Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebezpečné známosti je odporný film. Bol to režisérov zámer, takže je to pochvala. Close a Malkovich sú maximálne nesympatickí, čomu prispeli ich vhodné masky a make up (niežeby normálne boli bohvieako sympatickí, skôr naopak). Takže ďalšia pochvala vizážistom. Nebezpečné známosti sú adaptáciou knihy, ale nedávajú to na sebe poznať, pôsobia akoby boli natočené podľa pôvodného scenára. Takže pochvala scenáristovi. Tak to zhrniem, tento film je veľmi vydarený, ale dobrý pocit z neho mať nebudete. Čo je dobre, inak by ste asi museli mať povahu, ako jeho hlavní protagonisti. Vidieť ho znova zrejme už nikdy chcieť nebudete. Škoda, že nie som fanúšikom krásy Michelle Pfeiffer a Umy Thurman, nehovoriac o Glenn Close. Zato ich hereckým kreáciám nemám čo vyčítať. V ženskom obsadení tak z estetického hľadiska u mňa víťazí Formanov casting. Na druhý krát zvyšujem hodnotenie na maximum. Ješitnosť, pomsta, zrada, krutosť, intrigy a nakoniec láska, čo zvíťazí? ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Několikáté zpracování známého tématu s dost hvězdným obsazením. Přesto, že mnoho herců v tě době ještě moc slavných nebylo. Celé se to točí kolem milostného mnohoúhelníku na dvoře francouzské šlechty 18. století. Někdo z těchto her profituje a jiný zase přijde k úhoně. Mezi hlavní intrikanty patří John Malkovich a Glenn Close. Jak to skončí už asi všichni víme... Dále bych vyzdvihl tehdy začínající hvězdy jako Michelle Pfeiffer, Keanu Reevese nebo Umu Thurman. "Tohle je vyhlášení války!" ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Že tam hrají Keanu a Uma je mi celkem ukradené, na filmu oceňuji především to, že narozíl od Formanova Valmonta se mnohem více věnuje prostřednictvím svého příběhu době, v níž se odehrává. Na osudu dvou mistrů svého řemesla, perfektně ztvárněných Malkovichem a Glenn Closeovou, si můžeme udělat obrázek života společnosti, která dovedla francouzský lid až k branám Revoluce. Dobové a společenské požadavky na příslušníka prvního stavu, jak je naprosto nezakrytě vidíme, byly schopnost intrikovat, svádět, jednat co nejamorálněji, popřít v sobě vše lidské. Je pak ironií, že se oběma hlavním aktérům stávají tyto jejich vlastnosti, v níž dosáhli i na svou dobu jedinečnosti, osudnými. P.S. Srovnání Formanovy a Frearsovy verze naprosto výstižně napsal Matty, až na to, že mi tento film, jak je vidět z mého hodnocení, nepřišel ani trochu nudný. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

keďže som pomerne nedávno zhliadol aj Formanovho Valmonta môžem zrovnávať. Narozdiel od väčšiny zastávam názor že Formanova verzia je lepšia. Predovšetkým vo výbere hercov. Glenn Close mi bola dosť nesympatická, pôsobila priam asexuálne, čili presný opak neodolateľnej Annette Bening. Keanu Reevesovi prezmenu chýbala ona nevinnosť a nemotornosť Henryho Thomasa. John Malkovich je možno vierohodnejší v úlohe zvodníka, avšak Colin Firth mi bol predsa len sympatickejší. K tomu Frearsove známosti majú podstatne rozťahanejší a nudnejší dej (chýbajú homorné vsuvky kt. by filmu dodali odľahčenosť)aj po príbehovej stránke bol Valmont ucelenejší. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZRADA JE VAŠE OBĽÚBENÉ SLOVO." ,,NIE, NIE. KRUTOSŤ. TÁ MÁ UŠĽACHTILEJŠÍ ZVUK." __ Nebudem nijak obsiahlo porovnávať tento film s Valmontom, len poviem toľko, že Frears u mňa jednoznačne víťazí. Tento film má jednoducho šmrc už od prvého momentu predovšetkým vďaka scenáru s množstvom brilantných dialógov (Oscar úplne zaslúžene) a nespomínam si momentálne na žiaden iný film z ktorého by tak úžasne dýchalo to čaro doby (snáď možno Barry Lyndon) plnej unudenej šľachty, ktorá si kráti chvíle najrôznejšími intrigami a neviazanými milostnými radovánkami. Čo by som Nebezpečným známostiam trošičku vyčítal a spadajú tak od absolútnej dokonalosti a pár schodíkov nižšie je miestami trošička pomotaný dej, predovšetkým v niektorých detailoch, pre ktoré by trebalo mať znalosť knižnej predlohy. Herci sú tu však absolútne výborní. John Malkovich, ktorý možno nie je bohvieako príťažlivý zahral Valmonta až démonicky sa hrnúceho za svojimi cieľmi a túžbami do istej záhuby a Glenn Close tu predvádza jeden zo svojich najlepších výkonov. Kedykoľvek sa objaví na scéne má všetko úžasnú iskru a poľahky tak predbieha aj omnoho viacej atraktívnejšiu Annette Benning. Záverečná scéna je zdrvujúca a priam mrazí. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama