nie, kostýmy nie, casting ano. Na tom si celkom dali záležať. Keď už im iné časové údaje lietali. A samozrejme veľmi fajn záver. Ten bol nabitý emóciou , ktorej časť sa musela dostať aj na diváka. Predstaviť si sto litrov ľudí spievať váš text musí byť dychberúce. Druhý krát v kine by som to už ale asi nedal. 3 z 5 (Kino Dukla Svidník) ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Pro mne film roku. Minimálně, vzhledem k tomu co se poslední dobou točí, možná i dekády. Rozhodně doporučuji velké plátno s pořádným zvukem, ale i doma, až bude ta správná kvalita, budou mít radost. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Hudební scény jsou fajn, člověk musí obdivovat Maleka i ostatní, jak zvládají originály napodobit, ale čekala jsem, že celkové vyznění bude trochu temnější.... myslím, že pokud se na tuhle pohádku o sobě Freddie odněkud dívá, popadá se smíchy za břicho... ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Film který nelze brát nijak jinak než - cituji “Skvělý výrobek, slabé (velmi) umělecké dílo”. Jakmile k němu budete přistupovat opačně, rozhodně si uberte hvězdu bez mrknutí oka. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Spasitel filmu má jméno Rami Malek, díky němu jsem si film fakt užil a velkoryse odpustil neodpustitelné. Totiž, že se tvůrci báli ukázat hlouběji Freddieho sexualitu je hřích, ale já na to vlastně prdím. Freddie byl hudební génius, sice nešťastnej, ale furt génius. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

TAK TOHLE BYLA PECKA!!! Pro fanoušky Queenů to musí být naprostý orgasmus a porno. Já bohužel nikdy neposlouchal Queeny, jako znám je a její písničky, ale nikdy jsem si je nepouštěl. A po tomhle je rozhodně budu poslouchat. Úzasný, prostě úžasný film. Rami Malek jako Freddie Mercury je fantastický. Jsem rád že tu roli nezískal Sacha Baron Cohen, uff. Úžasné řemeslo, aby ne když to natočil Bryan Singer. I když je pravda že ke konci natáčení odešel, tak jde vidět že to točil, protože ten film je skvělej. Zvukově je to parádní, nedivím se té nominaci na Oscara. K ostatním hercům nemám ani jednu výtku. Všichni supr. Co mě ale mrzelo bylo, že filmaři se vykašlali na prozkoumání vzniku některých skladeb. Zkrátili to že někdo začal pleskat atd. a písnička byla na světě. Chápu že tvůrci to museli odlehčit, jinak by tam toho bylo hodně a stopáž by se taky prodloužila. CHÁPU. Kamera skvělá, která zachycuje perfektní záběry. Už jen úvodní scéna, WOW nádhera. Jsem hrozně rád že se filmaři rozhodli zakončit film, kdy je Freddy na vrcholu, tak to má být. Ten ZÁVĚR! Nedýchal jsem. Po celý film jsem měl husinu. A abych byl upřímný, tak hned po shlédnutí jsem si to musel pustit znovu, na podruhé to byl dokonce lepší zážitek. Pevně věřím že BOHEMIAN RHAPSODY získá Oscara za nejlepší film roku. A Rami Malek? No co jiného, taky mu dejte Oscara krucinál! Budu si to muset pořídit na Blu-ray. Achjo že já blbec si to nechal ujít v kině. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Asi budem patriť k výraznej menšine, keď vyslovím podozrenie, že nikto, vrátane Maya, Taylora a samozrejme Singera vlastne nevedel, či chce dosiahnuť natočenie filmu o Mercurym, alebo o Queene ako takom. Zvolili tak kompromis a pootvorili dvere do zákulisia oboch nesmierne zaujímavých príbehov, aby následne pred oboje natiahli pásku s nápisom "Zákaz vstupu!" a poskytli tak nadšenému davu divákov len neúplný obrys mimoriadne atraktívnych materiálov. Z Freddieho súkromného života ma tak okrem strohého zachytenia bujarých večierkov zamrzela aj absencia dôkladnejšieho vykreslenia výnimočnosti jeho vzťahu s Mary, v prípade vývoja kapely som zase očakával viac, ako jeden konflikt a pár krátkych príbehov o jej založení a vytvorení niekoľkých ikonických skladieb. Prečo potom také vysoké hodnotenie? Bohemian Rhapsody je totiž aj napriek všetkému filmom, ktorý má ohromný drajv, vydarený kasting (i keď Malek sa nedokázal úplne vyvarovať svojho typicky "autistického" prejavu a v prvej polovici navyše pripomína skôr mladého Micka Jaggera) a hlavne repertoár jednej z najlepších kapiel všetkých čias, vďaka čomu sú všetky hudobné pasáže, na čele so záverečným vystúpením, dokonalým receptom na expresné zimomriavky. (80%) ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Rami Maleka jsem si všimnul poprvé v seriálu Mr. Robot, protože je mi toto téma blízké. Queeny miluju už odjakživa, takže jsem se na tenhle film hrozně těšil. Krom toho že Rami je skvělá buzna, tak to bylo prvotřídní dílo. Naprosto perfektně povedené, ale vůbec netusím, jestli to bylo umělé nebo tak jak velký Freddie žil. Zaslouží si všechnu úctu. Paráda ()

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama