Reklama

Reklama

Sedm životů, sedm sester, jedna společná identita. Originální akční sci-fi thriller o sedmi identických sestrách, které tají svou existenci před okolním světem. Dokud jedna z nich nezmizí. Přelidněný svět roku 2073 se řídí drastickým zákonem jednoho dítěte na rodinu. Pokud úřady objeví přestupek, mladší sourozenec je nesmlouvavě odebrán. V jednom bytě se ale už třicet let skrývá a žije sedm sester. Vypadají stejně, přesto je každá jiná a každá je svá. Všechny dohromady pak mají jednu identitu pro pohyb venku, kde vystupují jako jedna osoba a žijí jeden společný oficiální život. Chodí do školy, do práce, s kolegy do baru, vztahy pouze na jednu noc. Každá ze sester chodí ven jeden den v týdnu. Pondělí vychází v pondělí, Úterý v úterý a tak dále až je řada na Neděli. Jejich systém funguje po mnoho let skvěle. Až do toho dne, kdy se Pondělí nevrátí domů. Šest zbylých sester musí opustit svůj úkryt a zjistit, co se stalo. Jakákoliv chyba je ale může prozradit a jejich život se z pevného klidného řádu mění v napínavou futuristickou akci plnou adrenalinu a nečekaných momentů. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (724)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SEVEN MINDS ARE BETTER THAN ONE." ---------- Milujem, keď mi film už hneď v úvode povie čo sa udialo a prečo sme tam, kde sme. Najlepšie do pár minút, parádne zostrihané a s dávkou dramatickej hudby. Presne tak, ako tu. Nech ma režisér ušetrí polhodinových (niekedy aj hodinových) kecov o objasňovaní minulosti a upevnení aktuálneho diania, aby potom fajne zostala drobná časť filmu, ktorá sa venuje tomu, čomu sa po celý čas mala. No nič, toto je vonku, poďme ďalej. Svet vo filme postráda autentickosť. Až na pár účelných záberov sa ani trochu neblíži k roku 2073 a/alebo vízii dystopie totalitnej formy. Ďalej, Naomi Rapace. Sedem rolí na pleciach jednej herečky, ktorá síce nie je na chvoste imaginárneho kvalitatívneho rebríčka, ale ani na jeho vrchole. Fenomenálny Peter Sellers, majster svojho remesla, si zobrali viackrát tri roly a raz dokonca päť, no myslím si, že 7 by bola samovražda aj pre neho. Tým pádom sa zo siedmych sestričiek stalo sedem prázdnych postáv. Angličtina má jedno super slovíčko s nasledovnou definíciou: lacking strong features or characteristics and therefore uninteresting. A presne takto by sa dalo v skratke charakterizovať 7 sestier. Bohužiaľ. Malo to obrovský potenciál. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Noomi Rapaceová a hned sedmkrát! Skoro jako trpaslíků, chtělo by se říci. Jenže tahle dystopie, předkládající orwellovský svět podobný Loganovu útěku nebo Vyměřenému času není komedie, byť nějaký ten vtipný proslov by se našel. ,,A do hajzlu!" vzkřikne naše hrdinka, když útočníkovi rozmlátí hlavu o toaletní mísu (a ta je na kusy rovněž). Nalíčená a oháknutá Noomi (třeba jako Pondělí) je vskutku kočka, v roli Pátka pak spíše připomene A. Morissettovou v klipu Ironic. Ďábelská Cloesová si roli očividně užívala. Jeden medový úsměv a rozloučení s malou holčičkou mířící do kryokomory. Zpočátku mírně utahané, posléze se rozjede akce, kdy se krví nešetří. Závěr se dá odhadnout, proč ale zmizela Pondělí...hm...je myslím překvapení. Více evropské než americké, což potěší. Alespoň já a další tři návštěvníci kina první promítací den jsme odcházeli spokojeni. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení. Čekal jsem, že by se mi tento snímek mohl líbit, avšak skrze moji nedůvěřivost ke snímkům sci-fi žánru jsem k Wirkolově počinu přistupoval s opatrností. Brzy mě však příběh vtáhl do děje a bavilo mě i celkové zpracování - hudba, vizuální stránka, kamera, herci, resp. Noomi Rapace 7x jinak, ale i její kolegové ve vedlejších rolích. Nad tím vším však dle mého ční samotný příběh, jenž možná nevědomky servíruje jednu silnou myšlenku a staví zrcadlo potenciálnímu velikému problému nedaleké budoucnosti - přelidnění Země a nedostatku potravin k uživení pozemšťanů. Pro mě je tohle za jasných 5*. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Drsné a možná v brzké době i reálné vyprávění.. O přelidnění planety, originálním příběhu a nutně kruté Glenn Close! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, ale už originální nápad zaručoval slušnou podívanou a když se spojí dobré herecké obsazení a dobrý režisér, tak to nemohlo dopadnout lépe. Děj na postavy nebere žádné ohledy, tudíž tu je drama prakticky od začátku. Po vydařených komedií, se Tommy Wirkola vydal další, dalo by se říci blockbusterovou cestou, a i zde se mu to vydařilo na jedničku. No a samozřejmě nechybí zvrat na závěr, který to celé náramně vysvětluje. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi originálne, veľmi svižné a zábavne natočené akčné sci-fi. Nápad aj spracovanie ma veľmi bavili, dej je skvostný a ten pocit vám nevezme ani celý film. Keď sa hlbšie zamyslíme nad možným rozvinutím zápletky, vyjde vám pár faktov. Je zaujímavé sledovať sestry vyrastať, skúšať obísť systém, dostávať sa von do sveta a ako to celé to funguje. Pohľad na detstvo i fungovanie s dedkom (ktorého skvele zahral Willem Dafoe) sú spracované do flashbackov, ktoré rozbíjajú bežné rozprávanie mapujúce lineárne nasledujúce dni v týždni. Tým, že sestry sú neustále na hranici života, je iba otázka času, kedy celé bezpečie pominie a príde niečo väčšie, šokujúcejšie a eventuálne niečo ohrozí roky budovaný systém. Skvelá atmosféra v "budúcej budúcnosti" a toto je presne moja cieľová skupina. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Norský režisér Tommy Wirkola je proslulý svým šílenými vizuálními nápady a styly. I proto z toho může vyjít slušná podívaná- Tedy jako před 4 lety Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic. A 7 životů... je zvláštní film. Ne však dokonalý film. Noomi Rapace je v roli sedmerčat výborná, každá sestra kterou hraje má svojí vlastní osobnost a efekty ve kterých se objevuje hned 7x najednou fungují bezproblémově. Ta hlavní zápletka a vlastně myšlenka je zajímavá. A film má několik zajímavých nápadů, například: 1) Dědeček vychovává všech 7 vnuček najednou ale musí dělat, že je jenom jedna a proto každý den v týdnu chodí jedna. A když čtvrtek přijde o prst, musí dědeček useknout prst i ostatním a dělá to jenom proto aby je ochránil (Při tom mě vlastně napadlo jestli by nebylo lehčí kdyby prostě čtvrtek nepřestal chodit ven ale budiž) 2) Pistole vojáků jsou na dotyk určitých vojáků. Tudíž když jedna sestra zabije vojáka nemůže ovládat jeho zbraň ale využije toho, že nemá prst a přišije si čerstvě useknutý prst mrtvého vojáka. 3) Film má opravdu pár slušně překvapivých zvratů. Na filmu je však poznat, že je levný (20 milionů dolarů), nebál bych se jej označit za béčko. A v podstatě to po chvíli začne opravdu být natahované, naštěstí ten film pořád jede a uteče jako voda. Total Recall je však pořád i přes 27-letou mezeru, někde úplně jinde. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Beru zajímavý nápad a občas akci, zbytek asi neberu. Nepatřím mezi fanoušky Noomi Rapace a zde mi vadila až křečovitá snaha, aby každá sestra byla tak moc odlišná. Ale hlavně to nedává moc smysl, ať vyprávění jednoho dne ostatním sestrám aby se v dalších dnech neztrácely, tak proveditelnost jejich života - nikomu nepřijde divné, že nakupuje 7x více a má 7x větší spotřebu vody? ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, obvykle ve filmech této úrovně vídám Van Dama, Seagala, nebo jiného profesionální Céčkaře. Ale holt chápu, i Noomi chtěla mít svůj ultrablbý akční flák jako bylo Aeon Flux s Charlize a Ultraviolet s Milou. Takže odškrtnuto, a teď pls honem co nejdál a zapomenout, 7 životů je totiž přiblblá hovadina s nesmyslným a zoufale průhledným scénářem, že je až útrpné se na to dívat. Režisér se snad zpočátku snaží o amatérskou verzi Potomků lidí, aby pak při vědomí vlastního neumětelství rezignoval na vše, a jen to doklepe do konce přes dějové zkratky mezi akční výplní, a občasným ultragore se snaží odvést pozornost od dějových nesmyslů. Režisérovy předchozí Dead Snow a Jeníček a Mařenka měly aspoň nadhled a humor, ty tady už schází, ale jinak se nezměnilo vůbec nic. 4/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhšej dobe nejaké scifíčko, ktoré dokázalo zaujať nielen svojim nápadom a námetom, ale i svojim obsahom a celkovým filmovým spracovaním. Dejová linka nenudila, mala rýchly spád, je tu dostatok akcie a ústredná otázka - čo sa stalo Pondelku? - sa tu rieši zaujímavým spôsobom na báze postupného krimi pátrania a odhaľovania súvislosti. Navyše to Noomi Rapace veľmi pristalo, každá jedna jej verzia mala niečo do seba. Veľká spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Noomi to zmákla dobře. Škoda jen, že celý film nezůstal ve výrobě mimo USA. Vliv Amíků je opět znát a filmu nesvědčí. Každopádně skvělá hudba a střih. A rozhodně jsem se u téhle neotřelé Wirkolovy práce nenudil. Za mě 80% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|93%| Tak tohle jsem teda nečekal. Že to bude taková naprostá pecka, paráda! Spoustu lidí tu vytýká tu onu stejnou věc a to nelogičnost postav. Hm, já si toho téměř ani nevšiml. Aha, počkat, myslíte ony sestry? Proboha, dyt žili 30 let v jednom stejném bytě, těžko se adaptovali ve společnosti a o to hůř se bránili tomu nekompromisnímu násilí. Našel jsem tu dvě nelogické scény, ale nijak zvlášt mi zážitek ze skvělého počinu nepokazily. Začátek snímku se rozbíhá perfektně, seznámíme se tu s pravidly a prostředím blízké budoucnosti. Poté to začne být zběsilá a napínavá, akční jízda. Po akční stránce je to natočeno celkem dobře, hlavní je, že je krvavá, krutá a nekompromisní. Zíral jsem s otevřenou pusou, jak jedna sestra podruhé začali umírat a to někdy hroznou a nečekaně rychlou smrtí. V akci je tu i pár skvělých nápadů, třeba uříznutí prstu protivníka, nasazení oné sestry na svůj chybějící, aby mohla střílet. Nuda zde rozhodně nehrozí, klidně bych přidal dalších cca 30 min stopáže. Finále je skvělé, má ve finální pointě pár zvratů – všechny dávají rozumnou logiku. I hudba byla vcelku vydařená. Noomi Rapace svojí sedmiroli zvládla výborně – dokazuje mi, že má skvělé charisma a hrát umí. Takže v kostce, jedná se o netypický, nekompromisně Rkový sci-fi film, který brutalitou nešetří, i nějakou tu myšlenku má. Líbila se mi i ta sesterská oddanost, pomáhali jedné druhé, ale moc jich ke konci nezbylo. Během dvou dnů jsem viděl film 2x a mé velké hodnocení se nemění. 100% bych dal, kdyby byl film ještě delší, toť vše. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Noomi Rapace musí absolvovat sedm vlasových proměn, které jí vytvořili na hlavě stylisté, aby ošálila represivní režim zakazující mít víc jak jedno dítě v důsledku přelidnění. Děda identických sedmerčat měl ale spásný nápad. Před kryobankou je schoval a vytvořil jim v úkrytu takové podmínky, aby přežila až do dospělosti. Sestry dostaly prazvláštní jména podle jednotlivých dnů v týdnu. Jednoho dne se ale záhadně ztratí Pondělí, je narušena jejich vzájemná souhra a ostatním sestrám hrozí, že jejich letitý úkryt bude prozrazen. A zbylých šest sester tím bude odsouzeno k likvidaci. Sestry jsou už dospělé a píše se rok 2073. Překvapení v oblasti scifi žánru, scifi roku, senzace roku, to jsou přívlastky, které nedávám filmu jen já, ale i ostatní. Postaral se o to Tommy Wirkola, kreativní režisér, který je zvyklý poradit si s utaženým rozpočtem a vyčarovat z něj technicky kvalitní podívanou, která obstojí i u náročnějšího příznivce žánru. Hned samozřejmě lze namítnout, že ten námět není až tak původní, inspirace jinými zástupci žánru je zřetelná. Nebude daleko od pravdy ten, který film přirovná k flákům "Potomci lidí" a "Vyměřený čas". Není to nakonec jedno? Vždyť originálních filmových děl rapidně ubývá, tak proč nepřistoupit na to, co předkládá Wirkola, v méně ambicemi přebujelém filmu. A předkládá nám velmi zručně natočené dílo, do něhož nacpal v dobrém poměru akci, napětí, emoce i nápady. Nelehký úkol spočíval na Noomi Rapace, která musela ztvárnit sedm rozličných a zároveň identických postav, nějak je od sebe oddělit a současně se nezbláznit z toho, že na sebe mluví, pere se se sebou samou a tak dále. Každá z žen je naštěstí něčím charakteristická - jedna je perfekcionistka, druhá je ranařka, třetí roztomilá parádnice, čtvrtá se vyzná v technice a podobně. A scénář měl nápad odlišit sestry zejména prostřednictvím stylu účesu. Občas to bylo dějově ale tak zamotané, že ani jiný účes nepomáhal v orientaci sester. Noomi Rapace ve své sedmiroli naprosto dokonalá. Užila si akci i orální sex. Wirkola a jeho scenáristický tým se překonal. Nikdo nečekal, že nevýrazné duo Botkin & Williamson přijde s něčím nápaditým, ani od Wirkoli se moc nečekalo něco inteligentního, není to zrovna režisér strojící velké myšlenky. A všechno jde, když se chce. Wirkola se s nikým nemaže, klidně nechá zlikvidovat postavu ve chvíli, kdy jí zrovna začnete fandit a je důležitá pro příští vývoj děje. A rozhodně nechybí i krvavá pomazánka. Wirkola není z těch, kteří by si ji nedopřáli. Samozřejmě, že film není úplně bezchybný, o osudy postav, ztvárněných známými ksichty, je to Glenn Close a Willem Dafoe, nepanoval moc divácký zájem, jeden bez vysvětlení zmizel, druhá mě herecky nezaujala. Stran dějových motivací i konání postav panovaly určité nedomyšlenosti a nejasnosti, ale to je celkem v pořádku. Extra rušivé elementy jsem ve filmu nezaznamenal. Celkově se tahle dvouhodinová futuristická jízda dá užít naprosto mistrně. 10/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Celý ten súboj s vymysleným režimom a la Drozdajka, záverečné nablblé good guy/bad guy zúčtovanie, klišé a sebaobetovanie prebili toho Wirkolu, u ktorého sa pri krvavých scénach zasmejete od radosti, a celé to dotiahli niekam totálne na mainstreamovú pôdu. Krok späť aj pri Noomi nasiedmu. A na tak cool vybíjanú to dve tretiny filmu vyzeralo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pocitovo je to u mňa vyššie ako priemer, i keď objektívne to priemer je. Netflixovská sci-fi záležitosť, aké sa na plátna kín nedostávajú a v tomto prípade sa tak natíska otázka, prečo podobne ladený film neostal iba na obrazovkách Netflixu. V podstate akčné, tak trochu béčkové spracovanie v mojich očiach ospravedlňuje viacero klišé, pretože sme si vedomí, že nesledujeme žiadny nový Blade Runner. Ale na také Minority report a jeho vykrádačku v závere si určite spomenieme. Lenže načo zbytočne kritizovať, keď som sa bavil a bavila ma aj Noomi. 70% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Asi se u toho dá pobavit i líp, pokud totálně vypnete mozek (hlavně u akčních pasáží), což se mi tentokrát nepovedlo. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Velkolepý drama utopený v touze udělat to akční! A tak to po chvíli vypouští logiku, emoce jdou stranou, zájem o hlavní postavu uvadá a nastupuje jedna řež za druhou, kdy ani jedna není dost dobrá na to, aby v divákovi vzbudila strach nebo napětí. Příběh tak zachraňují nekompromisní situace a občasný flashbacky Willema Dafoea s dětmi, který dávají smysl a mají skvělou atmosféru. Na nudný odpoledne dobrý, ale v kině by to těžce pohořelo. ()

Reklama

Reklama